Özel: "Medeni Kanun'a yapılacak saldırılara karşıyız"

Özel:

Özel: "Medeni Kanun'a yapılacak saldırılara ... CHP Genel Başkanı Özgür Özel, kadınların Cumhuriyet döneminde kazandığı hakların tartışmaya açıldığını ve uygar kanuna yapılan saldırılara dikkat çekti, "Nafakayla, miras hakkıyla saldırmaya devam ediyorlar. Medeni Kanun'a ağır bir saldırının hemen evvelindeyiz," sözlerini söyledi.

Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Özgür Özel, "Nafakadan başlayarak kadınların Cumhuriyet ile birlikte kazandıkları tüm hakların, miras hakkı dahil tartışmaya açılmaya çalışıldığı bir süreci yaşıyoruz. Medeni Kanun’u bir sur gibi görüyorlar kadın hakları için. İstanbul Sözleşmesi'yle orada koca bir gedik açtık diyorlar. Nafakayla, miras hakkıyla saldırmaya devam ediyorlar. Medeni Kanun’a ağır bir saldırının hemen evvelindeyiz... Medeni Kanun’a, kadının sosyal hayata katılmasına, miras hakkına, nafaka hakkına karşı yapılacak saldırılarda hep birlikte Türkiye'de yaşayan tüm kadınlar adına ve Cumhuriyet'in teminatı kadın erkek eşitliği adına CHP olarak biz buradayız. Varız ve hep birlikte mücadeleye hazırız," sözlerini söyledi.

resim-2024-03-08-141953565.png

Annelere ve Kadınlara Saygı ve Şükran Anıtı'nın açılışı, Eskişehir'de gerçekleştirildi. CHP Genel Başkanı Özgür Özel, CHP Genel Başkan Yardımcısı Aylin Nazlıaka, Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen, Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Ayşe Ünlüce ve Eskişehirli vatandaşlar açılış törenine katıldı.

resim-2024-03-08-142012209.png

Açılışta konuşan Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen, şu ifadeleri kullandı:

"Bu anıt Eskişehir’de olmalıydı. Eskişehir'de, arkada gördüğünüz ulus anıtımız, onun önüne ona layık olan ve hepimizin düşüncelerini, arzularını o sembolize eden anıtı yapmaya karar verdik. Anıt, Büyükşehir Belediyemizin annelerimize ve tüm kadınlarımıza Saygı ve Şükran Anıtı. Ömür boyu bizden sonra da bu anıt bu meydanda çocuklarımıza, gelecek kuşaklara, annenin, kadının ne derece ünlü ne derece saygıya, sevgiye layık olduğunu ve biz erkekleri bir elmanın yarısına benzetirsek diğer yarısı da kadınlarımızdır. Hiçbir fark yoktur. Ancak ikisi birleşince dünyaya sevgi, saygı, üretim, dünyada mutlulukların gerekçesi orta yere çıkıyor. Bu heykel, Eskişehir'de gördüğünüz tüm heykellerin önemli bir bölümünde olduğu gibi kolektif bir eser. Bu eserin mulajı bugün maalesef İzmir'den buraya gelemediği için size isminden bahsedeceğim. İranlı bir sanatçımızın eseri. Ama bizdeki tüm eserlerde olduğu gibi, heykellerde olduğu gibi bir kolektivite var. Çünkü esas mulajı yapan ya da deseni çizen, fikri yürütenlerin, modeli yapanların haricinde heykellerin tümünün üretimi Eskişehir Büyükşehir Belediyesi atölyelerinde gerçekleştiriliyor. Bu bakımdan hepsi kolektiftir. Bu heykelle birlikte Eskişehir'deki heykel sayısı da 100’ü geçiyor. İnşallah bizden sonra yetişen öğrenciler atölyelerde hala çalışıyorlar, çok güzel eserler meydana getirecekler."

resim-2024-03-08-142041698.png

"ERKEK ÇOCUKLARININ ANNEYE, KADINA SAYGIYI KÜÇÜKLÜKTEN İTİBAREN ÖĞRENMELERİ GEREK"

