Patlayıcı madde tesisine köylülerden tepki: Ekosistemi bozacak tesisi istemiyoruz

Patlayıcı madde tesisine köylülerden tepki: Ekosistemi bozacak tesisi istemiyoruz

Patlayıcı madde tesisine köylülerden tepki: ... ‘Tesisten çıkacak atıklar musluklarımızdan akacak’

Kayseri Pınarbaşı’da patlayıcı madde üretimi ve depolama tesisi yapılacağı alanda yer alan köylüler, yaşam alanlarını yok edecek tesisin yapılamaması için mücadele edeceklerini vurguladı.

Kayseri’nin Pınarbaşı ilçesine bağlı Eğrisöğüt ve Aşağı Beyçayır köyleri arasına Erciyes Patlayıcı Maddeler Sanayi ve Ticaret A.Ş tarafından patlayıcı madde üretimi ve depolama tesisi yapılması planlanıyor.

Yapılması planlanan tesiste üretilecek ürünler ve üretim sürecindeki girdiler, su temini ve arıtma altyapısı dahil olmak üzere altyapıya hasar verebilir, su kaynaklarını kirleterek çevreyi ve insan sağlığını etkileyebilir ve canlıların yaşamını risk altına alabilir.

ÇED raporuna göre, fabrikada üretilmesi ve depolanması beklenen materyaller arasında dinamit, hazır patlayıcılar, havai fişekler, yanıcı maddeler, işaret fişekleri yer alıyor. Köylüler ise köylerine 955 metre uzaklıkla yapılması planlanan tesise karşı çıkıyor.

Gazete Karınca’ya konuşan Kayseri Karaçay Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Avukat Harun Özkan, projeden hiçbir şekilde haberleri olmadığını, herhangi bir tebligat bildirimi almadıklarını belirterek, “Biz yapılacak olan tesisi www.ilan.gov.tr adresinde, ÇED bilgilendirmesi toplantısı yapılacağını, bir arkadaşımızın görmesi ile öğrendik. Bizim köyümüz de komşu köyümüz de durumdan tamamen habersizdik” dedi.

‘Tesisten çıkacak atıklar musluklarımızdan akacak’

Yapılması planlanan tesisin köylerine 955 metre bir mesafede olduğunu ifade eden Özkan, “Bağırdığımızda duyulacak mesafede patlayıcı fabrikası yapılacak. Bu fabrika doğayı, havayı kirletecek” diye belirtti.

Özkan, bu tür tesislerde zararlı kimyasallar kullanıldığını vurgulayarak, tesisin vereceği zararları şu şekilde örneklendirdi:

"Tesiste kullanılacak olan kimyasallar toprağımıza, suyumuza karışacak ve bunları kirletecek. Kurulacak olan tesise yaklaşık 200 metre mesafede köyümüzün içme suyu şebekesinin kaynağı var. Buradan çıkacak atıklar evimizdeki musluklardan akacak. Ayrıca bizim köyümüz yüksek rakımlı bir köy. Bin 700’ün üstünde bir rakımdayız. Komşu köyümüzün rakımı daha düşük. Yağmur, kar gibi akıntılarla atıklar o köye, köyden geçen Zamantı Irmağı’na ulaşacak. Bu ırmakta balıkçılık yapılıyor ve üzerinde birçok balık çiftliği var. Sulamada kullanılıyor bu ırmak, barajlara bağlanıyor. Tesis bölgeyi tamamen kirletecek. Belki de Kayseri merkezdeki sulamayı bile etkileyecek."

‘Orman olsun diye tarlalarımızı vermiştik, tek kalan meramıza tesis yapılacak’

Tesisin yapılacağı alanın, kendi köyleri ve çevre köylerin mera olarak kullandıkları alan olduğunu söyleyen Özkan, şöyle devam etti:

"Bizim köyümüz 20-25 yıl kadar önce orman köyü oldu. Köyün etrafına birçok ağaç ekildi. Biz diğer meralarımızı bu ormanlaşma için verdik. Hatta birçok köylü kendi tarlasını bile devlete verdi, orman olsun diye. Biz bunu yapmışken tek mera olarak kullanılan yere bu tesisin yapılması planlanıyor. Bunu hiçbir şekilde kabul etmiyoruz."

Köylerinde kendi üretimlerini kendi tüketimleri için gerçekleştirdiklerini belirten Özkan, “Biz organik bir üretim yapıyoruz. Arıcılık da bölgede, son dönemde çok gelişti. Bu kadar doğal ve çevre ile uyumlu bir yerde böyle bir kimyasal içerikli tesis kurulmasını kesinlikle istemiyoruz” dedi.

