Onur Yürüyüşü'ne polis saldırısı

Onur Yürüyüşü'ne polis saldırısı

Onur Yürüyüşü'ne polis saldırısı İSTANBUL Valiliği tarafından yasaklanan ''LGBTİ Onur Yürüyüşü’ nedeniyle Tünel Meydanı’nda açıklama yapmak isteyen bir grup gözaltına alındı. Gözaltına alınanlar arasında bulunan Alman Yeşiller Partisi Milletvekili...

İSTANBUL Valiliği tarafından yasaklanan ''LGBTİ Onur Yürüyüşü’ nedeniyle Tünel Meydanı’nda açıklama yapmak isteyen bir grup gözaltına alındı. Gözaltına alınanlar arasında bulunan Alman Yeşiller Partisi Milletvekili Volker Beck ve Avrupa Parlamentosu (AP) milletvekili Terry Reintke, 10 dakika sonra serbest bırakıldı.

Yürüyüş nedeniyle polis sabah saatlerinde itibaren Taksim ve çevresinde yoğun güvenlik önlemleri aldı. İstiklal Caddesi’ne çıkan tüm sokaklar çevik kuvvet ekiplerince kapatıldı. Cadde üzerinde birçok noktaya TOMA yerleştirildi. Polis, İstiklal Caddesi ve ara sokaklarda LGTBİ bayrağı ya da tişörtü giyenleri uzaklaşmaları yönünde uyardı. Polis özellikle İmam Adnan ve Mis Sokak’ta bar ve kafelerde toplanan LGBTİ üyelerini çıkartarak uzaklaşmalarını sağladı. Yapılan kontroller sırasında şüpheli görülen bazı kişiler gözaltına alındı.



TÜNEL MEYDANI’NDA MÜDAHALE: YEŞİLLER PARTİSİ VEKİLLERİNE DE GÖZALTI YAPILDI
Polis, LGBTİ üyelerinin akşam saatlerin Tünel Meydanı’nda açıklama yapmak istedikleri bilgisi üzerine burada güvenlik önlemlerini arttırdı. Saat 17.00 sıralarında aralarında Alman Yeşiller Partisi Milletvekili Volker Beck ve Avrupa Parlamentosu (AP) milletvekili Terry Reintke’nin de bulunduğu yaklaşık 20 kişilik grup açıklama yapmak istedi. Polis grubu önce kalkanlarla ittirerek uzaklaştırdı. Ancak gruptan bazı kişilerin karşı koyması üzerine polis eylemcileri gözaltına aldı.

galeri-138.jpg

Gözaltına alınan ve polis aracına bindirilen eylemciler arasında bulunan Alman Yeşiller Partisi Milletvekili Volker Beck ve Avrupa Parlamentosu (AP) milletvekili Terry Reintke kimlik kontrolünün ardından serbest bırakıldı. Milletvekillerinin danışmanı Felix Banasak ile Max Lucks’un ise gözaltında bulunduğu belirtildi. 

Ara sokaklarda toplanarak Tünel Meydanı’na çıkmak isteyen bazı kişiler ise polisin müdahalesinin ardından kaçarak uzaklaştı. Taksim ve İstiklal Caddesi’nde polisin yoğun güvenlik önlemleri sürüyor.

TAKSİM'DE İKİNCİ POLİS MÜDAHALESİ 
LBGTİ'nin düzenlediği Onur Haftası'nın son günü de polisin gazlı müdahalesine sahne oldu. Öğlen saatlerinden bu yana İstiklal Caddesi'ne ve caddeye çıkan sokaklarda birer ikişer halde gezen LBGTİ bireyleri kalabalık gruplar oluşturunca polis müdahale etti. Mis Sokak'ta toplanan ve slogan atan grubu polis gazla dağıttı. Gazdan çevredeki esnaf ve vatandaşlar da olumsuz etkilendi. Gazın etkisi ile yine Mis sokak'ta bir araya gelen grupla polis arasındaki kovalamaca yaşandı.

