Prof. Dr. Belir Atalay Açıklıyor: Dişsizliğin Son Çaresi Zigomatik İmplantlar

Prof. Dr. Belir Atalay Açıklıyor: Dişsizliğin Son Çaresi Zigomatik İmplantlar

Prof. Dr. Belir Atalay Açıklıyor: Dişsizliği... Üst çenedeki bütün dişleriniz eksik ve/veya yüksek derecede kemik erimesi nedeniyle diş implantları için uygun bir aday olmadığınız söylendiyse, fazla endişelenmeyin.

Üst çenedeki bütün dişleriniz eksik ve/veya yüksek derecede kemik erimesi nedeniyle diş implantları için uygun bir aday olmadığınız söylendiyse, fazla endişelenmeyin. Prof. Dr. Belir Atalay ‘’Zigoma implantları (Elmacık kemiği implantları) gibi hala uzun vadeli seçenekler var.’’ dedi.

Prof. Dr. Belir Atalay yapmış olduğu konuşmada, ‘’Geçmişte, üst çenede önemli kemik ve diş kaybı olan hastalar, ya tam damak şeklindeki hareketli protezleri kullanırlardı ya da titanyum implantlar kullanılarak üst çene kemiğine sabitlenebilen implant destekli benzer protezleri takarlardı. Ancak üst çenede şiddetli kemik erimesi olduğu durumlarda ve özellikle uzun yıllar hareketli protez kullanan kişilerde bu durum kemik erimesini hızlandırır. Bu durum da protez için yetersiz tutuculuk sağlar. Bir süre sonra protezlerin tutuculuğu hiç kalmaz ve artık hastalar özel yapıştırıcı kremler yardımıyla ya da artık protezi kullanmama gibi çözümlere varırlar. Kemikteki erimelere atrofi ya da rezorpsiyon denilir. İleri dercede erimiş dokulara kemik büyütme cerrahisi işlemi yapılır. Bu ameliyatta hastanın kendi kalça bölgesinden bir miktar kemik alınır ve çene kemiğine uygun vidalarla eklenir. Dokunun iyileşmesi için yaklaşık 6 ay beklenir. Birçok vakada şiddetli atrofi dediğimiz kemik erimelerinin otojen kemik ile telafisi yöntemlerinde uygulanmış olan kemiğin tekrar ve hızlı erimesi, uygulanan bölge ya da kemiğin alındığı ikinci operasyon sahasında görülen enfeksiyon gibi riskler bulunmaktadır. Komplikasyon olmaması ve kemiğin iyi şekilde iyileşmesi durumunda bile, uzun bir bekleme süresi ve sonrasında dental implantların uygulanması ve yine protez uygulanabilmesi için tekrardan 2-6 ay arası bekleme süreleri gerekmektedir. Bunun yanında zigomatik implantasyonlar çok daha hızlı ve komplikasyon oranı düşük sonuçlar vermektedir.’’ diyerek oral bölgede kemik erimesine ve sonuçlarına da değindi. Ricamız üzerine Prof. Dr. Belir Atalay ile yapmış oldumuz zigomatik implant soru – cevap etkinliğine geçelim. Aklınızdaki tüm sorunların yanıtı bu haberde.

Prof. Dr. Belir Atalay’ a Sorduk, Zigomatik İmplant Nedir? Uygulama Süreci Nasıldır?

Zigoma implantları halk arasında elmacık kemiği implantları adı ile bilinmektedir. Bu uygulama çene cerrahisinde uzman hekimler tarafından yapılan, implantların çene kemiği yerine elmacık kemiğine yerleştirildiği karmaşık bir prosedür olarak kabul edilir. Bu yöntem, çene kemiğinde neredeyse hiç doku kalmayan kişiler için proteze destek anlamında faydalı bir uygulama olmuştur. Zigomatik implantlar, geleneksel implantlar gibi uzun süre ağızda kalabilir ve ayrıca kemik greftleme gibi prosedürlere olan ihtiyacı ortadan kaldırmaktadır. İleri derecede erimiş üst çenesi olan hastalarda zigoma implantları kullanılarak tek bir cerrahi işlemle aynı gün içerisinde sabit protezin uygulanmasıyla fonksiyon sağlanabilmektedir. Bu yöntemin dışındaki uygulamalarda erimiş dokuların önceden greftlenmesi ve sonrasında uzun bir bekleme süresi ve implantların bu greftin içine yerleştirilmesini takip eder, daha sonra finalde protetik işlemlerin sonlanması 8-10 aya kadar uzayabilir ve bu süreçte diş hekimlerini çok kez görmek gerekebilir.

