Pedagojik formasyon kaldırıldı: 450 bin öğretmenin durumu ne olacak?
Pedagojik formasyon kaldırıldı: 450 bin öğre... Milli Eğitim Bakanlığı, yükseköğretim kurumları tarafından sertifika düzeyinde yürütülen pedagojik formasyon eğitiminin geçerliliğini yitirdiğini resmen karar altına aldı.
Milli Eğitim Bakanlığı, yükseköğretim kurumları tarafından sertifika düzeyinde yürütülen pedagojik formasyon eğitiminin geçerliliğini yitirdiğini resmen karar altına aldı. Bakanlığın bu kararını soL’a değerlendiren Eğitim-İş Sendikası Genel Başkanı Orhan Yıldırım, bu kararın birçok belirsizliği beraberinde getirdiğine işaret etti.
AKP’nin “2023 eğitim vizyon belgesi”nde sertifikaya dayalı "Pedagojik Formasyon" uygulamasının kaldırılması ve bunun yerine lisansüstü düzeyinde program açılması ifadesine yer verilmişti. Buna ilişkin şu ana kadar hiçbir adım atmayan Milli Eğitim Bakanlığı, sertifika düzeyinde yürütülen pedagojik formasyon eğitiminin geçerliliğini yitirdiğine karar verdi. Karar, tüm üniversitelere iletilirken, ortaya birçok belirsizlik çıktı.
'Kazanılmış hakkın korunması gerekiyor'
Söz konusu gelişmeyi soL’a değerlendiren Eğitim-İş Sendikası Genel Başkanı Orhan Yıldırım, kararın vizyon belgesinde yer alan söylemin devamı niteliğinde olduğuna işaret ederken, “Bu zamana kadar kazanılmış hakkın korunması gerekiyor. İlk olarak bunu söyleyebiliriz. Yüzbinlerce üniversite mezunu genç pedagojik formasyonu emek vererek, ciddi miktarda paralar da ödeyerek almış oldu. Bunu iptal ettim dediğin anda önceki alınanların geçerlilik durumuna ilişkin de net bir açıklama yapman gerekiyor” dedi. MEB’in önceki mezun gençlerin bu konudan olumsuz etkilenmemesi için önlem alması gerektiğini vurgulayan Yıldırım, “Atama durumunda bunun kazanılmış hak olarak kabul edilmesi gerekiyor” ifadesini kullandı.
'ABD'deki modeli kopyalayıp yapıştırdılar ama...'
Bakanlığın yeni geçilecek sisteme ilişkin de net açıklamalar ve takvimlendirme yapmadığına işaret eden Yıldırım, “Doğrudan ABD’deki modelin alınarak uygulanmaya çalışıldığını görüyoruz. Bakanlık o modelden etkilenerek bunu gündeme getirmişti. Kapitalizmin merkezinde yer alan bir ülkenin öğretmen atama ve geliştirme koşullarının kes kopyala yapıştır olarak gündeme gelmesi dikkat çekici. Söz konusu modelde bakanlık üniversitelerle anlaşma yapacak ve programlar açılacak. Bu programların içeriği, ücret durumu, öğrencilerin hangi kriterlere göre kabul edileceği, hangi üniversitelerde olacağı gibi soruların hiçbirinin net yanıtları yok. Bakanlık bir açıklama yapmalı ve takvimini ilan etmeli. Şu anda elde olan tek bilgi mevcut formasyon programının iptal edildiği” diye konuştu.
'450 bin öğretmene şimdilik yenilerinin eklenmemesi anlamına geliyor'
Yıldırım, konuya ilişkin değerlendirmesini şöyle tamamlandı: Şu tabloda formasyonu kaldırmak demek formasyon almış ve atama bekleyen 450 bin öğretmene yeni öğretmen adaylarının eklenmemesi anlamına geliyor. Aslında bu sayı 450 binin de üstünde ancak binlerce öğretmen artık bu sistemde atamadan umudunu kestiği için hayallerindeki mesleği yapamayacaklarını düşündükleri için başka yerlere yönelmek zorunda kaldı. Yapılan oldukça yetersiz atamalar, sistemdeki çarpıklıklar karmaşayı daha da artıyor.
"Pedagojik formasyon kaldırıldı: 450 bin öğretmenin durumu ne olacak?" haberi, 04 Temmuz 2020 tarihinde yazılmıştır. 04 Temmuz 2020 tarihinde de güncellenmiştir. Eğitim kategorisi altında bulunan Pedagojik formasyon kaldırıldı: 450 bin öğretmenin durumu ne olacak? haberi 2020 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Pedagojik formasyon kaldırıldı: 450 bin öğretmenin durumu ne olacak? 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Eğitim konusunda 05 Kasım 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.
YORUM YAZ
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.