Prof. Dr. Güner Sönmez'den Fahrettin Koca'nın açıklamasına tepki: "İkna olamıyorum"

Prof. Dr. Güner Sönmez'den Fahrettin Koca'nın açıklamasına tepki:

Prof. Dr. Güner Sönmez'den Fahrettin Koca'nı... Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın "Virüs hafifledi, eski gücünde değil" açıklamasına hekimlerden tepki geldi. Prof. Dr. Güner Dönmez, "İkna olamıyorum" derken, Prof. Dr. Mehmet Ceyhan da 6 madde sıralayarak tepki gösterdi.

Türkiye'de koronavirüs vaka sayısı 100 bine dayandı. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ise "Endişeye gerek yok. Virüs hafifledi, eski gücünde değil" açıklamasında bulundu. Fahrettin Koca'nın açıklamasına tepki yağdı.

Prof. Dr. Güner Sönmez, sosyal medya hesabından Koca'nın açıklamasına tepki gösterdi. Sönmez, "İkna olamıyorum, sorun bende galiba" dedi. 

Güner Sönmez, şöyle dedi:
"Birkaç saattir, günde 200’e yakın insanımızın hayatını kaybettiği bir durumun endişe verici olmadığına kendimi ikna etmeye çalışıyorum, edemiyorum. Bu kadar yıllık hekimim; meslek hayatımın hiçbir döneminde gripten bu kadar çok insan öldüğünü de görmedim. Sorun bende galiba..

Mevsimsel gripte hasta olanların ölüm oranı %0,01. Covid’e bağlı 2 yılda 5,7 milyon kişi öldü. ABD’de 2019-2020 sezonunda gripten 22 bin kişi ölürken; 2 yılda Covid’e bağlı 906 bin kişi öldü. 10 yılda gripten ölen sayısı= 8 ayda covid ölümü Endişe etmeyelim mi?"


MEHMET CEYHAN'DAN AÇIKLAMA
Fahrettin Koca'nın "Virüs hafifledi" yönündeki açıklamasına Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan'dan da tepki geldi. Mehmet Ceyhan, "Ciddi sonuçlar doğurabilir" diyerek 6 madde sıraladı.

Ceyhan'ın açıklamaları şu şekilde:
"Gerçekten endişeye gerek yok mu? ‘Endişeye gerek yok, virus eski gücünde değil’ şeklinde açıklamalar ve önlemlerin kaldırılması ciddi sonuçlar doğurabilir:

1) Hukuki sorunlar: COVID 19 ölümleri önlenebilir ölümlerdir. Aşı önerdik lakin yaptırmadı demek, kısıtlamaları kaldırmanın doğurduğu sonuçları ortadan kaldırmaz. Önceki yıllara ait; aşı olmadığı için hayatını kaybettiği veya sakat kaldığı iddiasıyla kişiler ve aileleri tarafından açılmış çok sayıda tazminat davası vardır. Sağlık Bakanlığı'nın ve Bilim Kurulu'nun Hukuk Kurulu'ndan görüş alması uygun olacaktır.

2) Etik problemler: Salgını kendi haline bırakmak, alınabilecek bütün önlemleri almamak her gün 200 ölüme ve yaşayanlarda çok sayıda sakatlığa yol açmaktadır. Ekonomik ve sosyal gerekçeler, sağlığın önüne konamaz. İnsanlığın birinci hakkı sağlıklı yaşamaktır. Kaldı ki, salgın ortamında önlemleri azaltmak ekonominin düzelmesine olumlu katkıda bulunmaz.

3) Ekonomik problemler: önlemleri azaltıp, salgınla hastanelerde savaşmak, önlemleri artırıp hasta sayısını azaltmaktan çok daha pahalı bir yöntemdir.

4) Tıbbi problemler: Omicron geçirenlerde uzun sürede hangi sorunların ortaya çıkacağını bilmiyoruz. Ciddi kalp damar ve sinir sistemi sorunları gelişebilir.

5) Epidemiyolojik problemler: Omicron'un son varyant olduğunun ve salgının toplumsal bağışıklık oluşturacağının garantisi mi var? Bazı ülkelerde vaka sayılarının azalmaya başlaması salgının biteceğini göstermez. Şimdiye kadar 4 dalga yaşadık. Her dalganın bir iniş kolu vardı. Pandemi bitiyor dediler, bitti mi? Yaz geliyor, bitiyor dediler, bitti mi?. İki kez aynı virusla, iki kez de yeni varyantlarla dalgalar yaşandı. Virusun bulaşını bu kadar kolaylaştırırsak, yeni varyantların gelişmesi de kolaylaşacaktır.

