Oray Eğin Ergenekon dönemindeki medyanın günah defterini açtı

Oray Eğin Ergenekon dönemindeki medyanın günah defterini açtı

Oray Eğin Ergenekon dönemindeki medyanın gün... Ergenekon tertibi Yargıtay'ın hafta içinde verdiği kararla yerle bir oldu. Ancak tertiple onlarca insanın hayatını karartanlar önce 'Davanın savcısıyım' deyip sonra da 'kandırıldık' diyen sadece Tayyip Eroğan değildi. O dönem...

Ergenekon tertibi Yargıtay'ın hafta içinde verdiği kararla yerle bir oldu. Ancak tertiple onlarca insanın hayatını karartanlar önce 'Davanın savcısıyım' deyip sonra da 'kandırıldık' diyen sadece Tayyip Eroğan değildi. O dönem 'merkez medya' içinde bu tertibi kimler ne şekilde pazarlıyordu? 

Bugün Ergenekon tertibini eleştiren o isimler, kendilerine gelen 'gizmeli zarfları' nasıl pazarlayarak bu tertibe su taşıdı.

Oray Eğin, medyanın günah defterini açtı ve bugün bazı kesimler tarafından unutulan o isimleri hatırlattı. Ayşenur Arslan'ın ABC Gazetesi'ndeki 'Medyanın Karanlık Yılları' yazı dizisini takip edenlerin bir bölümünü daha önce detatylı olarak okuduğu o günah yıllarında neler yaşandı?

İşte Oray Eğin'in Sözcü'deki yazısında o bölüm:

Haber merkezindeki gizemli zarflar

Yargıtay’ın Ergenekon diye bir örgüt olmadığına karar verene kadar medya sanıklara yeteri kadar hasar verdi.

Bugün Ergenekon’un gerçek olduğuna, yani kendi yalanlarına Cemaat’çiler bile inanmıyor artık. Bir tek Nazlı Ilıcak inat ediyor, geri kalanlar inanıyormuş numarası yapıyor. Oysa daha üzerinden 10 yıl bile geçmedi, çok yakın tarihimizde manzara böyle değildi.
Önce neredeyse inandırıcı başlatılan bu yalan dava, sonradan ucuz bir televizyon dizisi gibi ilgi ve inandırıcılık azalmaya başlayıp rating’ler düştüğünde senaryoya eklenen yeni olay örgüleriyle uzattıkça uzatıldı. Kafes, Balyoz, OdaTV davası…

Dizinin finalini Yargıtay böyle bir örgüt olmadığı kararını vererek yaptı.
Dizi derken benzetme yapmıyorum. Samanyolu’na uyduruk televizyon dizilerini yazan Faruk Mercan gibi gazeteciler, akşam haber programlarında (başta, günahları saymakla bitmez CNN Türk’te) Ergenekon’u yorumlamaya başladılar. Diziler, çoğu zaman iddianameden önce olacakları öngörüyordu. İddianamelerin masa başında üretildiğinin daha net kanıtı olamazdı, ama o dönem sorgulayan olmadı.

Ergenekon haberleri gizli zarflarda özel görevli muhabirlere sızdırılan bilgilerle medyada yer aldı.

Kulağına bilgi fısıldanan köşe yazarları bazen ilginç tesadüflere imza atıyordu: Fehmi Koru’nun yazısının çıktığı gün İlhan Selçuk gözaltına alınmıştı, rahmetli Erhan Göksel’in tutuklanacağını şimdi işten atılan (yani kullanılıp atılan) Emre Aköz köşesinde önceden fısıldıyordu Sabah’ta.“Kar'' romanında olayları olmadan haber veren gazeteyi yazan Orhan Pamuk, olayları olmadan haber veren Cemaat’in yalanlarını Amerikan televizyonlarında “Türkiye militer geçmişinden kurtuluyor'' diye pazarlıyordu.

Aptallıktan, alçaklıktan, ya da çıkarları öyle gerektiğinden Ergenekon’un gerçek olduğuna inanıyorlardı; hiçbir kanıt olmadığı halde ikna olduğunu söyleyenler çoğunluktaydı.

O dönem gazetelerde, televizyon kanallarında çalışanların hatırlayacağı üzere sabahları haber merkezlerinde kimin bıraktığı belli olmayan gizemli zarflar bulunurdu. Genellikle hep belirli muhabirler haber toplantısında büyük bir keşif olarak önerirdi. Cemaat’in merkez medyaya sızmış görevlileriydi bunlar; ya başından beri Cemaat’in içindeydiler, ya da zamanla kendilerini Cemaat’in kullanımına soktular.

Zaman gazetesinden falan bahsetmiyorum, Kanal D’ye, Radikal’e. CNN Türk’e, o dönem çalıştığım Akşam gazetesine kadar yerleştirilmişlerdi. Hepimiz kim olduklarını biliyorduk, kimi yöneticiler de buna göre tedbir alıyordu.
Mesela o dönem Kanal D haber merkezini yöneten Ayşenur Arslan bu sızıntıları kullanmamakta direniyordu. Kuşkuculuğunun karşılığını pasifize edilerek, bir süre sonra da işten atılarak aldı. Medyada gerçek gazetecilerin yerine Fethullah Gülen’i ziyarete gidip el öpen Ferhat Boratav gibi isimlerin yetkileri artırıldı, haber merkezleri, kanallar, bültenler, tartışma programları emanet edildi.

Ben Akşam’dayken o dönemki yayın yönetmeni Serdar Turgut bir deklarasyonla sızdırma haberleri kullanmayacağını duyurdu; bir süre sonra görevden alındı. Yerine Ankara’da dengeciliğiyle bilinen ve o dönem iktidarın da, Cemaat’in de çok sevdiği İsmail Küçükkaya atandı.

