Parkinson tedavisine ‘anthrobot’ geliyor
Parkinson tedavisine ‘anthrobot’ geliyor Mimarlık alanında yüksek lisans yapmak için gittiği ABD’de sentetik biyolojiye ilgi duyan Gizem Gümüşkaya, insan hücrelerinden ürettikleri ‘anthrobot’ adlı küçük canlı robotlarla hasarlı dokuları iyileştirmenin yanı sıra mimarlık alanında da yapı malzemesi olarak kullanmayı...
Mimarlık alanında yüksek lisans yapmak için geldiği ABD’de sentetik biyolojiye ilgi duyan Gizem Gümüşkaya, insan hücrelerinden ürettikleri küçük canlı robotlarla hasarlı dokuları iyileştirmeye yardımcı olmanın yanı sıra bu tarz şeyleri mimarlık alanında da yapı malzemesi olarak kullanarak çevre dostu yeni inşaat metotları geliştirmeyi hedefliyor.
Gümüşkaya, insan hücrelerinden ‘anthrobot’ adını verdikleri küçük canlı robotlar ürettikleri araştırmalarına ilişkin bilgi vererek, “Anthrobot tek bir insan hücresinden 2 hafta süresinde türeyebilen çok hücreli, kendi kendine hareket edebilen bir robot” diye konuştu. Yapılması gereken tek şeyin ‘anthrobotların’ glukoz içerikli bir sıvıyla beslenmesi olduğunu ifade eden Gümüşkaya, bunların 2 haftanın sonunda kendi kendine hareket edebilen canlılara dönüştüğünü ve beslenme haricinde geri kalan her şeyi kendi kendilerine yapabildiğini dile getirdi.
Gümüşkaya, nihai hedefinin ‘anthrobotların’ mimarlık alanında kullanılması olduğunu vurgulayarak, “Küresel ısınmayla doğaya salınan karbonların yüzde 40’ından çoğu inşaat sektöründen geliyor ve biyolojiye baktığımız zaman doğaya karbon salmayı bırakın doğadan karbon alarak büyüyen bir inşa metodu var. Bu özelliği mimarlığa getirebilirsek küresel ısınma açısından da çok güzel sonuçlar olabilecek yeni metotlar geliştirmiş olacağız. Benim kalbimdeki nihai amaç, bunların daha büyük hallerini yaparak yapı malzemesi olarak kullanmak” diye konuştu.
‘Anthrobotların’ biyolojik tabanlı canlılar olmaları sebebiyle tıpta birçok uygulama alanı olduğuna işaret eden Gümüşkaya, “Bu robotlar bir araya gelip birbirlerine tutunarak daha büyük yapılar üretebiliyor. Bu ürettikleri yapılar da köprü gibi görev görüp, eğer bir sinir dokusunda yırtık var ise o yırtığın üzerine yerleşerek o köprünün altından sinirlerin iyileşmesini sağlıyor ve bunu da 3 gün gibi çok kısa bir sürede yapıyor” dedi. Gümüşkaya, robotların sinir zedelenmeleri, alzheimer, parkinson gibi nörodejeneratif hastalıkların tedavisinde kullanılabileceğini dile getirdi. Araştırmanın ABD’degüzel yansımaları olduğunu belirten Gümüşkaya, tıp camiasından iyi tepkiler aldıklarını söyledi.
"Parkinson tedavisine ‘anthrobot’ geliyor" haberi, 06 Aralık 2023 tarihinde yazılmıştır. Sağlık kategorisi altında bulunan Parkinson tedavisine ‘anthrobot’ geliyor haberi 2023 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Parkinson tedavisine ‘anthrobot’ geliyor 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Sağlık konusunda 23 Kasım 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.
YORUM YAZ
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.