Özgür Demirtaş düşen dolar kurunu yorumladı

Özgür Demirtaş düşen dolar kurunu yorumladı

Özgür Demirtaş düşen dolar kurunu yorumladı Prof. Dr. Özgür Demirtaş, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıklamaları ve düşen dolar kurunu yorumladı.

Bildiğiniz gibi  kabine toplantısı gerçekleştirildi. Bu toplantının ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan oldukça önemli açıklamalarda bulundu. Açıklamanın can alıcı kısmı ise şüphesiz “Bu yeni araç şöyle işleyecektir; insanlarımızın bankadaki TL varlığını, mevduat kazancı kur artışından yüksekse bu getiriyi elde edecek. Kur getirisi mevduat kazancının üstünde ise aradaki fark doğrudan vatandaşımıza ödenecek bu kazanç stopaj vergisinden muaf tutulacak.” ifadesiydi. Bu açıklamanın ekonomi bilimindeki yeri merak edilirken beklenen açıklama Prof. Dr. Özgür Demirtaş’tan geldi.

Ünlü ekonomist, resmi Twitter hesabı üzerinden bu açıklamanın ne anlama geldiğini maddeler halinde açıkladı. Özgür Demirtaş’ın maddeler halindeki açıklamalarını sizler için derledik.

1) Arkadaşlar herkes bana bugün ne olduğunu ve görüşümü soruyor. Artık Türkiye ile ilgili konuşmadığımı. Alanım ile ilgili veya hobilerim ile ilgili Genel yazacağımı söylemiştim. Ancak Binlerce soru geliyor. Ülkede benden de iyi açıklayacak birçok insan vardır.

2) Ama sizi kırmamak için kısaca yazayım. Finans alanında bizim primary security dediğimiz ürünlerin yanında (mevduat, hisse, tahvil, emtia vs), bizim secondary security dediğimiz türev ürünleri vardır. Bu ürünlerin en ünlülerinden biri opsiyonlardır.

3) İki tip opsiyon vardır. ALIM opsiyonu ve SATIM opsiyonu. Alım opsiyonu yatırımcısına bir finansal ürünü belirli bir fiyattan alma hakkı verir. Örneğin Dolar/TL yi almak yerine onu ALMA hakkını alabilirsiniz.

Dolar 14 TL'yi geçti

4) Örneğin Dolar/TL 4 iken siz Dolar/TL yi 7 liradan alma hakkını yani ALIM opsiyonunu almış olabilirsiniz. Eğer Dolar/TL 9’a çıkarsa siz 7’den alma hakkını kullanırsınız. Ve 7’den alıp 9 dan satınca edeceğiniz kar yanınızda kalır. SATIM opsiyonları da bunun tersidir.

5) Şimdi yukarıda anlattığım ALIM opsiyonunu alabilmenizin yanında bu opsiyonları başkasına satıyor da olabilirsiniz. Biz bunlara ÇIPLAK opsiyon işlemleri deriz.

6) Benim anladığım kadarı ile Hükümet şöyle yeni bir ürün çıkarmak istiyor. Yeni bir TL mevduat hesabı ama o hesabın sahibine aynı zamanda bir DOLAR alım opsiyonu satmış gibi oluyor. Diyelim ki kişinin 150 lirası var. O sırada da Dolar/TL 15 lira (yani 10 doları var)

7) kişi 150 lirasını TL mevduatta tutuyor ama 15 lira seviyesinden de ALIM opsiyonu varmış gibi getiri elde ediyor. Yani Dolar/TL vade sonunda 19 lira olsa aradaki 4 liradan doğan farkın mevduat sahibine verilmesi gibi. Şimdi bu nedir ve etkisi ne olur?

8) Aslında Dolar/TL artışı oranında ekstra bir faiz artışıdır bu. Yani örtülü bir mevduat faizi gibi… Dolar/TL’deki düşüşün nedeni de bu faiz artışı… ikinci bir konu da bu ekstra faizin nereden ödeneceği? O da yeni para basarak ödenecek ise ekstra enflasyon anlamına gelebilir

9) 1970’lerde benzerlerinin yapılmış bir şey olduğunu biliyorum. Türkiye için Hayırlı olsun. Başka yorum yapmak istemiyorum. İyi geceler.

iPhone SE 3 yakında deneme üretimine girecek

"Özgür Demirtaş düşen dolar kurunu yorumladı" haberi, 22 Aralık 2021 tarihinde yazılmıştır. 22 Aralık 2021 tarihinde de güncellenmiştir. Teknoloji kategorisi altında bulunan Özgür Demirtaş düşen dolar kurunu yorumladı haberi 2021 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Özgür Demirtaş düşen dolar kurunu yorumladı 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Teknoloji konusunda 28 Mart 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Ecevit Bıktım Teknoloji Editörü

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 14:27 Beyşehir'in İlkbahar Misafirleri: Leylekler Geri Döndü!
  2. 14:23 Carlo Ancelotti'nin Radarındaki Genç Yetenek: Arda Güler
  3. 14:18 Dünya Zenginleri Yeniden Sıralandı: İstanbul İlk Kez Listede!
  4. 14:14 Islam Memiş: Gram Altın ve Gümüşte Yatırım Fırsatları!
  5. 13:48 Özel: "Mithat Bülent Özmen, tam Eyüpsultan gibi bir başkan"
  6. 13:47 CHP Parti Meclis Üyesi Turgay Özcan "şüpheli" sıfatı ile ifade verdi
  7. 13:46 Dilan Polat ve Nez Demir davasında mahkeme kararı verdi!
  8. 13:23 "TKP'liyim, AKP'ye oy vereceğim" demişti, AKP'nin Gençlik Kolları yöneticisi olduğu ortaya çıktı!
  9. 13:23 Anket şirketi şaşkına döndü, sonuçları yeniden kontrol edecek!
  10. 13:04 Ankara seçim anketi şok etti: Asal Araştırma inanmakta zorlandı!
  11. 12:58 Ekrem İmamoğlu: "Anketlerde hep öndeyiz, seçimi de kazanacağız!"
  12. 12:58 Yaz saati uygulaması başlıyor: Saatler bir saat ileri alınacak!
  13. 12:58 Ankara ve İstanbul için yepyeni bir seçim Kararı!
  14. 12:58 Karabük'te sosyal medya skandalı: 8 kişi gözaltına alındı!
  15. 12:56 Putin: Polonya ve Baltık Ülkelerine Yönelik Saldırı İddiaları 'Tamamen Saçmalık'
  16. 12:51 İsrail'in Gazze Saldırıları: 62 Filistinli Hayatını Kaybetti,Kızılay Çalışanları Serbest Bırakıldı
  17. 12:47 Telefon Ekranınızı Ters mi Düz mü Tutmak: Artılar ve Eksiler
  18. 12:40 ABD Temsilciler Meclisi Silahlı Hizmetler Komitesi Yarın Ankara’ya Geliyor
  19. 12:06 İrlanda, Gazze'ye Destek: Soykırım Davasına Müdahale Ediyor!
  20. 11:55 Karayip Korsanları yeniden çekilecek... Johnny Depp filme dönüyor mu?
Teknoloji Haberleri