Patronların önlemlere tahammülü yok: Vestel, koronavirüs önlemleri alınmasını isteyen bir işçiyi daha işten çı

Patronların önlemlere tahammülü yok: Vestel, koronavirüs önlemleri alınmasını isteyen bir işçiyi daha işten çı

Patronların önlemlere tahammülü yok: Vestel,... İşçi Kadın Meclisleri, Manisa Vestel yönetiminin, iş yerinde koronavirüs önlemleri alınmasını isteyen bir kadın işçinin işten çıkarıldığını açıkladı.

 

 

Geçtiğimiz Ağustos ayında fabrikada 1000 işçinin koronavirüse yakalandığı ve 7 işçinin koronavirüs nedeniyle hayatını kaybettiği ortaya çıkmıştı. Olayı kamuoyuna duyuran İşçi Kadın Meclisleri'nin fabrika önünde yaptığı eylemler sonucundan Vestel yönetimi koronavirüs tedbirlerini artıracağını açıklamıştı. Söz konusu olayların ardından Vestel yönetiminin olayı gündeme getiren bir kadın işçiyi işten çıkardığı öğrenildi.

Geçtiğimiz günlerde ise olayı duyuran işçi için mahkemede şahitlik yapan bir işçi de işten çıkarıldı. Vestel ve Zorlu ürünlerini boykot etmeye çağıran İşçi Kadın Meclisleri, taleplerini ise şöyle sıraladı:

  1. Atılan işçiler işe geri alınacak.
  2. Vestel gasp ettiği hakları işçilere geri verecek.
  3. İşçiler Covid-19’dan korunacak.

İşçi Kadın Meclisleri tarafından yapılan açıklama şöyle:

"İŞÇİLERLE DEĞİL SALGINLA MÜCADELE EDİN"

"Geçtiğimiz Ağustos ayında Manisa'daki Vestel fabrikasında çalışan işçiler, covid-19 salgınının işçilere etkilerini kamuoyuna duyurdu. Fabrikada yaklaşık 1000 pozitif vakanın olduğunu, 7 işçinin de koronavirüs nedeniyle yaşamını yitirdiğini onların sayesinde öğrendik.İşçi Kadın Meclisleri olarak fabrikada çalışan üyelerimizle irtibat halinde tüm süreci takip ettik. Önlemsiz süren çalışma koşullarına karşı fabrika önünde eylem yaptık. Vestel yönetimi açıklama yapmak zorunda kaldı, önlemleri arttırdığını açıkladı. Hemen ardından ise konuyu gündeme getiren İşçi Kadın Meclisleri üyesi işçi arkadaşımızı işten attı. Bu süreçte işten atılan üyemiz için mahkemede şahitlik yapan bir diğer üyemiz ise geçtiğimiz günlerde işten atıldı. Vestel'in tutarsızlığı da hakkını arayan işçileri susturma çabası da işte ortada. Vestel yönetimi bunlar yetmez gibi işten attığı üyelerimizi sorguya çekme cesaretini kendinde buluyor. Onlara “İşçi Kadın Meclisleri üyesi misin?” diye soruyor. Buradan yanıtlayalım: Evet, hepimiz üyeyiz. Daha çok kadın, İşçi Kadın Meclisleri'ne katılacak. Hiçbir işçi kadın, asla yalnız yürümeyecek.

Vestel işten atmaya son verecek. Arkadaşlarımızı derhal işe iade edecek Koronavirüs koşullarında önlem almadan işçilerin çalıştırılmasına itiraz eden üyelerimiz sonuna kadar haklıdır. Haksız olan işçileri türlü bahanelerle işten atan Vestel yönetimidir. Vestel yönetimi, salgında yaşam hakkını arayan işçilerle uğraşmayı bırakarak salgına karşı önlemlerini almalıdır. Salgın günlerinde kadın işçilerin işyerlerinde yaşadığı sorunlar da kadınların eşitlik mücadelesinin bir parçasıdır. Salgında tüm işçilerin ölümle burun buruna yaşadığını görüyoruz. Patronlar işçilere, ya ücretsiz izin ile sefalet ya da önlemsiz çalışma diyorlar. Öte yandan daha çok işi, daha az işçiye yaptırmak için ücretsiz izni fırsat olarak kullanıyorlar. İlk önce kadınları işten çıkarmak için hazırda beklediklerini de biliyoruz. Bu yüzden eşitlik mücadelesi, emeğimize sahip çıkmanın da mücadelesidir. Ayrı görmüyoruz. Bu haksızlığın karşısında; hakkını arayan, sorunları dile getiren kadın işçileri asla yalnız bırakmıyoruz. İşçilerle değil, salgınla mücadele edin. İstanbul Sözleşmesi’ni savunuyorsanız, haklarımızdan elinizi çekin. Görüyoruz ki üyelerimiz önlem alınmadığını gündeme getirmeselerdi; ağustos ayında 7 olan işçi ölümü, çok daha yüksek rakamlara ulaşacaktı. Ancak Vestel'in üstünü örtmek istediği gerçekler ortaya çıktı. Yönetim önlem almak zorunda kaldı. Önlemler Vestel’in işçilere jesti değildi. Yerine getirmediği sorumluluğuydu. Patronlar, bu koşullarda ölümden kaçınmamıza bile izin vermiyorsa, bunun karşısında mücadele etmek hepimizin görevi. Mücadele edeceğiz. Tüm kamuoyunu Vestel ve Zorlu ürünlerini boykot etmeye çağırıyoruz Vestel yönetimi ve sahibi Zorlu Holding; İstanbul Sözleşmesi tartışmalarında ve 8 Mart’larda kadın istihdamından dem vuruyordu. Anlatılan ve uygulanan arasındaki bu ikiyüzlülüğü herkes görmelidir. Kadınları hak aradıkları için işten atanlar İstanbul Sözleşmesi’nin tam karşısındadır. Kadınları salgında işten atanlar, kadınların güç kaybetmesine bizzat sebep olanlardır. Kadınların çalışma yaşamından koparanlar, hakkını aradığında bastırmak isteyenler kadınların yanında olamaz. Biz sahte açıklamaların değil işçinin tarafındayız. İşçi Kadın Meclisleri olarak üyelerimiz hakkını alana kadar Vestel'in yakasındayız.

