Oy verme süreci detaylarıyla belli oldu: YSK'nın oy geçersizlik kriterleri açıklandı!

Oy verme süreci detaylarıyla belli oldu: YSK'nın oy geçersizlik kriterleri açıklandı!

Oy verme süreci detaylarıyla belli oldu: YSK... Yüksek Seçim Kurulu (YSK), 31 Mart'ta yapılacak Mahalli İdareler Genel Seçimleri için oy geçerlilik ve geçersizlik kriterlerini belirledi. İşte, seçmenlerin dikkat etmesi gereken kurallar ve oy pusulalarının geçerlilik şartları...

Yüksek Seçim Kurulu (YSK), 31 Mart'ta yapılacak Mahalli İdareler Genel Seçimleri'nde oy pusulalarının geçerlilik ve geçersizlik kriterlerini belirledi. İşte YSK'nın belirlediği oy geçerlilik ve geçersizlik durumları...

Geçerli Oyların Kriterleri:

  1. Bütünlüğü Bozulmadan Kazayla Yırtılan Zarflar: Zarfların açılması veya oyların okunması sırasında bütünlüğü bozulmadan bir kısmının kazayla yırtılması durumunda oy geçerli sayılacak.

  2. Lekelenmiş Ancak Amaç Belli Olmayan Pusulalar: Pusulanın lekelenmiş olması ancak bunun özel olarak işaret koymak amacıyla yapıldığının anlaşılamaması durumunda oy geçerli kabul edilecek.

  3. Katlanarak Zarfa Konulduğunda Taşma Durumu: Pusulanın katlanarak zarfa konulması sonucu "tercih" veya "evet" mührü veya sandık kurulu mührü izinin diğer kısımlara geçmesi durumunda, oy geçerli kabul edilecek. Ayrıca, bir siyasi parti veya bağımsız aday alanına basılan "tercih" veya "evet" mührünün alanları ayıran çizgili bölgeye taşması veya başka bir alanı belirgin şekilde etkilememesi durumunda da oy geçerli olacak.

  4. Birden Çok Mührün Basılması: Siyasi parti veya bağımsız aday alanına birden çok "tercih" veya "evet" mührü basılması durumunda, alanları ayıran çizgili bölgeye taşmamak kaydıyla oy geçerli sayılacak.

  5. Farklı Seçim Türlerinde Geçersizlik Ayrımı: Zarftan çıkan oy pusulalarında bir seçim türüne ait olanın geçersiz olması, diğerinin geçersiz sayılmasını gerektirmeyecek.

Geçersiz Oyların Kriterleri:

  1. Mühür ve Filigran Bulunmayan Pusulalar: Sandık kurulu mührü ve Türkiye Cumhuriyeti Yüksek Seçim Kurulu filigranı bulunmayan oy pusulaları geçersiz sayılacak.

  2. Mührün Basılmadığı Pusulalar: Hiçbir yerine "evet" ya da "tercih" mührü basılmamış oy pusulaları geçersiz kabul edilecek.

  3. Birden Fazla Alana Mühür Basılan Pusulalar: Siyasi partilere veya bağımsız adaylara ayrılan alanlardan birden fazlasına mühür basılmış oy pusulaları geçersiz sayılacak.

  4. Taşma ve Çizme Durumu: Birden fazla siyasi partiye veya bağımsız adaya ayrılan alana taşmış "tercih" veya "evet" mührü basılan oy pusulaları, ayrıca siyasi partilere veya bağımsız adaylara ait bölümleri belirgin bir şekilde karalanmış, çizilmiş veya işaretlenmiş pusulalar geçersiz olacak.

  5. Seçim Çevresi Uyumsuzluğu: Sandığın ait olduğu seçim çevresinden başka bir seçim çevresi için düzenlenmiş oy pusulaları geçersiz sayılacak.

  6. Bütünlüğü Bozulmuş Pusulalar: Bütünlüğü bozulacak şekilde yırtılmış veya koparılmış oy pusulaları geçersiz kabul edilecek.

  7. Özel İşaret ve Karalama Durumu: Pusulada yer alan matbu yazıların ve şekillerin dışında yazılar, harfler, sayılar yazılmış veya şekiller çizilmiş, ayrıca özel işaret, isim, imza kaşesi, mühür veya parmak izi basılmış, karalanmış pusulalar geçersiz olacak.

"Oy verme süreci detaylarıyla belli oldu: YSK'nın oy geçersizlik kriterleri açıklandı!" haberi, 27 Mart 2024 tarihinde yazılmıştır. 27 Mart 2024 tarihinde de güncellenmiştir. Gündem kategorisi altında bulunan Oy verme süreci detaylarıyla belli oldu: YSK'nın oy geçersizlik kriterleri açıklandı! haberi 2024 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Oy verme süreci detaylarıyla belli oldu: YSK'nın oy geçersizlik kriterleri açıklandı! 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Gündem konusunda 03 Mayıs 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Sara Ö Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 01:45 İran'dan İngiliz bakanın da dahil olduğu yaptırım listesi gündemde
  2. 01:42 Star TV'nin iddialı dizisi yayından kaldırılıyor! Final bölümü tarihi belli oldu
  3. 01:21 Volkswagen'den Çin'e özel elektrikli modeli gündemde: ID.Code
  4. 01:18 Boeing ürünlerinin güvenliğine yönelik konuşmuştu: Eski çalışan daha gizemli şekilde öldü!
  5. 01:15 Biden'dan öğrenci protestoları ile ilgili ilk açıklama geldi: "Kaos yaratmaya hakları yok"
  6. 01:06 Gazeteci-yazar Barış Terkoğlu'na hapis!
  7. 00:56 Apple'ın geliri düştü!
  8. 00:53 Aldığı kilolarla şok etmişti! Solmaz Çiros'un son halini görenler inanmadı!
  9. 00:51 3 Mayıs 2024: Tarihte Bugün Neler Yaşandı?
  10. 00:45 Britney Spears ve Sam Asghari'ye ne oldu?
  11. 00:42 92 Yıllık Şirket İflas Bayrağını Kaldırdı!
  12. 00:38 Ayrılmaz ikililerdi! Ahmet Kural ve Murat Cemcir'den merak edilen küslük!
  13. 00:38 New York Borsası yükselişle kapanarak günü tamamladı
  14. 00:32 Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin Yeni Hizmeti Sosyal Medyayı Salladı! Fiyatlar Şaşırtıyor!
  15. 00:29 Gazze'de ateşkes olacak mı? Mısır, Hamas ve İsrail ile temaslarını yoğunlaştırdığını açıkladı
  16. 00:26 Türkiye, İsrail ile olan tüm ticaretini durdurduğunu açıkladı!
  17. 00:25 Fenerbahçe'yi Eleyen Olympiakos, Dev Rakibine Gol Vurdu!
  18. 00:22 AK Parti Sözcüsü Çelik açıkladı: Uygun bir zamanda iade-i ziyaret gerçekleşecek
  19. 00:21 Emeklilerin Temmuz Zamı Beklentisi Karanlıklaşıyor: Eksik Zam Uyarısı Geldi!
  20. 00:19 Elektronik Devi iflas bayrağını çekti: Binlerce şubeye sahipti!
Gündem Haberleri