'Öngörülemez yorumlar yapıyorsunuz'

'Öngörülemez yorumlar yapıyorsunuz'

'Öngörülemez yorumlar yapıyorsunuz' Anayasa Mahkemesi, 15 Temmuz darbe girişiminin ardından FETÖ gerekçesiyle ihraç edildiği için avukatlık yapmaları engellenenlerin başvurularını değerlendirdi.

Anayasa Mahkemesi (AYM), 15 Temmuz darbe girişiminin ardından FETÖ gerekçesiyle ihraç edildiği için avukatlık yapmaları engellenenlerin başvurularını değerlendirirken yerel mahkemelere, "Öngörülemez yorumlar yapıyorsunuz" uyarısında bulundu.

15 Temmuz darbe girişiminin ardından çalıştığı Bilgi Teknolojileri Kurumu’dan ihraç edilen Tamer Mahmutoğlu, avukatlık yapabilmek için Ankara Barosu’na başvurdu. Baro, hakkında kesinleşmiş mahkumiyet kararı olmasa da kamu kurumundan çıkarıldığı için OHAL süresince başvurusunu değerlendiremeyeceğini bildirdi. Mahmutoğlu, bu kez Türkiye Barolar Birliği’ne (TBB) başvurarak itiraz etti. TBB kararı kaldırdı ancak Adalet Bakanlığı ihraç edilenlerin avukatlık yapamayacağı gerekçesiyle Ankara 16. İdare Mahkemesi’nde iptal davası açtı.

Bakanlık, Mahmutoğlu’nun FETÖ ile bağlantılı olduğunu belirterek, 'demokratik hukuk düzenine tehdit oluşturduğunu' ifade etti. Yerel Mahkeme ve ardından İstinaf Mahkemesi, baro levhasına yazılması işleminin iptaline karar verdi. Bunun üzerine Mahmutoğlu, AYM’ye başvuruda bulundu. Mahmutoğlu’nun avukat olabilmek için giriştiği süreç devam ederken hakkında FETÖ’ye üye olma suçundan dava açıldı. Ankara 24 Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davada Mahmutoğlu 11 Mart 2020 tarihinde beraat etti.

'YEREL MAHKEMELER ÖNGÖRÜLEMEZ ŞEKİLDE YORUMLUYOR'

Mahmutoğlu’nun başvurusunu görüşen AYM'nin gerekçeli kararında, Mahmutoğlu’nun serbest avukatlık yapmasına engel olan müdahalenin kanuni bir dayanağı olmadığına dikkat çekerek, yerel mahkemelerin bazı düzenlemeleri öngörülemez şekilde yorumladığını belirterek, şöyle dedi: "Söz konusu ihlalin mevcut düzenlemelerin derece mahkemelerince öngörülemez şekilde yorumlanmasından dolayısıyla doğrudan derece mahkemelerinin kararlarından kaynaklandığı anlaşılmıştır."

ESKİ SAVCISININ DA AVUKATLIK TALEBİ DEĞERLENDİRİLDİ

Ayhan Kılıç da Çanakkale’de cumhuriyet savcılığı yaparken, Hakimler ve Savcılar Kurulu tarafından FETÖ bağlantısı gerekçesiyle ihraç edildi. Kılıç'ın avukatlık yapmak için başvurduğu Ankara Barosu talebi kabul etti, Türkiye Barolar Birliği de uygun buldu. Ancak Adalet Bakanlığı, işlemin iptalini istedi ve Ankara 8’inci İdare Mahkemesi’nde iptal davası açtı. Yürütmenin de durdurulmasını isteyen Bakanlık, FETÖ gerekçesiyle ihraç edilenlerin kovuşturması tamamlanana kadar baro levhasına yazılma taleplerinin kabul edilmemesi gerektiği görüşünü bildirdi. Mahkeme, baro levhasına yazılma işleminin iptaline karar verdi. Bir üst mahkeme de yerel mahkemenin kararını onadı. Bunun üzerine Kılıç, AYM’ye bireysel başvuruda bulundu. Bu arada Kılıç hakkında FETÖ’ye üyelikten açılan soruşturmada da kovuşturmaya yer olmadığı kararı çıktı.