LBGTİ eyleminde polisle eylemciler arasında köşe kapmaca yaşandı
VALİLİĞİN izin vermemesi ve Onur Haftası'nın ilk günü olan 19 Haziran'da polisin gazlı müdahalesi sonucu "26 Haziran'da yürümüyoruz, İstiklal Caddesi'nin her köşesine dağılıyoruz" açıklaması yapan LBGTİ üyeleri ile polis İstiklal Caddesi'ne çıkan sokaklarda köşe kapmaca oynadı. Polis İstiklal Caddesi'ne çıkan her sokak başına konuşlandırıldı. LBGTİ bireylerinin günlük hayatın akışına karışarak ikili, üçerli gruplar halinde Taksim sokaklarında yürüdüğü eylem sırasında, polisle göstericiler arasında sıkı takip yaşandı. İstiklal caddesi üzerinde çok sayıda sivil ve üniformalı ekip devriye gezdi. Bazı sokaklarda bir araya gelen eylemciler, kafe önlerinde kalabalık oluşturunca işletmeciler polis tarafından uyarıldı. Dışarıdaki sandalye ve masalar kaldırılarak gruplar dağıtıldı. İmam Adnan Sokak üzerinde toplananlara polis biber gazı ile eylemcilere müdahale etti. Eylemciler ara sokaklara kaçarak dağılırken, gazdan etkilenenler nefes almakta güçlük çekti.

CHP BİNASINA DA GÖKKUŞAĞI BAYRAĞI ASILDI 
Sabah saatlerinde de Cumhuriyet Halk Partisi Beyoğlu İlçe Başkanlığı binasına da Gökkuşağı bayrağı asıldı. İstiklal Caddesi üzerindeki Halkların Demokratik Kongresi (HDK) binası ve İmam Adnan Sokak'taki bir kafeden aşağıya LBGTİ bireylerini temsil eden Gökkuşağı bayrağı asıldı. Polis ekipleri bayrağın indirilmesi konusunda eylemcileri uyardı. Bayrak aşağıya indirildi.

POLİSİN İZİN VERMEDİĞİ BASIN AÇIKLAMASI

Öte yandan polisin izin vermediği basın açıklamasının tam metni ise şöyle: 

Bugün bu basın açıklamasını okumamızın sebebi, 14. LGBTİ+ Onur Yürüyüşü’nün yasaklanmasıdır.

Onur Yürüyüşlerimiz, bu ülkenin şahit olduğu büyük, çok sesli ve kitlesel eylemlerden biridir. Bizler yürüyüşlerimizde, dünya tarihinde bizim payımıza düşen bu karanlık zamana aşkımız ve arzumuzla kafa tutarız. El konulan emeğimizin hesabını sorar, kaderimizi başkalarının elinden alır, geleceğimizi tahayyül ederiz. Savaşa karşı barışı, korkuya karşı cesareti, zulme karşı tüm ezilenleri savunuruz; başka bir dünyanın, cinselliğin, bedenin, hayatın mümkün olduğunu gösteririz. Yürüyüşümüzü engelleyenler, bize “toplumun hassasiyetleri''ni mazeret göstermiştir. Oysa gözetilen toplumun değil, iktidarın hassasiyetleridir. Toplum bizden başkası değildir. Yasaklanan, bizim, bu dünyanın onurlu insanlarının varoluşunu, taleplerini, barışa, adalete ve eşitliğe dair özlemlerini duyurma çabasıdır. Yürüyüşümüzün yasaklanması, sesimizin duyulmasını engellemek için yapılan başarısız bir çabadır.

Başarısız, çünkü varoluşumuzun bize verdiği onur, gördüğümüz baskıyla büyüyor. Bizi incitmek için ettikleri hakaretleri biz gururla sahipleniyoruz. Sahip olduğumuz sınırlı alanları dayanışmayla büyütüyoruz. Bizler yürüdüğümüz her sokakta, emek verdiğimiz her mesai gününde, her evde, yaşadığımız her aşkta ve her sevişmede bir devrim gerçekleştiriyoruz. İstanbul’da, Ankara’da, İzmir’de, Antep’te, Amed’de, Meksika’da, Bangladeş’te, Orlando’da öldürülüyor ve tekrar doğuyoruz. Biz hep varolacak, varoluşumuzu hep haykıracak ve varoluşumuzdan hep onur duyacağız.