  1. Atılan işçiler işe geri alınacak.
  2. Vestel gasp ettiği hakları işçilere geri verecek.
  3. İşçiler Covid-19’dan korunacak.

Bu üç hedefe ulaşana kadar tüm kamuoyunu Vestel ve Zorlu ürünlerini boykot etmeye davet ediyoruz."

"Patronların önlemlere tahammülü yok: Vestel, koronavirüs önlemleri alınmasını isteyen bir işçiyi d." haberi, 28 Kasım 2020 tarihinde yazılmıştır. 28 Kasım 2020 tarihinde de güncellenmiştir. Gündem kategorisi altında bulunan Patronların önlemlere tahammülü yok: Vestel, koronavirüs önlemleri alınmasını isteyen bir işçiyi d.. haberi 2020 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Patronların önlemlere tahammülü yok: Vestel, koronavirüs önlemleri alınmasını isteyen bir işçiyi d.. 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Gündem konusunda 23 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 13:20 İsrail Ordusunun Batı Şeria'ya Baskını
  2. 13:16 Balıkesir'in Büyüleyici Köyleri: Doğanın ve Tarihin İç İçe Geçtiği Bir Tatil Deneyimi
  3. 13:13 Savaşın Masum Kurbanı: Gazze'de Bir Anne, Bir Bebek ve Yürek Burkan Dram
  4. 13:10 Netflix Türkiye'nin kararı şaşırttı: Ferzan Özpetek'in filmi neden yayınlanmadı?
  5. 13:09 Elektrikli Araçlar: Sektördeki Yükseliş ve Rekabetin Getirdiği Heyecan
  6. 13:06 Doğal Şifa Deposu: Sarımsak ve Limon Kürüyle Sağlıklı Yaşam!
  7. 13:03 Türkiye ve Irak Arasında İmzalanan 26 Anlaşma: Bağdat Ziyaretinin Önemli Sonuçları
  8. 13:00 ABD'de Ölü Bulunan Yağmur Taktaş, Son Yolculuğuna Uğurlandı
  9. 12:57 Tahinin Sağlıkta Yeni Kahramanı: Canan Karatay'ın Önerisiyle Keşfedilen Mucizevi Faydaları!
  10. 12:54 Sosyal Medyada Altın ve Parayla Dolu Oda Görüntüleri: "Oturduğum Yerde Haftalık Kazancım"
  11. 12:53 Bu Nadir Ürünün Fiyatı Rekor Kırdı: Tazesi 1500 Lira, Kurutulmuşu 10 Bin Liraya Satılıyor!
  12. 12:52 Evde Sirke Kullanarak Pirinci Karıncalardan Temizlemenin Kolay Yolu!
  13. 12:48 Bulaşık Makinenizin Ferah Kokması İçin Pratik Çözüm
  14. 12:42 Inter Milano Derbisinde Milan'ı Mağlup Ederek Serie A Şampiyonluğunu İlan Etti
  15. 12:41 Beklenen açıklama geldi! Restoran boykotuna ve fahiş fiyatlara ceza yolda mı?
  16. 12:40 Euro 2024'te Türk hakemler görev başında: İşte kadroda yer alan o isimler!
  17. 12:35 Borcunu Ödemeyen Şahıs Mezarı Başında Provokatif Eylemde Bulundu
  18. 12:34 Altın Sahipleri Dikkat! Uzmanlardan Korkutan Uyarı: O Seviyeye Hazır Olun!
  19. 12:34 İstanbul'da M5 Metro Hattında Mecburi Bakım: İETT Otobüsleri Ring Servisi Sağlayacak!
  20. 12:33 Yeneroğlu'ndan AYM yorumu geldi: İktidarın mahkeme üzerindeki baskısı sona ermeli
Gündem Haberleri