Pamuk üretiminde dev kayıp!

Pamuk üretiminde dev kayıp!

Pamuk üretiminde dev kayıp! Türkiye’nin toplam pamuk üretiminin %45’ini gerçekleştiren Şanlıurfa’da pamuk ekim alanları geçen yıla oranla %39 azaldığı ortaya çıktı.

Dünya gazetesinden Mutlu Güneş'in haberine göre; Kütlü Pamuk üretiminde Türkiye’nin lideri olan Şanlıurfa’da pamuk ekim alanları geçen yıla oranla yüzde 39 azaldı. Sulanabilir arazileri ile kütlü pamuk üretiminde Türkiye üretiminin tek başına yüzde 45’ini gerçekleştiren Şanlıurfa’da 2019 yılında 2 milyon 87 bin 920 dekar arazide kütlü pamuk ekimi gerçekleştirilirken, 2020 yılı Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) beyanlarına göre bu oran 1 milyon 267 bin 591 dekara geriledi. Münavebe tarım, pamuk girdi maliyetlerinin artması, düşük fiyat ve yetersiz ürün destekleri yüzünden çiftçilerin pamuk üretiminden vazgeçtiği belirtiliyor. Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı İbrahim Halil Peltek, beyaz altın hasat mevsiminin başladığı bu günlerde pamuk üreticisinin hem fiyatta hem de prim desteğinde artış beklediğini söyledi. Üretim alanlarındaki azalmaya dikkat çekerek, üretimdeki düşünün önüne geçilmesi için atılması gereken adımları sıralayan Peltek şöyle konuştu: “Türkiye’nin sulanabilir en büyük tarım arazilerine sahip Şanlıurfa’da kütlü pamuk üreticileri ile yaptığımız görüşmelerde; kütlü pamuk ekimine devam edebilmeleri için kilogramda 80 kuruşa çıkarılan prim desteğinin en az 1 lira 50 kuruşa çıkarılmasını, primde dekar başına 500 kilogramlık 4 verim üst sınırı uygulamasının kaldırılmasını, artan maliyetler yüzünden pamuğun kilo fiyatının en az 6 TL olmasını beklediklerini aksi halde maliyetleri kurtarmadığından pamuk ekiminden vazgeçmek zorunda kalacaklarını tarafımıza ilettiler.” Şanlıurfa’da ekili alanların sadece ile değil ülkenin ekonomisine büyük katkı sunduğunu kaydeden Peltek, “İlimizde tekstil sektörünü ve dolaylı sektörleri ilgilendiren bu konu için çiftçilerimizin bu taleplerine kulak verilmeli. Türkiye kütlü pamuk üretiminde dünyada ilk sıralarda olmasına rağmen her yıl dışarıdan pamuk ithal ediyor. Türkiye’de çiftçilerin beklentileri karşılanırsa ülke olarak pamuk ithal etmek yerine ihraç edecek seviyeye gelebiliriz” diye konuştu.

“PAMUK STRATEJİK ÜRÜN KABUL EDİLMELİ”

Yüksek katma değer sağlayan bir tarım ürünü olan pamuğun, üretim, istihdam ve ihracat açısından lokomotif sektör konumunda olan tekstil ve konfeksiyon için temel girdi niteliğinde olduğunu belirten Peltek, doğrudan veya dolaylı şekilde milyonlarca insana istihdam sağlaması nedeniyle de stratejik bir önem arz ettiğini dile getirdi. Pamuğu stratejik ürün olarak kabul etmek gerektiğini söyleyen Peltek, pamuğun ülke içinde değerini bulabilmesi için ithalata kota konulması gerektiğini vurguladı. Peltek, “Pamuk, AB-Gümrük Birliği Anlaşması kapsamında, sanayi ürünü olarak işlem görmesi nedeniyle, pamuk ithalatında koruma önlemi bulunuyor. Bu durum ithalatın önünü açarak yerli üreticimizi mağdur ediyor. İthalata kota uygulanması pamuğun değer fiyatına ulaşmasına katkı sağlayacak” dedi.

"Pamuk üretiminde dev kayıp!" haberi, 21 Eylül 2020 tarihinde yazılmıştır. 21 Eylül 2020 tarihinde de güncellenmiştir. Gündem kategorisi altında bulunan Pamuk üretiminde dev kayıp! haberi 2020 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Pamuk üretiminde dev kayıp! 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Gündem konusunda 16 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 23:22 Emeklilere kötü haber geldi! Çalışan emeklinin maaşından ek kesinti yapılacak
  2. 23:22 Ürdün ve Almanya'dan Ortak Açıklama: İsrail-İran Gerilimi Ele Alındı
  3. 23:17 İngiltere Başbakanı Rishi Sunak, İsrail Başbakanı Netanyahu ile Gerginlikleri Görüştü
  4. 23:16 AB'den İran'a İsrail'e saldırısı nedeniyle yeni yaptırımlar olacak
  5. 23:12 Miçotakis'in Açıklamalarıyla Yunanistan'ın Deniz Parkı Planları Türkiye'den Tepki Aldı
  6. 23:10 Seçim Yenilgisi Yumuşattı: Erdoğan'dan Özgür Özel'e "Kapımız Açık"
  7. 23:02 Süper Lig’den 9 kulüp'ten o haber! Hepsi PFDK’ya sevk edildi!
  8. 22:58 Nesrin Cavadzade yeni aşka yürüdü!
  9. 22:52 Yeni Bulgular: Zihinsel Yaşlanma Süreci 30'lu Yaşlarda Başlıyor!
  10. 22:47 Powell ve Macklem: ABD ve Kanada Ekonomileri Değerlendirildi
  11. 22:42 Ukrayna Parlamentosu Askerlik Şartlarını Sıkılaştıran Yeni Yasayı Kabul Etti
  12. 22:24 Birleşmiş Milletler, Gazze için 2,8 milyar dolarlık yardım çağrısında bulunacak
  13. 22:10 Erdal Beşikçioğlu ilk nikahını kıydı!
  14. 21:56 Özgür Özel, Kobani davası için heyet görevlendirdi!
  15. 21:52 İsrail çocuk parkına saldırdı: 10 kişi yaşamını kaybetti
  16. 21:41 Galatasaray'dan Türk futbol tarihine geçen o transfer!
  17. 21:39 Türkiye ve ABD, Gazze İçin İnsani Yardım ve Güvenlik Konularını Görüştü
  18. 21:35 Selen Görgüzel kendisine yorum yapan takipçisine o cevabı verdi!
  19. 21:34 Doruk Erolçevik, Türk Eskrim Tarihinde Bir İlk: Dünya Şampiyonu!
  20. 21:14 Avrupa'da Doğal Gaz Fiyatları, Jeopolitik Gerilimlerle Yükselişte: TTF'de %7,5 Artış
Gündem Haberleri