Bugün yürüyemiyoruz, ancak aslında yürümeye daha yeni başladık. Attığımız sloganların sesi kulağımızda, gökkuşağının renkleri bizimle ve özgürlüğün kokusu burnumuzda. Hoşgörüden, tahammülden, izinlerden daha fazlasını istemek için yola çıktık. Kişisel siyasal ve sosyal haklarımızın güvence altına alınması;anayasada cinsel yönelim ve cinsiyet kimliğinin yer alması ve LGBTİ+ hareketinin politik bir özne olduğu gerçeğinin tanınması için mücadelemizi her an her yerde örüyoruz.

Dağılıyoruz, daha güçlüyüz, daha kalabalığız, daha gürültülüyüz. Bizden korkmakta haklılar, çünkü örgütleniyoruz, büyüyoruz, yürüyoruz"

"Onur Yürüyüşü'ne polis saldırısı" haberi, 26 Haziran 2016 tarihinde yazılmıştır. 26 Haziran 2016 tarihinde de güncellenmiştir. Gündem kategorisi altında bulunan Onur Yürüyüşü'ne polis saldırısı haberi 2016 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Onur Yürüyüşü'ne polis saldırısı 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Gündem konusunda 25 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 18:31 Macron Avrupa'ya çağrıda bulundu: 'ABD’nin tebaası olmadığını göstermeli'
  2. 18:24 Zelenski, ABD'ye Teşekkür Etti ve Putin'e Karşı Birlik Çağrısı Yaptı
  3. 18:23 Altın Fiyatlarında Dev Düşüş ? Uzmanlar O Tarih İçin Uyarıda Bulundu!
  4. 18:20 İngiltere'den Düzensiz Göçmenler için Ruanda Planı: Yeni Anlaşma Hakları Güvence Altına Alıyor
  5. 18:16 A Milli Takımımızın UEFA Uluslar Ligi Heyecanı Başlıyor: İlk Maçlar Belli Oldu!
  6. 18:10 Isua Kayaları: Dünya'nın Manyetik Geçmişine Işık Tutuyor
  7. 18:05 O Futbolcunun Galatasaray'daki Sonu Geldi: Okan Buruk, Yıldız Futbolcuyu Kadro Dışı Bıraktı!
  8. 17:59 Galatasaray Süper Lig'de Zafer Peşinde: Üst Üste Kazanma Rekoruna Koşuyor!
  9. 17:58 Ekonomist Demirtaş: Merkez Bankası'nın Faiz Kararı Hatalı!
  10. 17:55 Beyaz Eşya Sektörü: İç Pazarda Artış, İhracatta Düşüş
  11. 17:30 ACER Raporu: Avrupa'da LNG Talebi Artıyor
  12. 17:23 Sağlıklı ve Lezzetli: Yoğurtlu Brokoli Salatası Tarifi!
  13. 17:18 Nijerya'daki Hapishane Tahrip Oldu: Kaçaklar Yakalanıyor, Halk Uyarılıyor
  14. 17:09 Almanya'da Pandemi Döneminde Sağlık Harcamaları Yüzde 20 Arttı
  15. 17:05 Macron: Avrupa'nın Güçlenme Mücadelesi Geride Kalıyor, Ölüm Riskiyle Karşı Karşıya
  16. 17:00 İstanbul'da Hafta Sonu Güneşli Hava Bekleniyor
  17. 16:56 Meta'nın WhatsApp İle İlgili İddiaları: İsrail'in Hedef Belirleme Sisteminde Rolü mü Var?
  18. 16:52 Gazze'de Son 24 Saatte İsrail Saldırılarında 43 Filistinli Hayatını Kaybetti
  19. 16:45 Antalya'da Çöl Tozu Taşınımı: Görüş Mesafesi Azaldı
  20. 16:41 Kaspersky'den Telegram Kullanıcılarına Toncoin Dolandırıcılığı Uyarısı
Gündem Haberleri