Özgür Özel: 'Türkiye'nin Tarım Sorunları Çözülmeli, 1 Milyon Çiftçi Kayıp'

Özgür Özel: 'Türkiye'nin Tarım Sorunları Çözülmeli, 1 Milyon Çiftçi Kayıp'

Özgür Özel: 'Türkiye'nin Tarım Sorunları Çöz... CHP Genel Başkanı Özgür Özel, "Yerel Yönetimlerde Gıda Güvenliği ve Sürdürülebilir Tarım" konferansında gıdaya erişimdeki eşitsizliklere dikkat çekti.

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin konferans salonunda "Yerel Yönetimlerde Gıda Güvenliği ve Sürdürülebilir Tarım" temalı bir konferansta konuşma yaptı. Bu konuşmada, gıdaya erişimdeki eşitsizliğin günümüzdeki en önemli problemlerden biri olduğunu vurguladı. Özel, partisi CHP’nin tarım politikasına dair, yoksulluk ve eşitsizlikle mücadeleye öncelik verdiklerini belirtti. Salgın döneminde CHP'li belediyelerin iktidarın eksik bıraktığı alanları doldurduğunu ifade etti.

Özel, Türkiye'nin geçmişte kendine yeterli 7 ülkeden biri olduğunu, ancak günümüzde tarım ürünleri ithal eden bir ülke haline geldiğini savunarak, Türkiye'nin tarımda kendi kendine yeten bir ülke olma hedefine ulaşmak için yeniden adımlar atması gerektiğini ifade etti. Mustafa Kemal Atatürk’ün tarım devrimine ve Atatürk Orman Çiftliği'ne olan katkılarından bahseden Özel, bu alanda yeterince sahip çıkılmadığını ve bu durumun kayıplara yol açtığını belirtti.

Türkiye'nin uluslararası gıda güvenliğinde gerileme yaşandığını da dile getiren Özel, Uluslararası Gıda Güvenliği Endeksi'nde 10 yıl önce 36. sırada bulunan Türkiye'nin bugün 49. sırada yer aldığını ifade etti. Bu durumun, Türkiye’nin gıda güvenliği ve sürdürülebilir tarım konusunda stratejik bir eksiklik yaşadığını gösterdiğini belirtti.

"1 MİLYON ÇİFTÇİ KAYIP"

Özel, Türkiye'deki çiftçi sayısının azaldığını vurgulayarak, 2003 yılında 2,8 milyon olan çiftçi sayısının günümüzde 2,3 milyona düştüğünü kaydetti. 20 milyon yeni nüfus eklenmesine rağmen çiftçi sayısında azalma yaşandığını söyleyen Özel, bunun çiftçilerin fabrikalarda asgari ücretle çalışmaya yönelmesiyle ilgili olduğunu belirtti. Ayrıca, Türkiye'de 26 milyon dekar tarım alanının bu iktidar döneminde ekilip dikilmekten vazgeçildiğini ifade etti. Çiftçilerin ortalama yaşının 58 olduğunu ve her 4 çiftçiden 3'ünün gelecek yıl tarımı bırakmayı düşündüğünü aktardı. 

Çiftçilerin topraklarının ipotek altında olduğunu ve sulama altyapısının yetersiz kaldığını vurgulayan Özel, tarım sektörünün milli savunma kadar kritik olduğunu belirtti. Çiftçilerin borç sorunlarının acilen çözüme kavuşturulması gerektiğini ifade etti.

BASIN MENSUPLARININ SORULARI

Konuşmasının ardından basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Özel, Malatya'da meydana gelen 5.9 büyüklüğündeki depreme de değindi. Depremin ardından can kaybı ve yaralanma yaşanmadan atlatılmasını umduğunu belirtti. Ayrıca, grevdeki Fernas işçilerinin gözaltına alınması hakkında, CHP'li milletvekillerinin işçilerin yanında olduğunu söyledi. İşçilerin haklarını talep ettiklerini ve durumlarının oldukça zor olduğunu belirtti.