‘Tüm siyasi patilerden destek bekliyoruz’

“Köyümüzün doğal ortamını koruyarak orada yaşamak istiyoruz” diyen Özkan, sözlerini şu şekilde sonlandırdı:

"Sonuna kadar bu tesisin yapılmaması için mücadele edeceğiz. Öncelikli amacımız kamuoyu oluşturmak. Toplum kanalıyla, sosyal medya kanalıyla, basın kanalıyla, çevreci dernekler aracılığıyla sesimizi duyurmaya çalışacağız. Bütün siyasi partilerden destek bekliyoruz. 31 Ocak Salı günü ÇED bilgilendirme toplantısına katılacağız. Orada da gerekli itirazlarımızı yapacağız. Olur da olumsuz bir sonuç çıkarsa da yargı yoluna gideceğiz. Sonuna kadar toprağımızı, köyümüzü koruyacağız."

Kamuoyu oluşturmak için bir kampanya başlattıklarını söyleyen köylüler ise, hava ve su kirliliğine sebep olacak tesisi istemediklerini vurguladı. Köylüler, yaşam alanlarının yok edecek tesisin yapılamaması için mücadele edeceklerini söyledi.

"Patlayıcı madde tesisine köylülerden tepki: Ekosistemi bozacak tesisi istemiyoruz" haberi, 27 Ocak 2023 tarihinde yazılmıştır. 27 Ocak 2023 tarihinde de güncellenmiştir. Gündem kategorisi altında bulunan Patlayıcı madde tesisine köylülerden tepki: Ekosistemi bozacak tesisi istemiyoruz haberi 2023 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Patlayıcı madde tesisine köylülerden tepki: Ekosistemi bozacak tesisi istemiyoruz 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Gündem konusunda 28 Mart 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Ezgi Bozkurt Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 18:17 Işın Karaca’nın Eski Eşi Sedat Doğan'dan Şok Haber! Tanzanya’da Mahsur!
  2. 18:10 İnci taneleri yine bomba gibi! Azem ters köşe yapacak gibi!
  3. 18:00 Icardi, gol sıralamasında tarihi bir geri sayıma mı gidiyor?
  4. 17:52 Amerikalı Tüketicilerin Güveni Endeksi Mart Ayında Yükseldi
  5. 17:48 İzmir'de Zeki Müren'e Özel Heykel: Sanatın Mirası Sonsuza Kadar Yaşayacak
  6. 17:44 Zelyut Yorumuyla: Türkiye'de Dolar ve Sermaye Girişi Tartışmaları
  7. 17:41 İsrail'in Batı Şeria'da Filistin Topraklarına El Koyması: Raporun Şok Edici Bulguları
  8. 17:36 Oyuncu Kadir İnanır İyileşme Sürecinde: Türkan Şoray'dan Destek Mesajı Geldi
  9. 17:32 Fransa'da Milli Takımda Oruç Yasak Tartışması: Diawara Kamptan Ayrıldı
  10. 17:29 Peygamber Efendimiz’in Mukaddes Emanetlerinin Restorasyonu: Şişli’de Bir Mirasın Geleceğe Taşınışı
  11. 17:14 YEO Teknoloji ve Robo Otomasyon İş Birliğiyle Türkiye'nin Enerji Geleceğine Yön Veriyor
  12. 17:08 Salihli'de Şaka Görünümlü Tragedya: Arkadaşını Kazara Vuran Genç Tutuklandı
  13. 17:05 Aile ve Gençlik Fonu'na Başvurular Artıyor: Bakan Göktaş'tan Açıklamalar
  14. 15:51 Çakarlı Konvoyuyla Şov Yapmıştı! O Muhtar Konuştu!
  15. 15:38 Japonya yaşlanmaya karar verdi! Japonya'da büyük hamle!
  16. 15:32 Rıza Sümer’den Kepezlilere Çağrı Var!
  17. 15:32 Toyota'nın Küresel Satışları Şubat Ayında Geriledi: Çin'de Büyük Düşüş
  18. 15:28 Simpsons Dizisi ve Baltimore'daki Kargo Gemisi Kazası: Gerçeklik ile Kurgu Arasındaki İnce Çizgi
  19. 15:24 Olympiakos'un Türkiye hakkındaki açıklaması: "Bu söylentiler tamamen hayal ürünü"
  20. 15:23 A Milli Kadın Futbol Takımı 2025 Avrupa Şampiyonası Elemeleri için Kadro Belirledi
Gündem Haberleri