Atrofik posterior maksillada, genel olarak maksillanın her iki tarafına bir zigoma implantı, ön bölgedeki 2-4 konvansiyonel implant ile kombinasyon halinde yerleştirilebilir. Eğer zigomatik kemik genişliği izin veriyorsa ideal olan uygulama ‘Quad Zigoma’ olarak bilinen ‘Dörtlü Zigoma’ implantı uygulamasıdır. Vakaya göre değişkenlik göstermekle birlikte endikasyonlar 2 zigoma + ön bölgeye 2 ila 4 dental implant uygulamaları gibi değişkenlikler gösterebilmektedir. Önemli olan uygulanacak olan tek parça sabit proteze mümkün olduğunca destek vida yerleştirmektir.

Sayın Belir Atalay Youtube Kanalınızda Bahsettiğiniz Zigomatik İmplant’ın Konfor Konusu ve Hızlı Sonuç Konusu Nedir?

Zigomatik implantla, hem klasik iki aşamalı hem de hemen yükleme protokolleri ile atrofik posterior maksilla rehabilitasyonuna bir alternatif olarak geliştirilmiştir. Zigomatik implantlar, bir önceki sorunuzda izah ettiğim gibi greftleme ve sinüs lifting prosedürlerinden kaçınarak daha kısa ve daha konforlu bir tedaviye katkıda bulunur. Zigomatik implantlar için diğer endikasyonlar, başarısız konvansiyonel implant yerleştirme sonrasında, başarısız sinüs yükseltme işlemlerinden sonra alternatif tedavi olarak veya tümör ve travma rezeksiyonların ardından geniş doku kayıplarının rehabilitasyonunu içerir. Bu tedavi uygulanan hastalar, diğer implant tekniklerine kıyasla daha hızlı sonuçlar görebileceklerdir.

Zigomatik İmplant Her Yaştaki Hastaya Uygulanabilir Mi?

Zigoma İmplantları çocuklar dışında her yaştan insan bu teknikten faydalanabilir. Sinüs rahatsızlığı olan hastalarda bu işlem yapılamaz.

(Güncel bilgi: Dünya literatüründe zigoma implantı uygulanan en genç hasta serisi Prof. Dr. Belir Atalay’ a aittir.)

ara-gorsel-belir-atalay-konusma-ve-operasyon-zigomatik-implant.jpg

Zigomatik İmplant Tedavisinde Oluşabilecek Komplikasyonlar Nelerdir?

Zigomatik implantlarla ilişkili en yaygın komplikasyon sinüzittir. Alternatif olarak, sinüs komplikasyonlarının insidansını azaltmak ve implant yerleşimini ve çıkma profilinin pozisyonunu daha krestal olarak iyileştirmek için ekstrasinüs yerleştirme yaklaşımı tarif edilmiştir.

Sinüsün uygun cerrahi öncesi teşhis ve değerlendirmesinin yanı sıra ekstra sinüs cerrahi yaklaşımının kullanılması ve implantların hemen yüklenmesi bu komplikasyonu azaltıyor hatta ortadan kaldırıyor gibi görünmektedir. İşlem öncesinde sinüzit gibi bir bulgu olduğunda hastanın kulak burun boğaz uzmanı tarafından değerlendirilmesi ve gerekli tedavi ya da cerrahinin uygulanması uygundur. Zigoma implantlarının yerleştirilmesi sırasında ve sonrasında bildirilen diğer komplikasyonlar arasında infraorbital sinir parestezisi, orosinüs fistülü ve oroantral perforasyonlar yer alır.

Zigoma implantları, yalnızca geleneksel diş implantlarını desteklemek için yeterli çene kemiğiniz yoksa yani konvansiyonel dental implantlarla yeterli çözüm sağlanamadığı durumlarda ya da geniş kemik ogmentasyonları ve tekrar eden operasyonların endike olmadığı durumlarda son çare olarak uygulanmalıdır.

Klasik iki aşamalı ve anında yükleme yaklaşımlarıyla uzun vadeli ileriye dönük çalışmalar, yalnızca minimum komplikasyonla yüksek başarı oranlarını belgelemekle birlikte güncel literatürde Zigoma implantlarının kümülatif olarak 12 yıl hayatta kalma oranı %96'dır. 2006 yılında ülkemizde bilinen ilk zigoma implantını uygulamamızdan bu yana yapmış olduğumuz hastalarımızda bu implantların ağızda sağ kalma oranı %92 dir.

