Danıştay''ın kararı ortalığı karıştırdı... ''Öğrenci Andı''na karşı basın açıklaması

Danıştay''ın kararı ortalığı karıştırdı... ''Öğrenci Andı''na karşı basın açıklaması

Danıştay''ın kararı ortalığı karıştırdı... '... Danıştay 8. Dairesi, ilköğretim okullarında uygulanan "Öğrenci Andı"nı kaldıran yönetmelik hükmünü iptal etti. AKP''den alınan karara tepki gelirken, İyi Partili Lütfü Türkkan''dan da AKP''ye tepki geldi. Öte yandaş yandaş Eğitim-Bir-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın da karara tepki vererek 81 ilde basın açıklaması düzenleyeceklerini söyledi.

Türk Eğitim-Sen ve Eğitim-İş, Milli Eğitim Bakanlığı İlköğretim Kurumları Yönetmeliğinin "Öğrenci Andı" başlıklı 12. maddesini yürürlükten kaldıran düzenlemenin iptali istemiyle Danıştayda dava açtı. Danıştay 8. Dairesi de ilköğretim okullarında uygulanan "Öğrenci Andı"nı kaldıran yönetmelik hükmünü iptal etti. 

BEKİR BOZDAĞ: ANAYASA ALENEN ÇİĞNENMİŞTİR

Twitter hesabından Danıştay'ın kararı hakkında açıklama yapan Bozdağ, "Danıştay kendisini yürtümenin yerine koyarak anayasayı çiğnemiştir" ifadelerine yer verdi.

Danıştay 8. Dairesi'nin, ilköğretim okullarında uygulanan "Öğrenci Andı"nı kaldıran yönetmelik hükmünü iptal etmesine tepki gösteren Bozdağ, "İşlem niteliğinde veya takdir yetkisini kaldıracak biçimde yarı kararı verilemez" dedi. Yargı yetkisinin denetim şeklinde kullanılamayacağını söyleyen eski bakan, "Danıştay yürütmenin takdir yetkisini bizzat kullanmıştır. anayasa ve yasayı alenen çiğnemiştir" şeklinde açıklama yaptı.

TBMM Başkanvekili Mustafa Şentop da Danıştay'ın kararına tepki gösterenler arasında yer aldı. 

Şentop, "Danıştay eski “ideolojik” korumacılık günlerine mi dönüyor? Karar kadar gerekçesini de çok ilginç buldum. Danıştay kararının vahim tarafı şu: Hükümetin yıllar önceki bir eğitim politikası kararını (idari işlemi) değiştiremeyeceğini kabul etmek yıllardır tasfiyesi için mücadele ettiğimiz “vesayet”e teslim olmaktır" dedi.

İLGİLİ HABER: MEB'DEN ANDIMIZ AÇIKLAMASI: KARAR KESİNLEŞMEDİ

ADALET BAKANI GÜL: DANIŞTAY YERİNDELİK DENETİMİ YAPAMAZ

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül de Danıştay'ın aldığı karara itiraz etti. Gül, “Anayasamıza göre Danıştay, yerindelik denetimi yapamaz, idarenin yerine geçerek karar veremez. Bir yürütme tasarrufunun bilimsel temelini sorgulamak da yargının anayasal konumunu, kabiliyetini aşar. Adeta idarenin yerine geçerek işlem tesis eden Danıştay 8. Dairesi'nin Öğrenci Andı'na ilişkin kararı, maalesef bu ölçüleri karşılamaktan uzak kalmıştır” dedi

YANDAŞ SENDİKADAN DA TEPKİ: 81 İLDE BASIN AÇIKLAMASI YAPACAĞIZ

Danıştay'ın kararına bir tepki de Memur-Sen ve Eğitim-Bir-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın'dan geldi.

Yalçın, karara karşı 81 ilde basın açıklaması yapacaklarını söyledi. Ali Yalçın karara şu ifadelerle tepki gösterdi:

"Bilimselliğe aykırı bularak And'ın kaldırılmasını iptal etmiş Danıştay. Danıştay bir yargı kurumu mu? Yoksa Bilim Kurulu mu? Bu karar önceki dönemlere dönen ve sınırını aşan bir yargı çağrışımı yaptı. Bakanlığın savunması mı? Tek kelimeyle rezalet. Kararı asla tanımayacağız.

Yürütmenin yerine kendini koyarak, hukuka uygunluğu denetleme yetkisini aşan Danıştay'ın Öğrenci Andı kararına bugün 81'den ‘Basın Açıklaması’ ile tepki vereceğiz.”

