Onur Yaser Can davası: Dosya mütalaa için savcılığa gönderildi

Onur Yaser Can davası: Dosya mütalaa için savcılığa gönderildi

Onur Yaser Can davası: Dosya mütalaa için sa... Onur Yaser Can'ın gözaltı evrakında sahtecilik yaptıkları iddiasıyla 4'ü polis 5 sanığın yargılandığı davanın dosyası mütalaa için savcılığa gönderildi.

İstanbul 41. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya, Can'ın kız kardeşi Ezgi Sevgi Can ile avukatları katıldı. Tutuksuz 4 sanıktan 3'ünün Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi aracılığıyla katıldığı duruşmada, sanık avukatları da hazır bulundu.

CHP Milletvekili Mahmut Tanal, Canan Kaftancıoğlu ve Türkiye İşçi Partisi Milletvekili Ahmet Şık'ın izleyici olarak katıldığı duruşmada 5 tanığın ifadesine başvuruldu.

Tanık Baki Burak Acıl, Onur Yaser Can’ın yaşamına son vermeden önceki dönemde gergin olduğunu ifade ederek, kendilerine takip edildiğini söylediğini kaydetti.

Diğer tanık Selda Taşkın da o dönem Can’ın kendisine, uyuşturucu madde alırken yakalandığını ve emniyette kendisine kötü davranıldığını söylediğini aktardı.

Can’ın emniyete ikinci kez çağırıldığında ifadesinin değiştirildiğini söyleyen Taşkın, Can'ın ailesi ile arkadaşları adına endişeli olduğundan söz ettiğini belirtti.

Duruşmada söz alan Can'ın kız kardeşi Ezgi Sevgi Can, mahkemenin sanık polisler hakkında kötü muamele, intihara sürükleme, delil karartma ve resmi belgede sahtecilikten suç duyurusunda bulunması gerektiğini ifade ederek, "Ağabeyimin 28 yaşına kadar bir kere bile depresyona girdiğini görmedim. Psikolojik olarak hiçbir travmatik geçmişi olmayan bir insan." dedi.

Ezgi Sevgi Can, sanıkların, tüm ailesini kaybetmesine neden olduklarını söyledi.

Ara kararını açıklayan mahkeme heyeti, sanık Muhammet Olgun hakkında zorla getirilme kararı verirken, sanıklar hakkında başka suçlardan suç duyurusunda bulunulması talebini reddetti.

Heyet, dava dosyasının mütalaasını hazırlaması için cumhuriyet savcısına gönderilmesini kararlaştırarak, duruşmayı erteledi.

Duruşmanın ardından avukatlarla basın açıklaması yapan Ezgi Sevgi Can, mahkeme heyetinin sanıklar hakkında suç duyurusunda bulunulması talebini reddetmesine tepki gösterdi.

Davanın geçmişi

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca, Narkotik Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekiplerince 2010'da gözaltına alınıp serbest bırakıldıktan bir süre sonra intihar eden Can'ın gözaltı evrakında sahtecilik yaptıkları iddiasıyla 2 polis memuru hakkında 8 yıla kadar hapis cezası istenmişti.

İstanbul 6. Ağır Ceza Mahkemesi, 2 polisin 2 yıl altışar ay hapisle cezalandırılmasına karar vermiş, Yargıtay 11. Ceza Dairesi de yerel mahkemenin kararını usulden bozarak dosyayı mahkemesine göndermişti.

Yeniden yargılamada mahkeme heyeti 25 Ekim 2019'da dosyayı karara bağlamış, sanıklar Salih Bahar ve Soner Gündoğdu'yu, "kamu görevlisi olarak sahte belge düzenleme" suçundan 3 yıl 4 ay hapis cezasına çarptırmıştı.