Tüm Yanıtları için Değerli Hocamız, Sayın Prof. Dr. Belir Atalay’a Teşekkür Ediyoruz. Kendisi Hakkında Sizlere Bilgiler Vererek Haberimizi Sonlandırıyoruz. Prof. Dr. Belir Atalay Kimdir?

Prof. Dr. Belir Atalay, 1976 yılında Zonguldak ilimizde dünyaya gelmiştir. TED Zonguldak Kolejinde baştan sona başarılı bir eğitim sürdüren Prof. Dr. Belir Atalay, ilk, orta ve lise eğitimlerini TED çatısı altında gerçekleştirmiştir.

1994 yılına gelindiğinde ise İstanbul Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi’ne yerleşmiştir. Üniversitede 1999 yılında yine aynı bölümü olan Ağız, Diş, Çene Hastalıkları ve Cerrahisi Anabilim dalında doktora eğitimine devam etmiştir. Başarılı bir çalışma neticesinde 2006 yılında da doktora tezini sunmuştur. 2012 yılı Aralık ayında ‘Doçent’ unvanını alarak başarılarına yeni bir başarı kazandırmıştır.

Çalışma hayatına ise İÜ Diş hekimliği Fakültesinde Ağız, Diş, Çene Cerrahisi Anabilim Dalında adım atarak göreve başlamış bulunmaktadır. Şu anda Prof. Dr. Ünvanını taşıyan Belir Atalay, diş hekimliği ve çene cerrahisi alanında ülkemizi birçok alanda Dünya’da temsil etmektedir.

"Prof. Dr. Belir Atalay Açıklıyor: Dişsizliğin Son Çaresi Zigomatik İmplantlar" haberi, 24 Ocak 2022 tarihinde yazılmıştır. 24 Ocak 2022 tarihinde de güncellenmiştir. Sağlık kategorisi altında bulunan Prof. Dr. Belir Atalay Açıklıyor: Dişsizliğin Son Çaresi Zigomatik İmplantlar haberi 2022 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Prof. Dr. Belir Atalay Açıklıyor: Dişsizliğin Son Çaresi Zigomatik İmplantlar 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Sağlık konusunda 16 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 17:48 Elon Musk'ın Twitter'deki Mavi Tik Devrimi: Premium Üyelik Sahipleri İçin Ücretsiz Erişim
  2. 17:44 Bakanlık tarafından açıklandı: Söz konusu işletmelerde KDV oranlarına artış yapılacak!
  3. 17:42 Şarkıcı Katy Perry’nin canlı yayında elbisesi koptu! Ne yapacağını bilemedi
  4. 17:39 Kuyumculardan altın alacaklara hızlı davranmaları yönünde bir uyarı yapıldı!
  5. 17:36 Microsoft'tan BAE merkezli yapay zeka firmasına dev yatırım yapıldı
  6. 17:25 Selektörle radar uyarısına kesilen cezalar sonrasında iptal edildi
  7. 17:08 Belediye başkanı seçilen 4 CHP’li ismin milletvekilliğinin sona verildiği açıklandı
  8. 17:04 ABD, İran'a yeni yaptırım hazırlığında! Kapsamı neler olacak?
  9. 17:04 Güney Koreli K-Pop Yıldızı Park Bo Ram Aniden Yaşamını Yitirdi
  10. 17:00 Galatasaray, Siltaş Yapı Pendikspor Maçı İçin Florya'da Hazırlıklara Başladı
  11. 16:59 AK Parti İl Başkanı Ali Çetin açıkladı: "Teleferik kazası adli bir olaydır"
  12. 16:56 ‘Erdoğan ile arasında kriz var’ iddialarına Şimşek’ten yalanlama geldi
  13. 16:52 Trump’ın tarihi 'sus payı' ödemesine ilişkin açılan dava başladı
  14. 16:50 Tacikistan'dan Türkiye'ye vize zorunluluğu getirildi
  15. 16:45 Rus Büyükelçi'den şaşırtan açıklama: 'ABD, Türk Şirketlerini Terörize Ediyor'
  16. 16:42 John Kirby açıklamada bulundu: İran İsrail saldırısı öncesinde ABD'ye bilgi verdi mi?
  17. 16:39 Yerel seçimin ardından ankette şaşırtan sonuç: CHP farkı açıyor
  18. 16:37 Fenerbahçe'nin efsane kaptanı siyasete adını yazdırdı!!
  19. 16:33 Migros’tan Nisan fırsatı! 30-40-50 TL’lik fırsatlar başladı: Bu ürünler stok yapılıyor
  20. 16:30 En düşük emekli maaşı o rakama çıkabilir! Rakam vererek açıkladı
Sağlık Haberleri