Osman Kavala’nın casuslukla suçlandığı dava, Gezi davası ile birleşiyor

Osman Kavala’nın casuslukla suçlandığı dava, Gezi davası ile birleşiyor

Osman Kavala’nın casuslukla suçlandığı dava,... Osman Kavala'nın casuslukla suçlandığı dava Gezi davası ile birleştirilecek. Gezi, torba davaya dönüştürülecek.

İstinaf mahkemesinin beraat kararını bozmasının ardından yeniden görülmeye başlanacak olan Gezi davası ile bu davanın sanığı olan Anadolu Kültür Yönetim Kurulu Başkanı Osman Kavala hakkında, "casusluk" suçlamasıyla açılan davanın birleştirilmesine muvafakat verildi.

T24'ten Gökçer Tahincioğlu'nun haberine göre, Buna göre, Kavala, dava kapsamında hem Gezi olaylarının finansörü olduğu hem de 15 Temmuz darbe girişimi öncesinde casusluk faaliyetinde bulunduğu iddiasıyla yargılanacak.

Gezi davasında, Kavala dahil tüm sanıklar hakkında beraat kararı verdikten sonra üyeleri değişen İstanbul 30. Ağır Ceza Mahkemesi, Yargıtay'dan da Çarşı davasının akıbetini sordu. Davada verilen beraat kararının bozulması durumunda, bu dosya da Gezi davası ile birleşecek ve Gezi davası torba davaya dönüşecek.

Kavala'nın, 18 Ekim 2017'de gözaltına alındığı dönemde, dosyasında iki suçlama bulunuyordu. Kavala, 15 Temmuz darbe girişimine katıldığı ve Gezi olaylarını finanse ettiği iddialarıyla tutuklandı. AİHM de Türkiye'yi her iki nedenle haksız buldu ve Kavala'nın haklarının ihlal edildiğine hükmetti.

CASUSLUK VE GEZİ

Buna rağmen tahliye edilmeyen Kavala'nın 15 Temmuz dosyası, 2019'da ayrıldı ve savcılığın resen talepte bulunması üzerine bu suçtan tahliyesi kararlaştırıldı. Kavala, Gezi davasında da 2020'de beraat etti ve tahliyesine karar verildi. Ancak, AİHM kararına ve daha önce tahliye edilmesine rağmen, serbest bırakılmadan 15 Temmuz suçlaması nedeniyle Kavala için gözaltı kararı verildi.

Kavala, aynı gün, yeniden tutuklandı ve cezaevinden çıkamadan yeniden tutuklanmış oldu. Kısa süre sonra Kavala için yine 15 Temmuz dosyasındaki iddialar doğrultusunda, casusluk iddiasıyla tutuklama kararı verildi. Bu karardan sonra ise bir önceki karar kaldırıldı ve 15 Temmuz darbe girişimine katılmak suçlamasından tahliyesi kararlaştırıldı.

Bu adımın da AİHM'nin verdiği kararı boşa düşürmek için atıldığı yorumları yapıldı. Kavala hakkında daha sonra ABD'li Henry Barkey ile birlikte, casusluk faaliyetinde bulunarak, hükümeti devirmeye çalıştığı iddiasıyla dava açıldı. Kavala, halen bu suçtan cezaevinde bulunuyor. Kavala'nın ve diğer sanıkların beraatinin kararlaştırıldığı Gezi davasında ise istinaf mahkemesi, bozma kararı verdi.

İstinaf mahkemesi, Kavala hakkında beraat kararı verildikten sonra açılan yeni davanın gerekirse Gezi davası ile birleştirilmesi gerektiğini belirterek kararı bozdu. Böylece Gezi davasının sil baştan görülmesi kararlaştırıldı. Davaya, beraat kararından sonra üyeleri de değişen İstanbul 30. Ağır Ceza Mahkemesi bakacak.

