Poşet gitti, yerini plastik çanta aldı

Poşet gitti, yerini plastik çanta aldı

Poşet gitti, yerini plastik çanta aldı Yasak başlayınca fırsatçılara gün doğdu. Plastik poşetin 25 kuruştan satılması, marketlerin kanserojen kalın plastikten yapılan çanta satışlarını patlattı. Marketlerin çoğu 1.5 liraya aldıkları plastik çantaları 4.5 liraya satıyor. Bilinçli tüketicinin tercihi ise bez çanta.

1 Ocak'tan itibaren marketlerde paralı hale gelmesi plastik poşet satışlarını azaltmaya başladı ancak bu kez de kanserojen maddelerden üretilen kalın plastik çanta tehlikesi baş gösterdi. Marketlerin çoğu üreticiden 1.5 liraya aldığı “Ekoteks” belgesi bulunmayan, gıda koymaya uygun olmayan plastik çantaları üzerine kâr koyarak 4.5 liradan satıyor. 3 liraya üretilen bez çanta fiyatları ise bilinçli tüketicilerle 5 liradan başlayan fiyatlarla buluşuyor.

2003 yılından bu yana bez çanta üretimi yapan ve adını açıklamak istemeyen bir şirket yetkilisi, yanlışın üzerine yanlış yapıldığını belirterek, “Sağlığa uygun belgesi bulunmayan plastik poşetlerin kullanımının tamamen yasaklanması lazım. Birçok üreticinin plastik çanta üretimi yüzde 100 arttı. Kâr marjı daha yüksek olduğu için marketlerin çoğu bu çantaları tercih ediyor” dedi.

04szt08a_ist_izm_ant_trb_ank_adn

PERAKENDECİ KÂRA ÇEVİRECEK

Sözcü'den Nuray Tarhan'ın haberine göre, TOBB Plastik, Kauçuk ve Kompozit Sanayi Meclisi ve Türk Plastik Sanayicileri Araştırma Geliştirme ve Eğitim Vakfı (PAGEV) Başkanı Yavuz Eroğlu da, plastik tüketiminin azaltılması hedefinin karşısında olmadıklarını, aksine bilinçli tüketimi ve geri dönüşümü desteklediklerini ancak naylon poşetlerden elde edilecek parayı kimsenin gelir kapısı olarak görmemesi gerektiğini belirtti. Poşet satışından elde edilecek gelirin bir çevre fonuna aktarılmasının yasanın gerçek anlamda amacına ulaşmasını sağlayacağını vurgulayan Eroğlu, şunları söyledi:

“Perakendeciler bu yasayı kâra çevirmek istiyor. Eskiden parayla alıp bedava verdikleri poşeti şimdi 25 kuruşa satacaklar, hem de 10 kuruşu kendilerinin olacak. Tüketicinin poşet için vereceği para bir çevre fonuna aktarılarak atık yönetim sistemi ve geri dönüşüm altyapısındaki eksiklikler giderilmeli.”

Deniz Ataç

Deniz Ataç

KEŞKE PARALI DEĞİL GÖNÜLLÜ OLSA

Türkiye Erezyonla Mücadele, Ağaçlandırma ve Doğal Varlıkları Koruma Vakfı (TEMA) Başkanı Deniz Ataç, uygulamayı desteklediklerini belirterek, “Keşke paralı değil gönüllü olsaydı” dedi. İlk yıl plastik poşet kullanımının yüzde 30-40 azalacağını tahmin ettiklerini vurgulayan Ataç, “Aslında çok basit; alışverişe giderken çantasına birkaç bez çanta atacaksınız ama tabii alışkanlıkları değiştirmek zor ” diye konuştu.

BEZ ÇANTA VE FİLEYE TALEP PATLADI

08-file

Poşet yasağıyla birlikte çevre bilinci yüksek insanların bez çantalara olan ilgisi de arttı. Sosyal medyada paylaşımı artan bez çantalardan en çok ilgi çekenlerden birisi de Lösemili Çocuklar Sağlık ve Eğitim Vakfı'nın (LÖSEV) bol gözlü pazar çantası oldu. Geliri lösemili çocukların tedavisinde kullanılacak olan 100 liralık çantadan birçok kişi sipariş verdi. Hepsiburada ise pazar filesine talebin aralık ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 154 oranında arttığını açıkladı.

