Prof. Dr. Cemal Dinçer: "Karadeniz'in önemli pelajik balıkları azalıyor"

Prof. Dr. Cemal Dinçer:

Prof. Dr. Cemal Dinçer: "Karadeniz'in önemli... Prof. Dr. Cemal Dinçer: "Karadeniz'in mühim pelajik balıkları azalıyor"TRABZON Karadeniz Teknik Üniversitesi Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Cemal Dinçer, Karadeniz'de pelajik balıkların ve balık stoklarının giderek azaldığını söylemiş oldu.

Prof. Dr. Cemal Dinçer: "Karadeniz'in mühim pelajik balıkları azalıyor"

TRABZON Karadeniz Teknik Üniversitesi Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Cemal Dinçer, Karadeniz'de pelajik balıkların ve balık stoklarının giderek azaldığını söylemiş oldu.

Sezon başlangıcında palamut avı nispeten iyi sadece istenilen bollukta olmadığını kaydeden Dinçer, sürdürülebilir avcılığın önemine dikkat çekerek uyarılarda bulunmuş oldu.

Sezon süresince balıkların avlanabilir ve tüketilir olması gerektiğine vurgu icra eden Dinçer, ""Palamut ilk başlangıçta nispeten iyiydi. Av sezonunda palamutun da birkaç ay aynı şekilde tirsinin kısaca pelajik balıklarımızın üç dört ay sürdürülebilir ve benzeşik bir dağılım göstermesi beklenir. Bir bakıyorsunuz ki bir yerde bulmuşlar balığı avlamışlar bir hafta tirsiden palamuttan geçilmiyor. Geçilmiyor da bizlere çiftini 60-100 TL'den verdiniz. Bir hafta geldi daha oldukça tutuldu bu kez 30 TL'ye düştü. Bunda da maalesef istenilen bir bolluk yoktur. Bir anlık ortaya çıkan balık esasen uzun süre muhafaza edilemediğinden bir kısmını donduruculara koydular bir çoğunu da piyasaya arz etmek zorunda kalındığından mecburi olarak bu kez fiyatı düşüyor. Bu anlıktır kısaca sürdürülebilir değildir. Beklenen sürem süresince benzeşik olarak biz bu balıkları avlayabilir tüketebiliyor olmamız lazım. Karadeniz'in mühim pelajik balıklarında bu sürem Zargana da maalesef birkaç kez gözükebildi" dedi.

Karadeniz'deki balık stoklarının giderek azaldığını buna rağmen yetiştiriciliğin arttığını ifade eden Dinçer, "Son iki yılda su ürünleri yasal istatistiklere baktığımızda avcılık üretiminin azaldığı buna rağmen yetiştiricilik üretiminin arttığı, hatta son birkaç yılda da bunu geçme eğiliminde olduğu bir gerçek. Bu da, sanki avcılık önemini yitiriyormuş benzer biçimde bu kez üretime dönelim deniliyor. Burada unutulmaması ihtiyaç duyulan bir şey var; siz yetiştiricilik yaparken bile kullandığınız zemin ana hammaddesi gene avcılıktan elde ettiğimiz deniz balıklarıdır. Özellikle de bunun en kıymetli gıdası da hamsidir. Dolayısıyla bu ikisini özdeş getirmek zorundayız. Avcılık gidiyor vazgeçelim koruması mühim değil iyi mi olsa yetiştiricilik bizlere yeter, dediğiniz anda birkaç yıl sonrasında o da çökecektir. Bu sektörle ilgili olan müteşebbislerin, yöneticilerimizin de dikkatlerini çekmek istiyorum" diye konuştu.

"Prof. Dr. Cemal Dinçer: "Karadeniz'in önemli pelajik balıkları azalıyor"" haberi, 13 Mart 2023 tarihinde yazılmıştır. Ekonomi kategorisi altında bulunan Prof. Dr. Cemal Dinçer: "Karadeniz'in önemli pelajik balıkları azalıyor" haberi 2023 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Prof. Dr. Cemal Dinçer: "Karadeniz'in önemli pelajik balıkları azalıyor" 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Ekonomi konusunda 24 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 04:35 Arsenal, derbi maçını 5 golle galip tamamladı
  2. 04:35 Uzun süredir beklenen o yenilik başkentin göbeğinde o tarihte açılıyor!
  3. 04:15 Türkiye'de ilk vaka tespit edildi! Haziran ve Temmuz aylarında vakaların artması bekleniyor
  4. 04:10 Euro 2024 hakemlerin kazançları belli oldu! FIFA kokartlı hakem Meler'in kazancı belli oldu!
  5. 02:15 Katolik Kilisesi'nden 'cinsel istismar mağdurlarına tazminat' kararı alındı
  6. 02:13 İsviçre merkezli Patiswiss'ten Ankara Merkezli Patiswiss'e dava açıldı: Marka 'çalıntı' iddiası
  7. 02:00 Cumhurbaşkanı Erdoğan, Hasan Kılıç'ın cenaze törenine katıldı
  8. 01:54 Konsere geç çıkan Madonna'ya hayranlarından toplu dava haberi geldi
  9. 01:48 Apple’ın Çin’de satışları düşüşte!
  10. 01:33 İzmir Büyükşehir Belediyesi'nde Değişim Dalgası: Tugay 5 Üst Yöneticinin Görevini Sonlandırdı!
  11. 01:31 Yorgandaki Sarı Lekelerin Kabusu Bitti! Bu Mucizevi Çözümle Yorganlarınız Bembeyaz Olacak
  12. 01:27 Böbrek Taşına Ne İyi Gelir? Ağrıyı Dindiren ve Taşı Düşüren Besinler ve Öneriler
  13. 01:14 Gümüşhane’de Heyelan Meydana Geldi!
  14. 01:09 Türkiye'de İlk Vaka Görüldü! Haziran ve Temmuz Ayında Vakalarda Artış Bekleniyor!
  15. 01:05 A101 ve BİM artık o ürünü satmayacak!
  16. 01:00 Resmi Gazete'de bugün: 24 Nisan 2024 Resmi Gazete kararları
  17. 00:57 Ümit Özat'tan Ahmet Çakar'a: "İtin duası kabul olsa gökten kemik yağar"
  18. 00:56 Trafik sigortasında yeni dönem belirlendi: Primler her ay maliyet endeksine göre belirlenecek
  19. 00:54 Koç Holding'den dolandırıcılık uyarısı: İtibar etmeyin
  20. 00:49 Hyundai'nin nano soğutma teknolojisine sahip cam filmi tanıtıldı!
Ekonomi Haberleri