MHP'NİN TAVRI MERAKLA BEKLENİYOR

Karar, Cumhur İttifakı'nın ortağı MHP'ye yakınlığıyla bilinen Türk Eğitim Sen'in başvurusu üzerine çıktı. AKP'li  Memur-Sen, kararı protesto için sokağa çıkacağını açıklarken MHP'nin tavrı ise merak konusu.

İYİ PARTİ'DEN TEPKİ

İyi Parti Genel Başkanı Meral Akşener, Danıştay'ın 'Öğrenci Andı' kararının ardından AKP ve hükümetten gelen açıklamalara tepki gösterdi: "Danıştay kararına çemkirenler, Türk olmaktan mı, doğru olmaktan mı rahatsız oluyorlar?"

Danıştay'ın okullarda 'Andımız Yeniden okutulsun' kararına gelen itirazları eleştiren İYİ Parti lideri Akşener, Twitter hesabından, "Başta Sayın Bakan olmak üzere Andımız ile ilgili Danıştay kararına çemkirenler, Türk olmaktan mı, doğru olmaktan mı rahatsız oluyorlar?" paylaşımında bulundu.

İyi Parti Milletvekili Lütfü Türkkan, Danıştay'ın kararına tepki gösteren Bekir Bozdağ'a sert çıktı. Türkkan, "Bekir Bozdağ Danıştay’ın ‘Andımız’ kararına itiraz ederek, tarafının yine Türk Milleti olmadığını ispat etmiştir." dedi.

MHP'DEN PAYLAŞIM 'ÇATLAK MI OLUYOR?' SORUSUNU AKILLARA GETİRDİ

AKP cephesinden karara tepki gelirken MHP'nin resmi Twitter hesabı "Ne mutlu Türküm diyene" ifadesiyle bir tweet paylaştı. Bu 24 Haziran seçimlerinde ittifak yapan iki parti arasında "çatlak" olarak değerlendirildi.

"Danıştay''ın kararı ortalığı karıştırdı... ''Öğrenci Andı''na karşı basın açıklaması" haberi, 19 Ekim 2018 tarihinde yazılmıştır. 19 Ekim 2018 tarihinde de güncellenmiştir. Politika kategorisi altında bulunan Danıştay''ın kararı ortalığı karıştırdı... ''Öğrenci Andı''na karşı basın açıklaması haberi 2018 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Danıştay''ın kararı ortalığı karıştırdı... ''Öğrenci Andı''na karşı basın açıklaması 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Politika konusunda 29 Mart 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 01:19 Yavaş, Altınok'a Cumhuriyet Kulesi'ni sordu
  2. 01:18 Yavaş’tan Altınok’a çağrı: "Çocuklarınızın KPSS’de kaç puan aldıklarını bir açıklayın"
  3. 00:35 Korkunç kaza: 45 kişi hayatını kaybetti
  4. 00:28 Oy Kullanmayanlara 31 Mart'ta 475 TL Para Cezası Geliyor!
  5. 00:19 YSK duyurdu: “Oy sayımında iftar molası olmayacak”
  6. 00:13 Fed, faiz indirmek için aceleye gerek olmadığını belirtti
  7. 00:13 Bakan Vedat Işıkhan'dan Emeklilere Maaş Açıklaması Geldi!
  8. 00:05 Lahana: Faydaları ve zararları hazırlama yöntemine göre değişiyor!
  9. 00:04 250 Bin TL'ye yatırım yapın, maaşınız iki katına çıksın!
  10. 00:03 Endişe verici artış: Gençlerde kolon kanseri vakaları patlıyor!
  11. 00:03 Dikkat! Gelir Vergisi Beyanname Süresi Değişti!
  12. 00:03 Erdoğan'dan seçmene çağrı: Sandıklar namusumuza emanet
  13. 00:03 Ekrem İmamoğlu, 14. Kent Lokantası'nın açılışını gerçekleştirdi: "Cumhurbaşkanı bile gelebilir"
  14. 00:01 Korkunç Zincirleme Kaza: 3 Can Kaybı, 8 Yaralı!
  15. 00:00 İspanya, Nelson Kasırgası'nın etkisi altında: 4 kişi hayatını kaybetti
  16. 23:48 Son Dakika: Oy Kullanmayanlar 300 TL ceza ödeyecek
  17. 23:37 Akşener'in öfkesi neden seçimlere yakın zamanda arttı?
  18. 23:27 Avcılar'da Korkunç Olay: Tartıştığı Eşini Çocuklarının Gözü Önünde Öldürdü!
  19. 23:07 Uraz Kaygılaroğlu ve Berna Koraltürk'ten Paylaşımlar Soru işareti Uyandıran Cinsten!
  20. 22:33 Kazakistan, Doğal Felaketin Pençesinde: Binlerce Kişi Tahliye Edildi!
Politika Haberleri