YASAKLAYAN BAZI ÜLKELER

Çin: Plastik poşet 2008'den beri 2-5 sente satılıyor. Müşterilerine bedava poşet dağıtan işyeri 1.370 Euro ceza ödüyor.

İngiltere: 2015'ten beri plastik poşetler 5 pense satılıyor. 2020'de 10 pence'e çıkarılması gündemde. Uygulama poşet kullanımını ilk yıl yüzde 70 azalttı.

İtalya: 2011'den bu yana poşet kullanımı yasak. İsteyenler 15 sente biyolojik olarak çözünebilen poşet veya kağıt paket kullanabiliyor. 2014'teki yasayla, 25 bin Euro'ya varan cezalar geldi. Naylon poşet kullanımı yüzde 55 azaldı.

ABD: 20 eyaletteki 180 şehirde poşet kullanımı ya yasaklandı ya da ücretli oldu. Washington'da poşet 5 sent olunca haftalık kişisel kullanım 10'dan 4'e düştü.

Ruanda: 2008'de hükümet plastik poşet kullanımını tamamen yasakladı. Onun yerini kağıt ve bez torbalar aldı.

Danimarka: 2014'te plastik poşet 56 sente satılmaya başlandı. Yıllık 800 milyon poşet kullanımı 400 milyona indi.

Hollanda: 2016'dan beri 30 sente satılması yıllık kullanımı yüzde 40 azalttı.

"Poşet gitti, yerini plastik çanta aldı" haberi, 04 Ocak 2019 tarihinde yazılmıştır. 04 Ocak 2019 tarihinde de güncellenmiştir. Gündem kategorisi altında bulunan Poşet gitti, yerini plastik çanta aldı haberi 2019 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Poşet gitti, yerini plastik çanta aldı 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Gündem konusunda 28 Mart 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 15:51 Çakarlı Konvoyuyla Şov Yapmıştı! O Muhtar Konuştu!
  2. 15:38 Japonya yaşlanmaya karar verdi! Japonya'da büyük hamle!
  3. 15:32 Rıza Sümer’den Kepezlilere Çağrı Var!
  4. 15:32 Toyota'nın Küresel Satışları Şubat Ayında Geriledi: Çin'de Büyük Düşüş
  5. 15:28 Simpsons Dizisi ve Baltimore'daki Kargo Gemisi Kazası: Gerçeklik ile Kurgu Arasındaki İnce Çizgi
  6. 15:23 A Milli Kadın Futbol Takımı 2025 Avrupa Şampiyonası Elemeleri için Kadro Belirledi
  7. 15:18 İş Bankası'ndan heyecan verici duyuru: 16 İl ve 21 ilçede memur alımı başlıyor!
  8. 15:18 Yerel seçimlerde kolaylık: THY'den ücretsiz iade ve değişiklik hakkı
  9. 15:18 BM İnsan Hakları Komiseri: İsrail'in Gazze'de Açlığı Silah Olarak Kullanması Savaş Suçu Olabilir
  10. 15:17 İstanbul'dan milyarder sürprizi: Zenginler listesinde beklenmedik isimler!
  11. 15:17 İsrail Eurovision'a Katılıyor! Eden Golan Sahnede Olacak!
  12. 15:14 Çöl Tozlarından Korunmanın Önemi ve Yöntemleri
  13. 15:10 İlkbaharda Gül Dikimi: Bahçenizi Renklendirin!
  14. 15:05 Türkiye'nin Döviz Rezervleri 22 Mart Haftasında Hızla Eriyor: Brüt Rezervler 4 Milyar Dolar Azaldı
  15. 15:02 Yeniden Refah Parti'li adaydan mevcut iktidarın Gazze politikasını eleştiri
  16. 14:53 Trump Markalı Ürünler: Yüksek Fiyatlar ve Alay Konusu Olmalarıyla Gündemde
  17. 14:49 Kahramanmaraş'ta 6 Şubat Deprem Şehitleri Anısına Anıt Yapıldı
  18. 14:45 Özge Özpirinçci Saçlarını Boyattı! O Haliyle Kime Benzedi!
  19. 14:44 Muğla'nın Datça İlçesi Açıklarında 3.9 Büyüklüğünde Deprem: AFAD Verilerine Göre Detaylar
  20. 14:40 Fenerbahçe-Trabzonspor Maçı Sonrası Cezalar Neden Açıklanmadı?
Gündem Haberleri