Özel, savunma sanayisi ve ekonomiyle ilgili düzenlemelerin TBMM komisyonundaki görüşmelerinin ertelenmesine ilişkin de, iktidarın vatandaşları korkutarak cebindeki parayı almaya çalıştığını iddia etti. Türkiye'nin en karlı bankalarının varken gariban vatandaşın peşine düşülmesinin yanlış olduğunu vurguladı.

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin açıklamalarına ilişkin ise, kendi partisi hakkında net bir duruş sergilediğini belirtti. Önümüzdeki günlerde yapacağı Diyarbakır ve Van ziyaretlerinde daha fazla bilgi vereceğini ifade etti.

Konuşmasının ardından, Özgür Özel, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş ile birlikte stantlarda yer alan ürünleri inceledi.

"Özgür Özel: 'Türkiye'nin Tarım Sorunları Çözülmeli, 1 Milyon Çiftçi Kayıp'" haberi, 16 Ekim 2024 tarihinde yazılmıştır. 16 Ekim 2024 tarihinde de güncellenmiştir. Gündem kategorisi altında bulunan Özgür Özel: 'Türkiye'nin Tarım Sorunları Çözülmeli, 1 Milyon Çiftçi Kayıp' haberi 2024 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Özgür Özel: 'Türkiye'nin Tarım Sorunları Çözülmeli, 1 Milyon Çiftçi Kayıp' 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Gündem konusunda 16 Ekim 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Melike Aktaş Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 21:42 Özgür Özel: 'Kahraman ve güçlü ordumuz varken, İsrail bize nasıl saldıracak?'
  2. 21:34 ABD süre vermişti: Gazze'nin kuzeyine yardım girişi sağlandı!
  3. 21:33 BM Gözetleme Kulesi İsrail Tankından Gelen Ateşle Vuruldu!
  4. 21:27 Zelenski'nin 'zafer planı' Ukrayna parlamentosuna sunuldu
  5. 21:21 Taşıyıcı Annelik Yasağı Genişletildi: Yurt Dışında Yapanlara Hapis ve Para Cezası
  6. 21:20 Fatih Erbakan: “Kredi kartı limitinden vergi almak hukukla ve mantıkla izah edilemez”
  7. 21:13 Fenerbahçe Medicana Şampiyon! 2024 AXA Sigorta Kupası Fenerbahçe'nin!
  8. 21:12 İngiltere'nin yeni teknik direktörü Thomas Tuchel oldu!
  9. 21:05 Brent petrol fiyatı ne kadar oldu?
  10. 21:01 Fenerbahçe Opet, EuroLeague'e 2'de 2 yaparak başladı
  11. 20:58 Meclis'te 'Kılıçdaroğlu' tartışması
  12. 20:54 İsrail, 15 Filistinli esiri serbest bıraktı!
  13. 20:53 Kahverengi Cüce Gliese 229B’nin Sırrı Çözüldü!
  14. 20:48 Kilis'e 2 havan mermisi düştü: TSK karşılık veriyor!
  15. 20:44 Gram Altın Rekor Üstüne Rekor Kırıyor! Yatırımcının Yüzü Gülüyor!
  16. 20:41 Rusya İdlib’i Vurdu: Ölü Sayısı Artıyor, Yaralılar Hastaneye Kaldırıldı
  17. 20:41 Yeşilçam'ın sultanı Türkan Şoray'a KKTC'de "fahri doktora" ünvanı verildi
  18. 20:39 En Düşük İşçi Maaşı 45 Bin 814 TL’ye Yükseldi! SBB’de Anlaşma Sağlandı!
  19. 20:37 Başkan Erdoğan, Ahmed Ebu Gayt'ı kabul etti
  20. 20:35 Etik mi? Eski Başkanın Telefon Skandalı Salihli’yi Karıştırdı!
Gündem Haberleri