Kadınların layık olduğu değeri kazanabilmesinde her insanın büyük çaba sarfetmesi gerektiğini ifade eden Özel, "Özellikle annelerimizin erkek çocuklarını yetiştirirken kendilerine ve bütün hanımlara, kadınlara nasıl saygı gösterileceğini öğretmesi gerektiğine inanıyorum. Bunu istirham ediyorum, sizden istiyorum. Küçükten itibaren erkek çocuklarının anneye, kadına olan saygının ne demek olduğunu öğretmelerinin zaruret haline geldiğini, mevcut iktidarın bugünkü politikalarına baktıkça daha çok hissediyorum." sözlerini söyledi.

resim-2024-03-08-142107577.png

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, sözlerine şu şekilde devam etti:

"Bugün Dünya Emekçi Kadınlar Günü. Burada pek çok emekçi kadınla özellikle Eskişehir yerel basınında emek sarf eden kadın arkadaşlarımızdan başlayarak, Eskişehir'deki, Türkiye’deki ve dünyadaki tüm emekçi kadınların gününü kutluyorum. CHP olarak Kadın Kollarımızın çok önemli gayretleri var. Yaşamak projemiz var. Çağrı merkezimiz var. Sadece çağrı merkeziyle bitmeyen, bugüne kadar benim bildiğim kadarıyla 125 kamu kurumu durumunda meslek örgütüyle, eczacı odalarıyla, tabip odalarıyla, derneklerle yapılmış protokoller var. 4 binden fazla kadının hayatına dokunmuş, ondan haberdar olmuş, o hayata gerekirse hukuki destek sağlamış, gerekirse daha sonra hayata tutunma sürecinde katkı sağlamış, hala etkileşim halinde oldukları çok sayıda kadın var ve biz bu örnek projemizin kadınlardan görmüş olduğu destek, kadınların gösterdiği ilgi ve kamuoyunun gösterdiği ilgiden son derece memnunuz. Kadın Kollarımıza ve bu projeye katkı koyan tüm gönüllülere yürekten teşekkür ediyorum.

"BEŞ BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANIMIZDA KADIN ADAYLARIMIZ VAR"

Bu yerel seçimlerde, CHP'nin kadın aday gösterme konusunda kendi performansını ikiye katladığını belirten Özel, şu açıklamalarda bulundu:

"Ama seçilecek yerden kadın aday noktasında çok iddialıyız. Bundan önce yalnız Aydın Büyükşehir Belediye Başkanımız vardı. Tek kadın büyükşehir belediye başkanımızdı. Şu anda Eskişehir, Aydın, Tekirdağ, Kahramanmaraş ve Sakarya olmak üzere beş büyükşehir belediye başkanımızda kadın adaylarımız var. Her birisi birbirinden kuvvetli, birbirinden iddialı adlar. Bütün illerde, ilçe belediyelerinde çok iddialı kadın adaylarımız var. Cumhuriyet'in yüz akı kentlerden bir tanesi olan İzmir'imizde tamamı seçilecek yerden 9 kadın adayımız var. 1 milyona yakın nüfuslu üç ilçemizde İzmir'in en büyük dört ilçesinden üçünde kadın adaylarımız var. Özellikle yaptığımız ön seçimlerde artık kadın kotasını pencere usulü yani toplamda yüzde 30’la değil ilk üçte, ikinci üçte, üçüncü üçte diye pencere usulü kadın kotasını uyguladık. Bundan sonra hedefimiz eşit temsildir. Kadına seçme, seçilme hakkını dünyadaki bugün gelişmiş tüm ülkelerden kiminden 40 yıl, kiminden 30 yıl önce tanımış ve kadınların bu hakkı elde ettikleri, hak ettikleri bu topraklarda CHP er ya da genç fakat cesaretle siyasette eşit temsili getirmek durumundadır. Bu mevzuda önemli adımlar atıyoruz. Çok önemli bir iddiamız var ve bundan sonra kadınların ve gençlerin siyasete doğrudan dahil oldukları ve cumhuriyetin esas teminatının bu olduğunu hepimizin görmüş olduğu bir süreci yaşamak durumundayız."