Cemaat’çi yargı muhabirleri tesadüfen adliye koridorlarında alakasız bir işlem için gelince karşılaştıkları Akşam’ın patronlarına çantalarını taşımak için eşlik ederken gelecekteki birtakım potansiyel iddianamelere karşı da uyarıyordu: “Duyduğum kadarıyla sizin de adınız geçebilirmiş, aman dikkatli olun.'' Bu örtülü tehdide karşı yeni yayın yönetmeninin görevi gazete sayfalarını sızıntı haberlere açmak oldu. Küçükkaya o dönem Cihan Haber Ajansı’na “Serdar Turgut’un sızıntı belge kullanmayacağız yaklaşımı bize gazetecilik açısından zorluklar çıkardı, geride kaldık, ben geldikten sonra bunu gidermek istedim'' diyordu.

Giderdi de… Gazete sayfalarında kendi yazarlarını hapse attırmak için attığı manşetler ve senaryo yazarlarının kaleme aldığı iddianameleri ayrıntıyla basan (Taraf’la birlikte) iki gazeteden birini yaparak!

Cihan Haber Ajansı’na aynı söyleşide Ergenekon’a kişisel bakışının da zaman içinde değiştiğini açıklıyor: “İbrahim Şahin ile ilgili birtakım gelişmelerin yaşanması, Zir Vadisi’nde mühimmat bulunması gibi gelişmelerin ardından Ergenekon’a daha bir inanmaya başladım. Burada Türkiye Cumhuriyeti tarihinin en önemli davlarından birisi görülüyor. Tamam usul hatalarını görüp eleştirelim ama esası da görelim.''

Esası ortaya çıktı… Ama aptallık, alçaklık ya da çıkarlar yüzünden inananların kendilerini kullanmasıyla insanların hayatları karardı, aileler dağıldı, masum insanlar öldü. Kısacası Yargıtay kararına kadar yeteri kadar hasar yapıldı.
Ergenekon yıllarında hep yandaş medyada bu gizli terör örgütünün bir de medya ayağı olduğu söyleniyordu. Şimdi medya ayağının bu yalanı üreten ve dolaşıma sokanlar olduğu anlaşılıyor. Bu sistemli bir operasyondu: Yazılan senaryolara ve özel görevli elemanlara haber merkezlerini yönetenler sadece alet olmadı, bizzat onları var etti. Ama bu sistemin DNA haritası hâlâ çıkarılmadı. Yaşanan koca bir kumpastı, tek sorumlusu zavallı bir spormuhabiri ve hapisteki Mehmet Baransu değil herhalde.

"Oray Eğin Ergenekon dönemindeki medyanın günah defterini açtı" haberi, 24 Nisan 2016 tarihinde yazılmıştır. 24 Nisan 2016 tarihinde de güncellenmiştir. Medya kategorisi altında bulunan Oray Eğin Ergenekon dönemindeki medyanın günah defterini açtı haberi 2016 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Oray Eğin Ergenekon dönemindeki medyanın günah defterini açtı 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Medya konusunda 28 Mart 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 23:27 Avcılar'da Korkunç Olay: Tartıştığı Eşini Çocuklarının Gözü Önünde Öldürdü!
  2. 23:07 Uraz Kaygılaroğlu ve Berna Koraltürk'ten Paylaşımlar Soru işareti Uyandıran Cinsten!
  3. 22:33 Kazakistan, Doğal Felaketin Pençesinde: Binlerce Kişi Tahliye Edildi!
  4. 22:10 Akşener: “Mansur Yavaş, artık CHP Genel Merkezi’nin ev kölesi olmuştur"
  5. 22:06 Koç Holding'in hisselerindeki hızlı yükselişin nedeni açıklandı!
  6. 22:04 Banyonuzdaki Lekeler İçin Aspirinle Kolay Çözüm!
  7. 21:47 İmamoğlu seçime katılımın önemini vurguladı: "Oy kullanacaksınız, oyun bozacaksınız"
  8. 21:40 Yatırımcıların dikkatine: Dolar kurunda tehlike çanları çalıyor!
  9. 21:34 Akşener'den "Oyları bölmeyelim" açıklamalarına tepki geldi
  10. 21:22 Türkiye'nin Uzay Yolculuğu: Türksat 6A Tamamlanma Aşamasında!
  11. 21:21 Erdoğan'dan kendi adayına şaşırtıcı sözler: Boya bak boya!
  12. 21:20 Meral Akşener'in İmamoğlu ve Yavaş'a Sert Eleştirileri: "Hain ve Zorba!"
  13. 21:19 Erdoğan: "Millî iradenin tecelli aracı olan sandık, 85 milyon olarak hepimizin namusuna emanettir"
  14. 21:19 Sağlıklı Yaşamın Anahtarı: Doğal Detoks ve Beslenme Bilgileri
  15. 21:11 Bakan Işıkhan, emekli aylıklarıyla ilgili yeni bir değerlendirme yapılacağını açıkladı
  16. 21:11 Lübnan, İsrail saldırılarını BM'ye resmen şikayet edecek
  17. 21:10 Cevdet Yılmaz: "İkinci bir 5 yıla daha İstanbul'un tahammülü yok"
  18. 21:10 Fenerbahçe Beko, ALBA Berlin'i Ağırlıyor: Rövanş Heyecanı Başlıyor!
  19. 21:09 Bakan Işıkhan'dan emeklilere müjde: Temmuz ayında yeniden değerlendireceğiz!
  20. 21:07 FTX'in kurucusu 25 yıl hapis cezasına çarptırıldı!
Otomotiv Haberleri