YILLAR SONRA BİRLEŞME KARARI

İstanbul 30. Ağır Ceza Mahkemesi, davaya başlamak için hazırladığı tensip tutanağında, 8 sanık için yurtdışına çıkış yasağı kararı vermişti. Mahkeme, istinaf mahkemesinin kararı doğrultusunda, Kavala hakkındaki yeni iddianameyi inceleme kararı da almıştı. Mahkeme, dosyayı inceledikten sonra davaya bakan İstanbul 36. Ağır Ceza Mahkemesi'ne yazı gönderdi. Yazıda, Kavala'nın casusluk suçlamasıyla yargılandığı dava dosyasındaki Kavala ile ilgili anlatımlar ve her iki dosyada da hükümeti devirmeye çalışmak suçlamasının yer aldığına dikkat çekildi.

Yazıda, "fiili, hukuki ve şahsi irtibat" nedeniyle, bu dosyanın, Gezi dosyası ile birleştirilmesine ve yargılamaya İstanbul 30. Ağır Ceza Mahkemesi'nde sürdürülmesine muvafakat verildiği vurgulandı. Buna göre, İstanbul 36. Ağır Ceza Mahkemesi'nden itiraz gelmezse Kavala ile ilgili bu mahkemede görülen davanın son duruşmasında alınan ara kararlar yerine getirildikten sonra, dosyalar birleşecek. Kavala, Gezi davası ve casusluk davasının birleştirildiği mahkemede iki kez ağırlaştırılmış müebbet hapis istemiyle yargılanacak. 

"Osman Kavala’nın casuslukla suçlandığı dava, Gezi davası ile birleşiyor" haberi, 05 Şubat 2021 tarihinde yazılmıştır. 05 Şubat 2021 tarihinde de güncellenmiştir. Gündem kategorisi altında bulunan Osman Kavala’nın casuslukla suçlandığı dava, Gezi davası ile birleşiyor haberi 2021 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Osman Kavala’nın casuslukla suçlandığı dava, Gezi davası ile birleşiyor 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Gündem konusunda 26 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 23:47 Survivor'da Kim Veda Etti? İşte Adaya Veda Eden İsim!
  2. 23:37 Bir Polis Memurumuz Şehit Oldu!
  3. 23:29 Chery'nin Nisan ayı kampanyası başladı! Çifte kampanya avantajı kaçırılmayacak fırsatlar sunuyor!
  4. 23:28 Bilim dünyasında kırılan dünya rekoru: Tam 48 saniye süresince çalışıyor!
  5. 23:27 TikTok kullanıcılarına kötü haber!
  6. 23:27 Putin Erdoğan'ın 'Faiz sebep enflasyon sonuç' politikasını eleştirdi
  7. 23:25 İyi bir mikro iklim için neden evde defne yaprağı yakılmalıdır?
  8. 23:25 Davutoğlu'ndan Erdoğan'a: 15 Mayıs soykırıma karşı Gazze ile dayanışma günü ilan edilsin
  9. 23:24 Şimşek ve Erdoğan'dan Emeklilere Müjde! Zam Oranı Netleşti, Temmuz'da Hesaplara Yatacak!
  10. 23:22 Depresyonun vücut ısıyla bağlantısı olduğu ortaya çıktı
  11. 23:17 BM'den Gazze uyarısı: "Hala kıtlığa doğru gidiyoruz"
  12. 23:14 Beyaz Saray'dan Erdoğan'ın ABD seyahatine dair açıklama geldi: Ziyarete ilişkin program yok
  13. 23:12 Fenerbahçe-Beşiktaş derbisinin biletleri artık satışta!
  14. 23:08 Eczacıbaşı'dan Büyük Haber! 546.000.000 TL'lik Dağıtım Tarihi Belli Oldu!
  15. 23:06 Rusya açıkladı: ABD'nin ünlü bankasının hesaplarına el koydu!
  16. 23:04 Zafer Partisi'nde iki istifa geldi
  17. 23:03 Zafer Partisi'nde İki İstifa Haberi!
  18. 23:00 Range Rover'a alternatif olarak şu Jeep modelini alın!
  19. 22:55 İBB Başkanı İmamoğlu'nun yargılandığı dava ertelendi
  20. 22:31 Beyaz Saray: "Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ziyaretine ilişkin programlanmış bir şey yok"
Gündem Haberleri