Özel: "Toplumun yarıya yakınının bir erken seçim talebi var"

Özel:

Özel: "Toplumun yarıya yakınının bir erken s... Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Özgür Özel, TBMM'de düzenlenen eski Dışişleri Bakanı Yaşar Yakış'ın cenaze töreninin ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı.

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, TBMM'de düzenlenen eski Dışişleri Bakanı Yaşar Yakış'ın cenaze töreninin ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Erken seçimle ilgili yapılan açıklamaları hatırlatan Özel, 31 Mart Mahalli İdareler Genel Seçimleri'nin genel seçim olmadığını, yerel seçimler olduğunu vurgulayarak tüm seçmenlerden oy istediklerini ifade etti.

Özgür Özel, seçim sonuçlarıyla ilgili olarak, "Partimize verilen destek ve gösterilen güvenin farkındayız. Bu sonuçları sadece partimize mal ederek erken seçim çağrısı yapmayacağım. Erken seçim kararı halkın isteğine bağlıdır" dediği hatırlatıldığında, zaman zaman "Neden birinci parti erken seçim istemiyor?" şeklinde eleştiriler aldıklarını ifade etti.

Özel, "O günden bugüne 4 aydır, bütün anketlerde, dün yine yayınlanan, her tarafta gündem olan anketlerde, dördüncü ay üst üste 'Bu pazar erken seçim olsa, milletvekili seçimi olsa, hangi partiye oy verirsiniz?' denildiğinde CHP her ay farkı 1 puan açarak birinci parti durumunu muhafaza ediyor," ifadelerini kullandı. 

Özgür Özel, bu konunun kendileri için önem taşıdığını belirterek, erken seçim kararının halkın talebine bağlı olduğunu vurguladı.

CHP Genel Başkanı Özel, "Seçimden hemen sonra erken seçim talebi yokken her ay bu talep biraz daha artıyor. Bu sesi her yerde duyuyoruz. Şu an itibarıyla erken seçim isteyenlerle istemeyenler arasında belirgin bir farklılık yok ama toplumun yarıya yakınının bir erken seçim talebi var. Erken seçim talebi yükseldikçe biz bu talebi seslendirmeye devam ederiz," şeklinde bir değerlendirmede bulundu. 

Özgür Özel, erken seçim için gereken 360 milletvekili oyunun kendilerinde veya muhalefette bulunmadığını belirtti.

Erken seçim için iktidarın da istemesi gerektiğini ve teknik olarak bunun mümkün olmadığını vurgulayan Özel, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Ancak siyasi olarak da erken seçime direnebilmenin belli şartları var. Ekonomi bu kadar kötüye giderken siz asgari ücrete zam yapmazsanız, 10 bin liralık emekli maaşı dünyanın hiçbir yerinde izah edilemez noktadayken 270 avro gibi, Avrupa Birliği üyesi birçok ülkedeki emekli maaşlarının onda biri, sekizde biri noktasındayken siz bu sese kulak tıkarsanız, üzüm üreticisinden çay üreticisine, fındık üreticisinden buğday üreticisine hepsini perişan ederseniz, esnaf bu kadar zor durumdayken duymaz, halen daha faizlerini artırırsanız, 'Para yok' dediğiniz sırada da yandaş müteahhitlerinizin, müteahhit firmalarının halen vergi ödemediği ortaya çıkıyorsa, bıçak kemiğe dayanır, yurttaş erken seçim ister ve sizi gönderir."

"BÖYLE DEVAM EDECEKLERSE ERKEN SEÇİM KAÇINILMAZ OLUR"

Özgür Özel, "Benim değerlendirmem şudur, bence 5 yıl tamamlanmaz, 2,5. yılda, tam ortasında bir erken seçim olur. Bugünden 1,5 yıl sonrası bir erken seçimi olası görüyorum. İstiyor muyum? Vallahi gelecek hafta olsun, gelecek ay olsun, istiyorum erken seçim. Parti, birinci partiyken ve bu kadar zor durumdaki insanların umudu CHP olmuşken ben neden erken seçim istemeyeyim? Ama 130 milletvekilimizle, AK Parti ve MHP oy vermediği takdirde erken seçim kararı alınamıyorsa bizim burada 'erken seçim' dememizin ya da demememizin teknik bir karşılığı yok fakat siyaseten hele hele böyle devam edeceklerse kesinlikle ve kesinlikle erken seçim kaçınılmaz olur," ifadelerini kullandı. 

Son dönemdeki sürece kendilerinin "normalleşme", Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da "yumuşama" dediğini aktaran Özel, dün itibarıyla bu sürecin terminolojisinde kendilerinin kullandığı ifadeye dönüldüğünü, Erdoğan'ın da "normalleşme" dediğini belirtti.

