ÖDP''li Alper Taş''tan aday açıklaması
ÖDP, 31 Mart''taki yerel seçimlere meclis üyelikleri için parti olarak katılmaya hazırlanırken belediye başkanlıkları için ''ortak aday'' formülünü geliştirmeye çalışıyor.
ÖDP Başkanlar Kurulu üyesi Alper Taş, yerel seçim öncesi ÖDP'nin hazırlıklarını, Birleşik Haziran Hareketi'nin seçim süreçini anlattı.
Özgürlük ve Dayanışma Partisi (ÖDP) 31 Mart’taki yerel seçimlerde 30 büyükşehirdeki il meclis üyeliği ve 51 ildeki il genel meclisi seçimlerinde parti olarak kendi adaylarıyla katılacak. Belediye başkanı adaylığı için ise yerelde ortak aday çalışmalarını sürdüren parti Hopa, Çamaş, Borçka ve Şavşat gibi ilçelerde çalışmalarına devam ediyor.Gazete Duvar'dan Serkan Alan'ın haberine göre, ÖDP Başkanlar Kurulu üyesi Alper Taş, Türkiye’nin farklı yerlerinde AK Parti’ye ait olan belediyelerin ortak aday formülü ile “kazanılabileceği” görüşünde. Yerel seçimlerin partilerin ilişki sürecine hapsolmadan ilerlemesi gerektiğini belirten Taş, ÖDP’nin de üyesi olduğu Birleşik Haziran Hareketi’nin “toplumsal mücadele” alanında ortaklaşırken seçimler öncesi ortak adım atamamasının nedenlerini ve muhalefetin yerel seçimler öncesi yapması gerekenleri anlattı. Bir de örnek verdi: “Ordu Çamaş’ta yerel halk meclisi oluştu ve çatı CHP… ÖDP’li ilçe başkanımızı o meclis, aday olarak istiyor.”
‘HER YERDE ADAY ÇIKARMA GİBİ BİR DÜŞÜNCEYE SAHİP DEĞİLİZ’
31 Mart’ta yapılacak yerel seçimde ÖDP nasıl bir yol izleyecek?
Daha önceki seçimlere katılmadık ama bu seçimlere katılacağız. Yerel seçimlerin birkaç başlığı var. 30 büyükşehir ilinde belediye meclis üyeliği seçimine, büyük şehir olmayan 51 ilde de il genel meclisi seçimlerine kendi adımızla ve kendi adaylarımızla katılacağız. Amacımız uzun zaman sonra kendimizi bir Türkiye sathı mailinde görmek. Neyiz, ne kadarız diye kendimize bakarak gerçekliğimizi görmek. Türkiye’nin genel tablosuna ilişkin düşüncelerimizi ve çözüm önerilerimizi sunmak istiyoruz. Özellikle sorun haline gelen kentsel meselelere ilişkin çözüm önerilerimizi ortaya koymak açısından seçimlere katılacağız.
Belediye başkan adaylığı seçimlerinde ise yerel meclislere dayalı, yerel programlar etrafında ortak adaylar belirleyeceğiz. AKP’den rahatsız olan halkın katılacağı ön seçimlerle, ortak adaylarla seçime girmek istiyoruz. Belediye başkanlığı adaylığı konusunda her yerde aday çıkarma gibi bir düşünceye sahip değiliz.
‘ÇATININ CHP YA DA FARKLI BİR PARTİ OLMASI ÖNEMLİ DEĞİL’
Sizin deyiminizle, “AKP’den rahatsız tüm kesimlerin” ortaklaşacağı yerel seçim platformlarıyla, ortak adaylarla seçime hazırlanıyorsunuz. Bunun için Hopa’da yapılan toplantıyı biliyoruz. Hopa dışında nereler var?
Bunu mümkün mertebe her yerde yapmayı arzuluyoruz ama buna ilişkin yeterli bir siyasi olgunluk yok. Bu siyaset tarzına bazı yerlerde örnek oluşturabilir miyiz diye düşündük. Temsili demokrasinin krizde olduğu bu dönemde bu çaba doğrudan demokrasinin ürünü. Bakıldığında halk siyasete yabancılaşmış durumda. Solun değerlerine ait farklı bir örnek olarak Hopa ve Şavşat’ta bunu deneyeceğiz. AKP, geçtiğimiz dönemde buraları Cumhuriyet Halk Partisi’nin yanlış politikaları sonrası kazandı. Kazanmaması gereken yerlerdi. Oraları yeniden kazanmak açısından AKP’nin karşısında olan halkın katıldığı ön seçimlerle adayımızı belirleyelim istiyoruz. Bu çatının CHP ya da farklı bir parti olması da önemli değil. Örnek olarak Ordu Çamaş var. Orada yerel halk meclisi oluştu ve çatı CHP… ÖDP’li ilçe başkanımızı o meclis, aday olarak istiyor. CHP genel merkezi de olur verirse böyle bir pratik yaşayacağız. Borçka’da ÖDP, Halkevleri ve CHP’nin 16 Nisan referandumundan bu yana tabanda geliştirdikleri bir ortak aday süreci var.
‘YERELDE YAN YANA GELMEK MÜMKÜN’
CHP ve HDP’nin de içerisinde olduğu bir ortak aday formülü AK Parti’nin karşı söylemiyle karşılaşabilir mi? Bu konuda çekinceler var mı?
Bunu partiler temsiliyeti üzerine kurduğunuzda orada sıkıntı doğmaya başlıyor zaten. Yerelde yan yana gelmek mümkün. AKP, CHP-HDP-ÖDP ya da diğer partilerin yan yana gelmesini kendisine karşı bir ‘cephe’ olarak algılatıp kitlesini konsolide ediyor. Bunun yerel inisiyatif zeminlerinin, partilerin yan yana gelip inşa ettiği süreçler olarak değil bütün halkın katılımıyla olan ve partilerin geride durduğu bir süreç olarak ilerlemesi gerekiyor. Örneğin Hopa… AKP karşısında CHP-ÖDP-Halkevi ortak adayını değil gerçekten yerel halk meclisinin ortak adayını görmesi gerekiyor. Partilerin ilişkisi düzlemine hapsolmuş bir adaylık sürecinin ilerlememesi gerekiyor.
"ÖDP''li Alper Taş''tan aday açıklaması" haberi, 04 Aralık 2018 tarihinde yazılmıştır. 04 Aralık 2018 tarihinde de güncellenmiştir. Politika kategorisi altında bulunan ÖDP''li Alper Taş''tan aday açıklaması haberi 2018 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. ÖDP''li Alper Taş''tan aday açıklaması 2025 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Politika konusunda 23 Ocak 2025 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.
YORUM YAZ
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.