Oxford'da göç üzerine ders veren akademisyen anlattı: Afgan göçünün nedenleri ve değişen koşulları
Oxford'da göç üzerine ders veren akademisyen... Oxford Üniversitesi’nde göç üzerine ders veren Dr. Emre Eren Korkmaz, son günlerde Türkiye’nin gündemine oturan Afgan göçünü tek tek anlattı.
Oxford Üniversitesi’nde göç üzerine ders veren Dr. Emre Eren Korkmaz, son günlerde Türkiye’nin gündemine oturan Afgan göçünü tek tek anlattı.
Dr. Emre Eren Korkmaz
Sosyal medyadan paylaşımlarda bulunan Korkmaz; göçün nedenlerini, nasıllarını ve yöntemlerini anlattı.
Korkmaz’ın sözleri şöyle:
Afgan göçmenlerin çoğu genç erkeklerdir. Kadınların sayısı azdır, genellikle ailesi ile göç ederler. Hedef Avrupa'dır, göç uzundur, pahalıdır, çok tehlikelidir. Aile, parası ile evin genç erkeğini gönderir. Şayet varır, oturum alırsa ailesini sonra yanına getirmesi planlanır.
Göçmenlerin Afganistan'da, İran'da, Türkiye'de, Yunanistan ve sonrasında göç süreçlerinde yaşadıkları çok ağırdır, dinlemeye dayanmak bile zordur. Sömürü, şiddet, baskı inanılmazdır. Geri dönmek yola çıkınca mümkün değildir, aile tüm parasını verdiği için de zaten dönemez.
Amaç aslında en kısa sürede Türkiye'yi bir ucundan diğerine geçip Ege'den Yunanistan'a geçmektir. Yaz döneminde bu mümkün olabilir. Ama parası bittiyse, kışsa, güvenlik önlemi çoksa Türkiye'de bir süre kalmak zorunda kalır. Özellikle Zeytinburnu'nda deri atölyelerinde çalışılır.
Zeytinburnu'nun merkezinde Afgan göçmen genç erkeklerin kaldığı, kaçakçıların tuttuğu bekar evleri vardır. Gündüz deri atölyelerinde çalışır, gece orada kalırlar. Ocak ayında bir araştırmamızda bir arkadaşımız bu evlerde görüşme yapmıştı, çok tedirgin olmuştuk.
İran'da kayıtlı, kayıtdışı 3 milyon Afgan olduğu düşünülüyor. Türkiye'de de sayı artıyor. Ama bazen İran ve Türkiye'de görevliler geçişlere göz yumabilir, çünkü göçmenin hedefi en kısa sürede, havalar da uygunken Avrupa'ya geçmektir. Bu son dalga ile bu durum değişebilir.
AB'nin Frontex'in push-back ile göçmenleri Türkiye'ye bazen işkence yapıp geri göndermesi, adalarda kalanların kapalı, izole kamplarda çok zor şartlarda yaşamaları, diğer ülkelere ilerlemenin zorluğu vb birçok faktör var. Bu durum göçmenlerde bekle-gör yaklaşımını geliştirebilir.
Türkiye'de daha uzun süre kalmak zorunda kalabilirler. Tekstil, deri ve tarımda daha fazla Afgan işçi görülebilir. Türkiye'nin Afganistan'da askeri olarak daha aktif olmasının getirdiği riskler de göz ardı edilemez.
Türkiye-Iran sınırını kontrol etmek oldukça zordur, 3 yolu tutsanız kaçakçı o dağlarda başka ve daha tehlikeli bir patika bulur.
"Oxford'da göç üzerine ders veren akademisyen anlattı: Afgan göçünün nedenleri ve değişen koşulları" haberi, 19 Temmuz 2021 tarihinde yazılmıştır. 19 Temmuz 2021 tarihinde de güncellenmiştir. Gündem kategorisi altında bulunan Oxford'da göç üzerine ders veren akademisyen anlattı: Afgan göçünün nedenleri ve değişen koşulları haberi 2021 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Oxford'da göç üzerine ders veren akademisyen anlattı: Afgan göçünün nedenleri ve değişen koşulları 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Gündem konusunda 22 Kasım 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.
YORUM YAZ
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.