Oyuncular Sendikası'ndan 'Türkiye’de bir işçi olarak oyuncu' toplantısı

Oyuncular Sendikası’nın 13. Uluslararası İşçi Filmleri Festivali kapsamında düzenlediği “Türkiye’de bir işçi olarak oyuncu'' başlıklı panel Beyoğlu Aynalı Geçit Salonu’nda yapıldı.Moderatörlüğünü oyuncu Taner...
Oyuncular Sendikası’nın 13. Uluslararası İşçi Filmleri Festivali kapsamında düzenlediği “Türkiye’de bir işçi olarak oyuncu'' başlıklı panel Beyoğlu Aynalı Geçit Salonu’nda yapıldı.
Moderatörlüğünü oyuncu Taner Rumeli’nin yaptığı panele Kocaeli Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Onat Öztürk, oyuncular Sermet Yeşil, Tilbe Saran ve Fırat Tanış konuşmacı olarak katıldı.
Doç. Dr. Öztürk’ün oyuncuların iş kanununa göre serbest meslek çalışanı değil bağlı çalışan, işçi, olduklarını ve bunun da oyuncuların çalışma şartlarını belirleyici nitelikte olduğunu aktardığı konuşmasında, sektörde pratikte yaşanan ihlallerin aşılabilmesi için yasal düzenlemenin tek başına yeterli olmayacağını asıl olarak örgütlenmenin sonuç getirebileceğini belirtti. Oyuncu Fırat Tanış ise televizyon dizilerinin sürelerinin uzun olmasını sektördeki en önemli sorun olarak işaret etti ve bunun da setlerde yaşanan sorunların temel nedeni olduğunu belirtti. Tanış, oyuncuların can güvenliklerini tehlikeye atabilecek sahnelerin daha profesyonel çekimi, setin gerektirdiği güvenlik önlemlerinin alınması gibi konuların daha fazla kar elde etmek ve uzun çekim süreleri ve işin temposu nedeniyle ihmal edildiğini de ekledi.
Oyuncular Sendikası’nın, oyuncuların yasal hakları, setlerdeki iş sağlığı ve güvenliği sorunları ve oyuncuların 4/1/a statüsünde işçi olarak kabul edilmelerine yönelik girişimleri ise oyuncu Sermet Yeşil ve Tilbe Saran tarafından anlatıldı. Saran, iş tanımlarının yapılmamasından ve planlama, uygulama, kontrol aşamalarının iyi organize edilmemesinden kaynaklı ciddi yaralanmaların hatta can kayıplarının yaşandığı setlerin olduğunu belirtirken Oyuncular Sendikası’nın kurulduğu günden itibaren bu sorunlara karşı yasaların tanıdığı hakların kullanılabilmesi için çalıştığını anlattı. Oyuncular Sendikası Yönetim Kurulu üyesi Sermet Yeşil ise Oyuncular Sendikası’nın oyuncuların bağlı olduğu yasal çerçevenin iyileştirilmesi için sendikasnın çabalarını aktardığı konuşmasında özellikle meslek tanımlarının yapılması, setlerin iş müfettişleri tarafından denetlenmesi, setlerin “az tehlikeli'' sınıftan “tehlikeli'' sınıfa alınması başarılarının sektör üzerindeki etkilerini ve bu gibi olumlu sonuçların ancak örgütlü mücadele ile elde edilebileceğini belirtti.
Katılımın yoğun olduğu panel İşçi Filmleri Festivali’nin Facebook sayfasında da canlı olarak yayımlandı.
YORUM YAZ
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.