Ortak ev tartışması

Ortak ev tartışması Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile İspanya Dışişleri Bakanı Arancha Gonzalez Laya, Ankara’da ortak basın toplantısı düzenledi. Bakan Çavuşoğlu, İspanya Dışişleri Bakanı Laya'nın Ayasofya için 'ortak ev' ifadelerini kullanmasına tepki gösterdi.

Çavuşoğlu, "Ayasofya’nın korunması ve herkesin de ziyaretine açık olmasını kast ediyorsa, tamam ama cami olarak, büyük cami olarak tekrar ibadete başlayan Ayasofya’nın diğer inançların da yine ibadet yapacağı bir yer olarak kalmasını söylemek istediyse, biz buna katılmıyoruz" ifadesini kullandı.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile İspanya Dışişleri, Avrupa Birliği ve İşbirliği Bakanı Arancha Gonzalez Laya’nın Ankara’daki ortak basın toplantısına, Ayasofya’nın müzeden camiye dönüştürülmesi damga vurdu. Laya Ayasofya’nın ‘insanlığın ortak mirasının bir parçası olarak kalmasının ve ruhunun muhafaza edilmesinin kendileri için önemli olduğunu’ söylerken, ‘ortak ev’ ifadesini kullanınca Çavuşoğlu’ndan tepki geldi.

İSPANYOL BAKAN NE DEDİ?

İspanyol bakan, 1500 yıllık Ayasofya’nın ‘Ortodoks Hıristiyanların, Katolik Hıristyanların ve Müslümanların ortak evi’ olduğunu, ‘ortak ev olarak insanlık mirasını temsil ettiğini’ söyledi. Laya, bu konuda Türkiye’nin UNESCO ile yaptığı görüşmelere güvendiklerini belirtti.

"DİĞER İNANÇLARIN İBADET YAPACAĞI BİR YER OLARAK KALMASINI SÖYLEDİYSE, BUNA KATILMIYORUZ"

Çavuşoğlu ise ‘ortak ev’ tamlamasına karşı çıktı. Dışişleri Bakanı, “Yanlış anlamadıysam, ortak ev olarak kalmasını tercih ediyoruz dediler. Elbette dünya kültür mirası olarak burada tüm özellikleriyle Ayasofya’nın korunması ve herkesin de ziyaretine açık olmasını kast ediyorsa, tamam. Ama cami olarak, büyük cami olarak tekrar ibadete başlayan Ayasofya’nın diğer inançların da yine ibadet yapacağı bir yer olarak kalmasını söylemek istediyse, biz buna katılmıyoruz” dedi.

"AYASOFYA 1453’TEN BU YANA CAMİDİR"

Çavuşoğlu, “Ayasofya camidir ve 1453’ten bu yana camidir. Belli bir süre, 86 yıl müze oldu. Ama 1453’ten bu yana cami olan bir eserin bugün cami olarak tekrar ibadete açılmasından sonra yine tüm dinlerin ibadetlerine ya da farklı inançlara sahip kişilerin ibadetlerine açık olmasını kast ediyorsa, bu mümkün değil” diye konuştu. Çavuşoğlu, Ayasofya’nın dünya kültür mirası olarak muhafaza edileceğini ekledi. Çavuşoğlu, Yunanistan’ın Selanik kentindeki bayrak yakma görüntüleri hakkında da, “Yunanistan’ın tepkisini anlamak mümkün değil, bayrak indirme, Türk bayrağını yakma, böyle aciz davranışlar onlara yakışır. Biz Kurtuluş Savaşı’ndan sonra, Yunanları denize döktükten sonra, başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere onların bayrağına saygı gösterdik” dedi. Dışişleri Bakanı, Ayasofya’nın dünya kültür mirası olarak tüm özelliklerinin korunacağını da vurguladı. Çavuşoğlu, “Ayasofya dünya kültür miras listesinde. Bu özelliğinin korunması yönündeki düşünce ve tavsiyeleri saygı ile karşılıyoruz. Esasen biz de Ayasofya Camii’nin bu özelliklerinin korunmasını istiyoruz. UNESCO ile diyalog içerisindeyiz. Namaz sırasında ikonalar perdelenebilir. Namaz saatleri dışında açık olacak. Her farklı inanç sahibi gelip ziyaret edebilecek” dedi.

"Ortak ev tartışması" haberi, 27 Temmuz 2020 tarihinde yazılmıştır. 27 Temmuz 2020 tarihinde de güncellenmiştir. Politika kategorisi altında bulunan Ortak ev tartışması haberi 2020 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Ortak ev tartışması 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Politika konusunda 26 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 12:35 Gazze Kıyısında İnsani Yardım Limanı İnşaatı Başladı
  2. 12:31 Sıvı Metal Alaşımlarıyla Hızlı Elmas Üretimi:Güney Kore'de Yeni Buluş
  3. 12:28 Türkiye Ekonomisi IMF Raporunda: Zorlu On Yılın Ardından Değerlendirme
  4. 12:23 Sosyal Medya Akrobasisi: Motosiklet Kazalarındaki Ölümcül Tehlike
  5. 12:19 23 Nisan'da Dilan Polat Gösterisi Üzerine Soruşturma Başlatıldı!
  6. 12:19 Dolandırıcılardan Korunma İpuçları: Bakanlık Uyarıyor!
  7. 12:16 Sabiha Gökçen'de Fiyatlar Uçuyor: Havalimanında Yemek Parasıyla Bir Ay Geçinilir mi?
  8. 12:16 Asgari Ücret Beklentileri Yerle Bir Olabilir mi? Milyonlarca İnsan Üzgün Bekleyişte!
  9. 12:15 Memleket Hasreti Güzel Oyuncuyu Nasıl Değiştirdi? Şok Edici Görüntüler!
  10. 12:14 Borsa İstanbul Açılışında Yükseliş: BIST 100 Endeksi Değer Kazandı
  11. 12:12 İslam Memiş'ten Altın Yatırımcısına Dikkat Çekici Uyarı! 4 Kritik Seviye ve Beklentiler
  12. 12:10 Tottenham, Fenerbahçe'nin Yıldızı Szymanski İçin 20 Milyon Euro Ödemeye Hazır
  13. 12:05 Çin Uzay Programı: Yeni Taykonot Ekip, Tiengong İstasyonu'na Ulaştı
  14. 12:02 Osmanlı'nın Tatlı Zaferi: Revani Tatlısıyla Lezzet Şöleni!
  15. 11:53 Gönen'de Kaybolan Ekonomist Korhan Berzeg'in Bulguları: DNA Testleri Kimliği Açığa Çıkaracak
  16. 11:50 Galatasaray, Liderlik Koltuğunu Korumak İçin Adana Demirspor'un Konuğu
  17. 11:47 Dolar Bu Sefer Durdurulamayacak! Ünlü Ekonomistin Tahmini Korkutuyor: "Hazır Olun!"
  18. 11:46 Hız Tutkusu Yeni Bir Boyut Kazanıyor: MG'den Elektrikli Fırtına! 0'dan 100'e 1.9 Saniyede Çıkıyor
  19. 11:46 Milyarder CEO Elon Musk'tan Şok Edici İtiraf: Cinayetlerin Ardındaki İsim Ortaya Çıktı!
  20. 11:45 Çöl Tozu Alarmı: 35 İl İçin Sarı Kodlu Uyarı!
Politika Haberleri