Muhalefetten kimsenin yumuşama beklememesi gerektiğini dile getiren Özel, şöyle konuştu:

"Millet bu kadar zorluk içindeyken ne yumuşaması? Ama diyalog zemini, görüşmek, konuşmak, el sıkışmak... Biraz önce de pek çok AK Parti yöneticisiyle selamlaştık, el sıkıştık. Herkes işini yapıyor. Benim işim mağdurun, mazlumun, yoksulun, güvencesizin hakkını korumak. Ben Halk Partisinin Genel Başkanıyım. Onların, kimlerin hakkını koruduğunu görüyoruz, izlemeye devam edeceğiz. Normalleşme kelimesini kabullenmelerini önemli bir dönemeç olarak düşünüyorum. Çünkü yumuşamanın içinde ne yumuşaması? Bu kadar ağır şartlar, sert şartlar varken muhalefet mi yumuşayacak? Kendileri yumuşayacaksa yumuşamasınlar, normalleşsinler. Normal demokrasilerde iktidarlar Anayasa Mahkemesi kararlarına, AİHM kararlarına, hukuka uyarlar. İktidar ortakları günün her aşamasında birilerini tehdit etmezler, 'Anayasa Mahkemesini kapatacağız' demezler, bir cinayetin ortaya çıkmasının üzerine sis perdesi örtmeye çalışmazlar."

"MİLLET NORMALLEŞMEDEN MEMNUNDUR"

Özgür Özel, "Biz en sert muhalefeti sürdürüyoruz." şeklinde konuşarak, partilerinin ortaya koyduğu yaklaşımın normalleşme, müzakere, diyalog ve saygı üzerine kurulu olduğunu ifade etti. Milletin verdiği oya saygı gösterilmesi gerektiğini vurgulayan Özel, parti liderlerine karşı hürmetli olmanın ve hakaret içeren söylemlerden kaçınmanın da normalleşmenin bir parçası olduğunu söyledi.

CHP Genel Başkan Özel, "Millet normalleşmeden memnundur ama kimse bu şartlarda muhalefetten yumuşama beklemesin. Terimler tam yerine oturmuştur. Yumuşama kelimesinin terk edilmesinden fevkalade memnunum, normalleşmeye devam," ifadelerini kullandı. 

"İttifak ortaklarının dünkü görüşmesini normalleşme kapsamında nasıl değerlendiriyorsunuz?" sorusuna Özel, şu yanıtı verdi:

"Normalleşme en çok MHP'yi ve içindeki o iki kişiyle temsil edilen bir odağı rahatsız etti. Normalleşme hukuka uymaksa onların hukuktan büyük kaygıları var. O odaklar, MHP'yi belli bir yere çektiler, iktidar ortaklarına rest çektirdiler, dediler ki 'CHP ile yürüyün.' Bizim bu 22 yılın sonunda AKP ile yürüyecek bir yolumuz olamaz. Dün Sayın Cumhurbaşkanı da şunu söyledi zaten, 'Muhalefetle ittifak olmaz, diyalog olur, belli konularda uzlaşma olur, siyasetin normali budur' dedi. Ben de haftalardır bunu söylüyorum. Bir masa var ise, çevresinde oturulunca bu masaya ittifak masası olacak ya da devrilecek, savaş çıkacak... Siyaset böyle bir yer değil. Bazen rakibinizle oturur müzakere edersiniz. Bazen ülkenin ortak menfaatleri için katkı sağlarsanız. Bunlar başka bir şeydir. İktidar, iktidarlığını yapacak. Ne isteniyor? Enflasyonu, yaşam pahalılığını düşürecek, işi olmayanlara iş bulacak, yoksulları bu cendereden kurtaracak. Yapabiliyor mu? Yapamıyor, görünen o yapamıyor."

Özgür Özel, muhalefetin toplumun sesi olması gerektiğini vurgulayarak muhalefetin görevini yerine getirdiğini ifade etti.

Kocaeli'de Pazar günü Büyük Emek Mitingi düzenleyeceklerini duyuran Özel, "Geçinemiyoruz" diyen her bireyin sesi olmaya devam edeceklerini söyledi.

"SİYASETTE HER ŞEYİN NORMAL İLERLEMESİ İÇİN ÜZERİME DÜŞEN HER ŞEYİ YAPARIM"

CHP Genel Başkanı Özel, şu ifadeleri kullandı:

"Normalleşmeden rahatsız olan bir parti ve onun restine karşılık onun gönlünü yapmak isteyen ittifak ortağı dün birbirlerine olumlu mesajlar verdi. Zaten doğrusu budur. MHP, AK Parti'nin bu ülkeye yaşattığı her şeyin ortağıdır. AK Parti de bugünkü ekonomik krizin müsebbibidir. Çözemiyorlarsa yurttaş daha fazla sabretmez, erken seçim gelir, halkın iktidarı kurulur, her insanın yüzü güler. Bundan sonraki süreç de devam eder. O süreçte de birinci partinin, iktidar partisinin genel başkanı olarak ben siyasette her şeyin normal ilerlemesi için üzerime düşen her şeyi yaparım, muhalefetle de her türlü diyaloğu kurarım, bayramlarda gene bayramlaşırız. İhtiyaç olduğunda gene görüşürüz. Kimseyi itmeyiz, kimseyi kakmayız. Normali budur."

