Osmanlı’dan kalma erotik el yazması açık artırmaya çıkıyor

Osmanlı’dan kalma erotik el yazması açık artırmaya çıkıyor

Osmanlı’dan kalma erotik el yazması açık art... Tuhfet ül-Mülk adlı, Osmanlı döneminden kalma el yazması bir erotik kitap, Londra’da açık artırmayla satılacak.

Osmanlı İmparatorluğu döneminden kalma el yazması bir erotik kitap, bu ayın sonunda Londra’nın ünlü Sotheby’s müzayede evinde açık artırmaya çıkıyor. Tuhfet ül-Mülk adlı 200 yıllık resimli el yazması kitabının 350 bin sterline kadar (yaklaşık 2 milyon Türk Lirası) alıcı bulması bekleniyor.

Sotheby’s müzayede evinin internet sitesinde “Gençliğini Hatırlayan bir Şeyh” başlığıyla özetlenen el yazmalarının yüksek kalitesi nedeniyle, soylu biri tarafından yaptırıldığı ve muhtemelen bu kişinin de kitaptaki minyatürlerde yer aldığı kaydediliyor. Açık artırma ile ilgili İngiliz Times gazetesinde yer alan Lucy Bannerman imzalı haberde, “İsmi bir sır. Kıyafetleri, üzerinde olduğu zamanlar, Osmanlı sarayında önemli biri olduğu izlenimini veriyor. Seks yaşamını konu edinen seçkin el kılavuzuna bakıldığında, gerçekten de gençlik yıllarını keyifli geçirdiği anlaşılıyor” deniyor.

AÇIK ARTIRMANIN YILDIZI OLACAK’
Haberde kitabın dünyadaki en açık seçik erotik sahnelere yer veren el yazmalarından biri kabul edildiği ve büyük ihtimalle İslam dünyasının sanat eserlerine dair açık artırmanın yıldızı olacağı belirtiliyor. Kitaptaki minyatürlerde hem heteroseksüel hem de homoseksüel cinsel ilişkilerin resmedildiği belirtiliyor. Sotheby’s müzayede evinin internet sitesinde, kitaptaki minyatürlerden birinde iki kadının cinsel ilişkiye girerken görüldüğü, o dönemde lezbiyen ilişkilere dair minyatürlerin oldukça nadir olduğu belirtiliyor.
Kitapta 1779, 1799-80 ve 1817 tarihlerinin geçtiği belirtiliyor. Sotheby’s müzayede evinin Orta Doğu uzmanı Chiara de Nicolais, “Bu en üst düzey kalitede erotik illüstrasyon” diyor. Nicolais, “Bir Osmanlı çapkınının uzun yaşamını temsil ediyor. Kim olduğunu bulamadık, ancak padişahın sarayında katı bir giyim kuralı vardı. Her kim idiyse, kesinlikle sarayda etkili biriydi ve çok ama çok zengindi. Sarığı, padişahın yakın çevresinden biri olduğu izlenimini uyandırıyor” diyor.osmanli-001.jpg
HEM PARŞÖMEN, HEM KAĞIT
Times gazetesinin haberinde, aynı kişinin 85 farklı minyatürde yer aldığı, aynı beyaz kumaşla çevrili lacivert sarığı taktığı ve hem kadın hem de erkeklerle cinsel ilişki içinde görüldüğü belirtiliyor. Nicolais, bu kişinin yaşının ilerleyişinin kitapta görüldüğünü de kaydediyor. 33 santimetreye 22 santimetre ölçülerinde olan 209 sayfalık el yazmasının 250 bin ile 350 bin sterline alıcı bulması bekleniyor. Müzayede evinin internet sitesinde, el yazmasında hem parşömen hem de kağıt kullanıldığı, bunun o zamana göre oldukça nadir ve pahalı olduğu belirtiliyor.

İnternet sitesinde, Osmanlı döneminde erotik edebiyatın popüler olduğu ve erotik el kılavuzlarının 16’ıncı yüzyıldan itibaren yaygınlaştıkları kaydediliyor. Bu tür el kılavuzlarının özellikle Arapça ve Frasça’dan çevrildikleri, birden fazla kişi tarafından yazıldıkları kaydediliyor.

Kitabın kimler tarafından okunduğu bilinmiyor ancak habere göre Nicolais kamuyla paylaşılmak yerine arkadaşlar arasında dolaştırıldığını düşünüyor. Eser, Londra’daki Sotheby’s müzayede evinde 25 Nisan’da açık artırmaya çıkacak. (BBC Türkçe)

"Osmanlı’dan kalma erotik el yazması açık artırmaya çıkıyor" haberi, 09 Nisan 2018 tarihinde yazılmıştır. 09 Nisan 2018 tarihinde de güncellenmiştir. Dünya kategorisi altında bulunan Osmanlı’dan kalma erotik el yazması açık artırmaya çıkıyor haberi 2018 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Osmanlı’dan kalma erotik el yazması açık artırmaya çıkıyor 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Dünya konusunda 28 Mart 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 12:06 İrlanda, Gazze'ye Destek: Soykırım Davasına Müdahale Ediyor!
  2. 11:55 Karayip Korsanları yeniden çekilecek... Johnny Depp filme dönüyor mu?
  3. 11:41 Kuşum Aydın isyan etti: Param bitti
  4. 11:35 Süleyman Soylu icralık oldu: Borcunu 7 gün içinde öde yazısı gitti
  5. 11:24 Karar yazarı Mehmet Ali Verçin: Ey Ak Partililer, Ak Partiyi seviyorsanız Ak Parti’ye oy vermeyin
  6. 11:21 YSK seçim hazırlıklarını tamamladı; Türkiye, önce büyükşehirlerde kazananları öğrenecek
  7. 11:20 Sabancı'dan dev hisse devri: Hisselerin satışı tamamlandı!
  8. 11:19 10 Yunan Adası'nda kapıda vize heyecanı! Bayram tatiliniz hazır mı?
  9. 11:19 Evrenin gizemleri birer birer çözülüyor! Kara deliğin manyetik alanları görüntülendi
  10. 11:18 Çakarlı konvoyla gündem olan muhtardan açıklama: "Araçlar bana ait değil, kiralık"
  11. 11:18 TÜİK verileri ortaya koydu: Emeklilere maaşları artık yetmiyor!
  12. 11:18 Vladimir Putin: Diğer silahlar gibi F-16’ları da yok edeceğiz
  13. 10:52 Hollanda'da bir ineğe tecavüz eden Türk sınır dışı edildi
  14. 10:48 Menzil cemaatine bağlı Semerkand Vakfı Cumhur İttifakı'na desteğini açıkladı
  15. 10:42 Çocuklar Duymasın'ın yıldızı Hayal Garip'ten şiddet itirafı: Hakaret, iftira, dayak
  16. 10:35 Cübbeli Ahmet'ten İsmailağa'ya yanıt: Mürit müridi nasıl ihraç edecek
  17. 10:32 Türkiye İstatistik Kurumu: Ekonomiye güven martta arttı
  18. 10:27 Prof. Ahmet Ercan, İstanbul'da riskli 5 ilçeyi açıkladı: İşte en riskli 5 ilçe
  19. 10:24 Eşitsizlik artıyor: Türkiye'de yüzde 1’lik kesim servetin yüzde 40’ını alıyor
  20. 10:20 İspanyol basını: Fenerbahçe'nin La Liga'da yer almasına hukuki engel
Dünya Haberleri