"SON 15 YILDA KADIN CİNAYETLERİNİN AZALDIĞI TEK YILDIR"

İstanbul Sözleşmesi'ne değinen Özel, şu şekilde konuştu:

"Eğer bana sorsanız ki elinde bir nazar boncuğu var, AK Parti'ye ödül vereceksin. Hangi yaptığı işten dolayı ödül verirsin?’ diye sorsaydınız İstanbul Sözleşmesi'nin İstanbul'da imzalanmasını ve Meclis’e getirip onaylanmasını söylerdim. Bu kadar önemli bir işti. Hep birlikte katkı vermiştik. İmzalandığı tarih son 15 yılda kadın cinayetlerinin azaldığı tek senedir. Devletin, iktidarıyla muhalefetiyle, tüm kurumlarıyla niyetini beyan ettiği senedir. Kadına karşı şiddetin cezalandırılacağı ve bu mevzuda bir kararlılığın çok net vurgulandığı bir senedir. O yıl kadın cinayetleri de kadına karşı şiddet de düşmüştür.

Sonrasında uygulamalardaki gecikmeler, savsaklamalar, uygulama eksiklikleri yeniden cesaret vermeye başlamıştır. Maalesef bir seçim kazanmak uğruna geçmişte Hizbullah Terör Örgütü’nün avukatlıklarını yapanlar, yapacakları ittifaka ön şart koştukları için ve bugün ‘Bekar kadınları sahiplendirmek lazım’ diyen bir zihniyetle ittifak kurulması ve onların talepleri uğruna TBMM’nin oy birliğiyle geçirdiği uluslararası anlaşmadan bir kişi tek başına çekilmiştir. O andan itibaren Türkiye'de kadına karşı şiddet eğilimindekiler cesaretlenmiştir. Kadın cinayetlerine yönelik caydırıcılık azalmıştır. Hemen peşinden yeni bir mevzi kazanmak isteyenler bu sefer kadına karşı şiddetle ilgili kanunu tartışmaya açmışlardır. O mevzuda taviz beklemektedirler. Maalesef uygulayıcıların bu mevzuda ‘Cumhurbaşkanımız İstanbul Sözleşmesi'nden çıktıysa demek ki kadına karşı şiddet mevzusunda uygulamada da daha tavizkar olmak gerekir’ anlayışı hakim olmaya başlamıştır. Bundan sonraki adımlar nafakadan başlayarak kadınların Cumhuriyet ile birlikte kazandıkları tüm hakların, miras hakkı dahil, tartışmaya açılmaya çalışıldığı bir süreci yaşıyoruz. Medeni Kanun’u bir sur gibi görüyorlar kadın hakları için. İstanbul Sözleşmesi'yle orada koca bir gedik açtık diyorlar. Nafakayla, miras hakkıyla saldırmaya devam ediyorlar. Medeni Kanun’a ağır bir saldırının hemen evvelindeyiz. 8 Mart vesilesiyle söylüyorum. AK Partili, MHP’li kadınlara seslenmek gerekiyor. Bu iş siyaset üstü bir meseledir. Hep birlikte direnmenin, hep birlikte mücadele etmenin gereği vardır. Ben burada CHP'nin yaptıklarını değil, bu mevzuda CHP'nin direnmek ve mücadele etmek isteyen hangi siyasi görüşten olursa olsun tüm kadınlarla siyaset üstü bir dayanışma için söz verdiğini ifade etmek istiyorum. Birlikte olalım. Medeni Kanun’a, kadının sosyal hayata katılmasına, miras hakkına, nafaka hakkına karşı yapılacak saldırılarda hep birlikte Türkiye'de yaşayan tüm kadınlar adına ve Cumhuriyet'in teminatı, kadın erkek eşitliği adına CHP olarak biz buradayız. Varız ve hep birlikte mücadeleye hazırız."