Özgür Özel, Türkiye'nin son 20 yılda yaşadığı sürecin "Ya benimlesin ya düşmanımsın" şeklinde bir hale getirildiğini savunarak şunları ifade etti:

"5 Kasım gününden itibaren Erdoğan'a bir hakaretim yok. Bir tane de hakaret duymadım. Bir dava açmadım, bana da bir dava açılmadı. Haftada üçer hakaret davasının havada uçuştuğu bir ülkeden bu ülkenin vatandaşları memnun değil. Bu şartları dayatan MHP'nin çok arzuladığı o gerginlik siyasetini de bu ülke hak etmiyor. O oyunlara gelmeyiz. İstedikleri kadar gersinler, tehdit etsinler, sakinliğimizi koruruz, diyeceğimizi söyleriz. Sözden bir kelime geri, durduğumuz yerden bir adım geri, pozisyonumuzdan bir santim aşağı durmayız. CHP, özgüvenli siyasetine devam ediyor. Ben meselenin oturduğu zeminden son derece memnunum."

"Gerginlik siyasetini isteyen CHP değil mi diyorsunuz?" sorusu üzerine Özel, "Bu yeterince görülüyor. Sayın Erdoğan'ın bazı kelimelerini 'Acaba bunu MHP'ye mi diyor?' diye bir okuyun. Ben hep öyle yaparım. Çok faydasını görüyorum," ifadelerini kullandı.

"Özel: "Toplumun yarıya yakınının bir erken seçim talebi var"" haberi, 27 Haziran 2024 tarihinde yazılmıştır. 27 Haziran 2024 tarihinde de güncellenmiştir. Gündem kategorisi altında bulunan Özel: "Toplumun yarıya yakınının bir erken seçim talebi var" haberi 2024 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Özel: "Toplumun yarıya yakınının bir erken seçim talebi var" 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Gündem konusunda 30 Haziran 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 00:46 38 Senelik dev oto kiralama şirketi iflasın pençesine düştü!
  2. 00:46 Türkiye'nin dev inşaat şirketi iflasın eşiğinde: Sahibi o futbol kulübünde yönetici!
  3. 00:20 Türkiye'nin Önde Gelen İnşaat Firması Konkordato İlan Etti, İflas Tehlikesiyle Karşı Karşıya!
  4. 00:02 Altın Piyasasında Gerilim: Gram Altında Beklentiler Değişti!
  5. 23:54 Türkiye vatandaşlık konusunda tarihe geçti!: Mahfi Eğilmez konuştu!
  6. 23:47 Meteoroloji uyardı!: İzmir'e fırtına geliyor!
  7. 23:35 Galatasaray'dan 35 milyon euroluk bomba!: Anlaşmalar sağlanıyor!
  8. 23:25 Ünlü jüri Somer Sivrioğlu müslümanlara yönelik açıklamalarda bulundu!
  9. 23:21 Suudi Arabistan uyardı!: Vatandaşlar ülkeyi terk etsin!
  10. 23:19 İsviçre son şampiyon İtalya'yı eledi, çeyrek finale adını yazdırmış oldu
  11. 23:15 Takılan oltasını çıkarmaya çalıştığı gölde boğulmuş oldu
  12. 22:37 Mert Hakan’ın söylediklerini canlı yayında herkes duymuş oldu
  13. 22:34 Ehliyet Sınavında Elektronik Cihazlarla Kopya Çeken 6 Şüpheli Jandarma Tarafından Yakalandı!
  14. 22:28 Fatih Terim'e Rest Çekti! Genç Futbolcu Dibi Gördü!
  15. 22:01 Kuşadası yangınının kara bulutları Muğla’yı saran dumanlar bulutları sardı
  16. 21:52 Kuşadası’nda yangına yakın yerleşim alanlarındaki evler tahliye edilmeye başlandı
  17. 21:48 Yusuf Erdoğan Konyaspor’da forma giyecek
  18. 21:44 Değerinden Ucuza Kirada Oturanlara Kötü Haber: Tek Celsede Tahliye Kararı Verildi, Emsal Olacak!
  19. 21:38 Elektrik Fiyatlarındaki Artış Enflasyonu Yükseltecek! Ünlü Ekonomist Uyardı!
  20. 21:32 Kuşadası yangınının kara bulutları Muğla’ya ulaşmış oldu. Son dakika!
Gündem Haberleri