ÖTV indirimi , 1 Temmuz itibariyle sona erdi

ÖTV indirimi , 1 Temmuz itibariyle sona erdi

ÖTV indirimi , 1 Temmuz itibariyle sona erdi ÖTV indirimi sona erdi. Hatırlanacağı üzere geçtiğimiz yıl Ağustos ayında döviz kurlarında beklenmedik bir dalgalanma yaşanmıştı. Bu dalgalanma

ÖTV indirimi sona erdi. Hatırlanacağı üzere geçtiğimiz yıl Ağustos ayında döviz kurlarında beklenmedik bir dalgalanma yaşanmıştı. Bu dalgalanma sonrası 4TL civarında seyreden dolar kuru bir anda 7TL’ye kadar dayanmış bu durum kredilerin faiz oranlarını da etkilemişti.

Sıfır araçta ÖTV indirimi ne zaman başladı? Kurda yaşanan bu dalgalanma özellikle teknoloji ve otomotiv sektörünü derinden etkiledi. Sadece bir kaç ay içerisinde otomobil ve hafif ticari araçların fiyatı yarı yarıya artış gösterdi. Bu artışın üzerine bir de kredi faizlerindeki yükseliş eklenince, sıfır araç tarafındaki satışlar adeta durma noktasına gelmişti.

Sıfır otomobil ve hafif ticari araçlardaki satışların durma noktasına gelmesi hükümeti harekete geçirdi. İlk olarak hurda teşvik indirimi hayata geçirildi. Bu indirim ile adına kayıtlı hurda aracı sıfır aracı satın aldığı bayiye devredenler 10.000 TL’ye kadar indirime hak kazandı. Fakat bu kampanya araç satışlarını istenilen düzeyde arttırmadı.

Otomotiv piyasasındaki daralmanın devam etmesi üzerine bir kez daha düğmeye basıldı. Bu sefer de sıfır araçta ÖTV indirimi devreye sokuldu. ÖTV indirimi sayesinde uçan fiyatlar biraz olsun dizginlenmişti.

Otomobil ve hafif ticari araçlarda başlayan ÖTV indirimi ilk olarak Eylül – Aralık periyodunda işleme konuldu. Yani kampanyanın 31 Aralık 2018 itibari ile sona ereceği açıklanmıştı.

Kampanyanın bitişine kısa bir süre kala Hazine ve Ekonomi Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, ÖTV indirimi kampanyasının 31 Mart’a kadar uzatıldığı açıklandı.

31 Mart’ta yerel seçimlerin yapılacak olması nedeniyle, piyasadaki beklentiler de göz önüne alınarak ÖTV indirimi kampanyası bir kez daha uzatıldı. Otomotiv sektöründeki isimlerin de isteği üzere kampanya 30 Haziran’a kadar devam etti.

ÖTV indirimi sona erdi!

Genel beklenti ÖTV indirimi kampanyasının bir kez daha uzatılacağı yönündeydi. Hatta bu açıklamanın Haziran ayının son haftasında gelmesi bekleniyordu. Fakat beklenen olmadı. Hükümet yaklaşık olarak 9 aydır sürdürdüğü sıfır araçta ÖTV indirimi kampanyasını bir kez daha uzatmadı. Dolayısıyla 1 Temmuz itibariyle sıfır otomobilde ÖTV kampanyası da sona ermiş oldu.

Bu şu anlama geliyor. Muhtemelen önümüzdeki günlerde otomobil ve hafif ticari araçların fiyatlarında muazzam artışlar olabilir. Hali hazırda daralmakta olan otomobil piyasası, yaz aylarında biraz daha kan kaybedecektir.

Elbette şu noktayı da atlamamak gerekiyor. ÖTV indirimi uzatılsa dahi kredi oranları düşmediği sürece sıfır otomobil almak pek de mümkün değil. Çünkü hali hazırda kredi oranları hayli yükselmiş durumda. Yani 100 bin TL olarak çekeceğiniz araç kredisini 200 bin TL olarak geri ödüyorsunuz. Hatta bu meblağ bazen çektiğiniz kredinin 2 katını da aşabiliyor. Dolayısıyla mevcut şartlar altında kimse araç kredisi çekmek istemiyor.

Bakalım hükümetten araç satışındaki ÖTV oranına yeni bir düzenleme gelecek mi? Bunu önümüzdeki günlerde göreceğiz.

"ÖTV indirimi , 1 Temmuz itibariyle sona erdi" haberi, 02 Temmuz 2019 tarihinde yazılmıştır. Teknoloji kategorisi altında bulunan ÖTV indirimi , 1 Temmuz itibariyle sona erdi haberi 2019 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. ÖTV indirimi , 1 Temmuz itibariyle sona erdi 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Teknoloji konusunda 24 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Ecevit Bıktım Teknoloji Editörü

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 12:22 Oscar'lı Güzel Oyuncu 10 Kişiyle Öpüştü!
  2. 12:16 Erdoğan Kısa Çay Sohbetinde Özgür Özel ile görüştü!
  3. 12:10 IMF yıl sonu dolar tahminini açıkladı: Tahmini öğrenince dudağınız uçuklayacak!
  4. 12:10 Teknoloji Devi Yerli Otomobil Firmasını Satın Alarak Sektöre Damgasını Vuruyor!
  5. 12:10 Evindeki Yılanla Yasak Aşk Yaşayan Kadının Korkunç Sonu!
  6. 12:09 Oğulcan Engin Sevgilisi İlayda Alişan'la ilgili paylaşım yaptı!
  7. 11:52 Portekizli genç yıldız Fenerbahçe'ye mı geliyor? Transfer rüzgarı!
  8. 11:47 Tüm Türkiye'ye Fırtına Uyarısı! Saatlik 80 Km Hızla Vuracak!
  9. 11:46 İflas haberleri ardı ardına gelmeye devam ediyor: Türkiye'nin iki dev şirketi iflas bayrağını çekti
  10. 11:40 DEM Parti: Kayyımlar sandığa gömüldü
  11. 11:39 Altınok'un Belediye Soygunu: 1.7 Milyar Borç ve Boşaltılan Kasa!
  12. 11:32 Mehmet Aslantuğ ve Arzum Onan'ın Müstakbel Gelini Can Aslantuğ Aşkına Paylaşım Yağmuru!!
  13. 11:31 Fatih Altaylı: Merak ettiğim husus bu zatın İlahiyat Fakültesi diploması olup olmadığı
  14. 11:27 Doktorlar Uyardı: Kulak Memenizdeki Bu İz Tehlikeli Bir Hastalığa Haberci Olabilir!
  15. 11:24 Arka Sokaklar’ın Mesut’u geri mi dönüyor?
  16. 11:22 Meteoroloji Alarm Verdi: Şiddetli Fırtına Kapıda!
  17. 11:21 Alperen Şengün'den önemli başarı: NBA'de en çok gelişim gösteren 3. oyuncu oldu
  18. 11:18 Eski İYİ Parti milletvekili Ahmet Çelik'i bıçaklayan kardeşi için istenen ceza belli oldu
  19. 11:14 Asgari Ücret Zammı Bekleniyor: Temmuz'da Milyonlarca Kişiyi Etkileyecek Zam Yolda mı?
  20. 11:09 Sarımsak ve Zeytinyağının Efsanevi Gücüyle Hastalıkları Defedin!
Teknoloji Haberleri