"TÜRKİYE'DEKİ TÜM KADINLARI SAYGIYLA SELAMLIYORUM"

Eskişehir'in "Bir kent nasıl olmalı"nın tam karşılığı olduğunu ifade eden Özel, "Bir kere bir kentte kadınlar, erkekler bu kadar eşit ve bir arada olmalılar. İkincisi kentin nefes aldıran meydanları olmalı. O meydanlarda simgeleşmiş anıtlar olmalı. O meydanların ulaşımı, toplu ulaşımla sağlanmalı. Bir konuşmacının sözü kesilecekse hafif raylı sistem geçiyor diye kesilmeli. 8 Mart gibi bir günde sadece konuşulmamalı. Oraya bir simge de bırakılmalı. Bu Ulus Meydanı'nda Ulus Anıtı'nın hemen önüne annelerimize ve tüm kadınlarımıza minnet ifade eden böylesi bir anıtın kazandırılıyor olması da bugün için çok anlamlıdır. Bize böyle bir gün yaşattığınız için hepinize yürekten teşekkür ediyorum. Dayanışma duygularımla, eşitlik duygularımla Türkiye'deki tüm kadınları saygıyla selamlıyorum," ifadelerini kullandı.

"Özel: "Medeni Kanun'a yapılacak saldırılara karşıyız"" haberi, 08 Mart 2024 tarihinde yazılmıştır. 08 Mart 2024 tarihinde de güncellenmiştir. Politika kategorisi altında bulunan Özel: "Medeni Kanun'a yapılacak saldırılara karşıyız" haberi 2024 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Özel: "Medeni Kanun'a yapılacak saldırılara karşıyız" 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Politika konusunda 01 Mayıs 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
(1) Yorum
SON HABERLER
  1. 16:46 Kazakistan, Azerbaycan-Ermenistan barış anlaşması müzakerelerine ev sahipliği yapacak
  2. 16:42 Hakan Fidan: "İsrail’e karşı açılan soykırım davasına müdahil olmaya karar verdik"
  3. 16:34 İYİ Parti lideri Müsavat Dervişoğlu Anıtkabir’i ziyaret etti
  4. 16:32 KPSS şartsız, mülakatsız alımlar! Kızılay yüksek maaşla 7 farklı kadroda alım yapacak
  5. 16:13 Ünlü otomotiv devi iflas bayrağını çekti! Dev şirket kelepir fiyatına satılıyor
  6. 16:11 CHP'li Gürsel Erol açıkladı: Elazığ ikinci bir İliç faciası ile karşı karşıya
  7. 16:09 Fidan açıkladı: Güney Afrika'nın soykırım davasına müdahil olacağız
  8. 16:04 Bursaspor’da ilk isim Levent Dönertaş!
  9. 15:55 Ünlü Oyuncu Giray Altınok'tan Bir Haluk Bilginer Detayı!
  10. 15:09 Mercedes-Benz: Apple CarPlay'i Sonlandırarak Yeni MBOS İşletim Sistemine Geçiyor
  11. 15:05 İYİ Parti Trabzon yönetimi istifa etti
  12. 15:04 Trump'a "Sessizlik Anlaşması" Davasında Para Cezası: Yasağı İhlal Etmesi Durumunda Hapis Tehdidi
  13. 15:02 Altın fiyatları düşüşte mi? Gram altın kaç TL?
  14. 15:02 1 Mayıs 2024 altın fiyatları: Gram altın ve çeyrek altın ne durumda?
  15. 15:01 Beşiktaş, Altay Bayındır Transferi İçin Manchester United'la Masaya Oturuyor!
  16. 14:55 Dries Mertens, Galatasaray'da Bir Sezon Daha!
  17. 14:51 İliç Maden Kazası: Komisyon Detayları Araştırıyor
  18. 14:42 Sergen Yalçın, Beşiktaş İddialarına Cevap Verdi
  19. 14:37 1 Mayıs Yasaklarına Karşı Taksim'de Protesto yapan 18 Genç Gözaltına alındı
  20. 14:31 Beşiktaş'ın Genç Yıldızı Semih Kılıçsoy için Fulham'dan 15 Milyon Euroluk Teklif!
Politika Haberleri