Heyet, sanıkların "resmi belgeyi bozmak ve yok etmek" suçundan 3 yıl 1 ay 15 gün hapislerine hükmetmiş, olay tarihinde İstanbul Narkotik Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğünde görev yapan ve sahte resmi belge düzenlemesi ile resmi belgelerin yok edilmesinde kusur ve kasıtları bulunan kamu görevlilerinin tespitiyle yasal gereğinin yapılması ve dosyada bilirkişi olarak görev yapan Zafer Kökdemir hakkında "sahte resmi belge düzenlemek"ten işlem yapılması için İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunulmasına karar vermişti.

İstanbul Valiliğinin soruşturma izni vermemesi üzerine Ezgi Sevgi Can istinafa başvurmuş, karar kaldırılmıştı.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca, 4'ü polis 5 kişinin "resmi belgeyi bozma, yok etme veya gizleme", "kamu görevlisinin resmi belgede sahteciliği" suçlarından 6 yıl 6'şar aydan 17'şer yıla kadar hapisleri istendi.

Can'ın annesi Hatice Can, oğlunun ölümünden 2 yıl sonra intihar etmiş, her duruşmayı takip eden baba Mevlüt Can ise 2019'da sağlık sorunları nedeniyle hayatını kaybetmişti.

"Onur Yaser Can davası: Dosya mütalaa için savcılığa gönderildi" haberi, 03 Şubat 2023 tarihinde yazılmıştır. 03 Şubat 2023 tarihinde de güncellenmiştir. Yargı kategorisi altında bulunan Onur Yaser Can davası: Dosya mütalaa için savcılığa gönderildi haberi 2023 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Onur Yaser Can davası: Dosya mütalaa için savcılığa gönderildi 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Yargı konusunda 24 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Serkut Bozkurt Genel Yayın Danışmanı

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 10:33 Rusya Savunma Bakanı Yardımcısı yolsuzluk suçlamasıyla tutuklandı
  2. 10:27 Elif Çakır: Mansur Yavaş ve Ekrem İmamoğlu’ndan “yerel halk” sözlerinin hesabını şimdi soruyor
  3. 10:23 Çimentoya 10 günde yüzde 43 zam geldiğini belirten müteahhitler protestoya hazırlanıyor
  4. 10:18 MESEM gerçeği: 336 öğrenci çıraklık yaptırılırken iş kazası geçirdi
  5. 09:53 Bülent Serttaş'ın son halini görenler şaşkın! Estetik iddiası!
  6. 09:52 M5 Üsküdar-Samandıra metro hattında neler oluyor: Metro İstanbul'dan açıklama
  7. 09:47 AK Parti'den şehir şehir 31 Mart analizi: Detaylı rapor istendi
  8. 09:44 Hande Sarıoğlu ve Yağmur Çevik'i Arto bile ayıramadı!
  9. 09:44 Gece yarısı yasağı geliyor: İtalya'da pizza ve dondurmaya karşı savaş açıldı
  10. 09:39 Yasemin Sakallıoğlu'nun doğum günü pastası eleştirildi: Açıklama geldi
  11. 09:35 Horner: Verstappen dominasyonu sonsuza kadar sürmeyecek
  12. 09:28 Ali Yerlikaya paylaştı: 16 ilde operasyon: 63 gözaltı
  13. 09:24 Yusuf Yazıcı'nın evine yine hırsız girdi
  14. 09:20 Arzu Çerkezoğlu: Özel sektörde çalışan her 100 işçinin 95’i sendikal haklarını kullanamıyor
  15. 09:09 CHP’li Oya Tekin’den Erdoğan’ın başdanışmanı Oktay Saral’a montajlı fotoğraf yanıtı
  16. 09:05 İzmir'de dehşet: Hastaneyi pompalı tüfekle bastı, 'Katliam yapacağım' dedi
  17. 08:55 Belediye kasası TÜGVA’ya açılmış: Vakıflara rant sağlanmış
  18. 08:51 Timur Soykan: Beşikten mezara vahşet
  19. 08:46 Renault iddialı: Yeni modeller satışları artıracak
  20. 08:41 Hülya Avşar'dan yıllar sonra Kaya Çilingiroğlu itirafı
Yargı Haberleri