'İHLAL YEREL MAHKEME KARARINDAN KAYNAKLANIYOR'

Başvuruyu görüşen AYM, bu başvuruda da Kılıç’ın adil yargılanma hakkının ihlal edildiğine karar vererek, kararın bir örneğini yerel mahkemeye gönderdi. Kararın gerekçesinde, "Mahkemenin olayda uygulanan hukuk kuralını usule ilişkin güvenceleri anlamsız hale getirecek şekilde ve öngörülemez biçimde yorumlaması sebebiyle hakkaniyete uygun yargılama hakkının ihlal edildiği sonucuna ulaşılmıştır. Dolayısıyla ihlalin mahkeme kararından kaynaklandığı anlaşılmıştır" denildi.

"'Öngörülemez yorumlar yapıyorsunuz'" haberi, 08 Eylül 2020 tarihinde yazılmıştır. 08 Eylül 2020 tarihinde de güncellenmiştir. Gündem kategorisi altında bulunan 'Öngörülemez yorumlar yapıyorsunuz' haberi 2020 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. 'Öngörülemez yorumlar yapıyorsunuz' 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Gündem konusunda 16 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 09:04 Uğur Dündar'dan Babalık İddialarına DNA Yanıtı
  2. 09:00 Bakan Yerlikaya duyurdu: Kırmızı bültenle aranan Zharımbetov, İstanbul'da yakalandı
  3. 08:53 Timur Soykan: Yabancı baronun Türk ortakları
  4. 08:50 İsmailağa Cemaati’nin kullandığı camide mülteci yakalayan polis sürüldü
  5. 08:45 Fiyatlar artık uygun değil: Chery modellerine nisan zammı
  6. 08:41 Şarkıcı Nez'in isyanı: Aylardır aynı kostümü giyiyorum
  7. 08:36 Güçlü Mete’den doğum gününde Ceyda Düvenci’ye aşk ilanı
  8. 08:30 ''Erdoğan ile Şimşek arasındaki ipler, seçim öncesi kopma noktasına geldi"
  9. 08:27 AK Partili adayın Maldivler'de kaldığı otelin 5 gecelik fiyatı dudak uçuklattı
  10. 08:20 Metin Akpınar'ın kızı Duygu Nebioğlu'nun "Ablamın babası da ünlü" dediği isim Uğur Dündar mı?
  11. 08:14 Nuray Babacan: Kulislerde Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde 40+1 formülü tartışılıyor
  12. 08:09 İsmail Saymaz: Kepez’in intikamını ‘teleferik’ ile almak
  13. 08:05 Aytunç Erkin yazdı: 28 Şubat’ın “sır” CD’si 2007’de hazırlanmıştı
  14. 08:03 Meteoroloji uyardı: Kuvvetli rüzgar yurda giriş yaptı
  15. 04:52 İran Dışişleri bakanlığı açıkladı: Batılı ülkeler İsrail'in savaş suçları için hesap vermeli
  16. 04:49 Apple Tahtı O ünlü markaya Kaptırdı: Pazar liderliğini kaybetti
  17. 04:44 Sadece 10 yaşında ama Gazzeli çocuklar için 8 bin sterlin bağış topladı
  18. 04:40 Bakan Özhaseki açıkladı: “Yıl sonuna kadar 200 bin deprem konutunu teslim edeceğiz”
  19. 04:35 İran Dışişleri Bakanı Abdullahiyan açıkladı: “Sonraki tepkimiz daha sert, kapsamlı olacaktır”
  20. 04:29 Goncharova yenilgiyi hazmedemedi! Ebrar Karakurt hedef alındı
Gündem Haberleri