6) Pandeminin geleceği ile ilgili problemler: Vaka sayısının saptayamadıklarımızla birlikte çok yüksek olduğunu, ancak virusun kalıcı bağışıklık bırakmadığını biliyoruz. Pandemi devam ettikçe halka moral vermek için durumun iyi olduğunu söylemek insanların daha uzun süre hastalıkla ve ölümle birlikte yaşamasına, yakınlarının kaybına, endişeyle beklemelerine yol açmaktadır. Umarım bu yaklaşımı yeniden değerlendiririz."

19351-2.jpeg19351-3.jpeg

FAHRETTİN KOCA NE DEMİŞTİ?
Bakan Koca, Giresun'da yaptığı konuşmada şu ifadeleri kullanmıştı:
"Artan vaka sayıları konusunda sağlık bakanınız olarak yüksek sesle söylüyorum. Endişe etmeyiniz. Hastalık eski günlerindeki gücünde değil. Grip olan vatandaşlarımızın sayısını günlük olarak ilan etsek benzer manzaralarla karşılaşırız. Müsterih olunuz."

"Prof. Dr. Güner Sönmez'den Fahrettin Koca'nın açıklamasına tepki: "İkna olamıyorum"" haberi, 30 Ocak 2022 tarihinde yazılmıştır. 30 Ocak 2022 tarihinde de güncellenmiştir. Gündem kategorisi altında bulunan Prof. Dr. Güner Sönmez'den Fahrettin Koca'nın açıklamasına tepki: "İkna olamıyorum" haberi 2022 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Prof. Dr. Güner Sönmez'den Fahrettin Koca'nın açıklamasına tepki: "İkna olamıyorum" 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Gündem konusunda 27 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 00:09 Darphane 1 TL ve 50 kuruşların gramajını azaltacak
  2. 23:55 Arda Güler Real Madrid'te ilk golünü attı
  3. 23:43 Okan Buruk'dan efsane sözler; “Büyük rekorlara imza atıyoruz”
  4. 23:34 Fernando Muslera'nın rekoru! Çok konuşulacak rekor!
  5. 23:28 Yıldız Tilbe Yepyeni Görünümüyle Hayranlarını Şaşırttı: Tanıyamayacaksınız!
  6. 23:19 Okan Buruk'tan derbi açıklaması geldi!
  7. 23:04 Safiye Soyman-Faik Öztürk çiftinden kötü haber geldi! Faik Öztürk felç geçirdi!
  8. 22:09 Galatasaray, Adana'dan 3 puanla ayrılıyor!
  9. 22:02 Cinsel Organına Salatalık Sıkışan Kolombiyalı Pes Dedirtti!
  10. 21:38 Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz'tan Tarihi Görüşme! Romanya Cumhurbaşkanı Lohannis Buluşması!
  11. 21:35 Altın Yatırımcıları Dikkat! Dünya Bankası'ndan Altın Fiyatları Hakkında Son Dakika Tahmini!
  12. 21:34 Gonca Vuslateri'nin Mutluluğu Taçlandı! Kızını Kucağına Aldı!
  13. 21:28 Pendikspor - Kayserispor maçında hakem değişikliği!
  14. 21:19 Kanser tedavisi gördüğü açıklanmıştı! Kral Charles Geliyor!
  15. 21:18 ATV'de Final Şoku! En Çok Sevilen Dizi Yayından Kaldırıldı!
  16. 21:15 Real Madrid O Gerçeği Açıkladı! Arda Güler 11'de!
  17. 21:09 CHP'li Akay'dan Mehmet Şimşek'e Sert Tasarruf Eleştirisi: "CHP Yapınca Mı Aklınıza Geldi?"
  18. 21:08 Bankalarda Devrim! 24 Yıllık Dolar Talimatında Değişiklik Yapıldı
  19. 21:08 Araba Hayalleri Yerle Bir! Türkiye'de Fiyatlar Durdurulamaz Hale Geldi!
  20. 21:00 Hem Şık Hem de Uygun: 2023 Egea Cross'un Yeni Fiyatları ve Özellikleri
Gündem Haberleri