Prof. Dr. Mehmet Ceyhan: Anladığım kadarıyla PCR testi kapasitesinin sonuna gelindi

Prof. Dr. Mehmet Ceyhan: Anladığım kadarıyla PCR testi kapasitesinin sonuna gelindi

Prof. Dr. Mehmet Ceyhan: Anladığım kadarıyla... "Bu bilimsel olarak tartışılacak bir karar değil, bu resmen ‘Omicron yayılsın, her gün şu kadar insan ölsün’ demek anlamına geliyor"

Toplu alanlara girmek isteyen aşısızlar için uygulanan PCR testi şartının tamamen kaldırılması kararını değerlendiren Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, Türkiye’de PCR test kapasitesinin sonuna gelindiği için bu yönde bir karar alındığını ifade etti.

Daha önce sinema, konser ve tiyatro gibi etkinliklere gitmek, şehirlerarası seyahat etmek isteyip aşısı tamamlanmamış kişilerle negatif PCR testi ibraz etmek zorundaydı. Ancak 12 Ocak’ta Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın başkanlığında toplanan bilim kurulunda alınan kararlar doğrultusunda bugün bir genelge dağıtılarak, semptom göstermeyenlere PCR testi yapılmayacağı belirtildi

 

Türk Tabipleri Birliği’yse (TTB) son kararlarıyla, toplum sağlığını riske attığını öne sürdüğü bilim kurulu ve sorumluları istifaya davet etti.

TIKLAYIN -

 

"Gevşeten tek ülke biziz"

Habertürk’te kararı değerlendiren Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ceyhan, şunları kaydetti:

“Bir politika izlenerek veya bir hedef konarak alınmış bir karar değil. Anladığım kadarıyla PCR testi kapasitesinin sonuna gelindi. Vaka sayıları da (test) yaptıkça artıyor. Aylardır söylediğimiz hızlı tanı kitlerini de bir türlü uygulamaya sokmadığı için artık bu noktaya geldik. Artık PCR testi yapamıyoruz.

Normalde PCR uygulamayan ülkeler var, uçağa binerken, kalabalık etkinliklere giderken PCR istemiyor gelişmiş ülkelerin çoğu lakin bir şart koşuyorlar o da aşı. Omicron’un hızla yayılmasıyla bu uygulama da yaygınlaştı. Daha kısıtlayıcı kurallar getirildi.

"Vaka sayılarımız artacak lakin biz bunu tespit edemeyeceğiz"

Dünyada bu kısıtlayıcı kuralları iyice gevşeterek, test sayısını azaltan tek ülkeyiz diyebilirim. Bunun sonuncuda olacaklar çok açıktır: Vaka sayılarımız artacak lakin biz bunu tespit edemeyeceğiz.

Öyle bir karar açıklandı ki, bundan böyle temaslı taraması yapılmayacak, temaslılara test yapılmayacak. Bu şu demektir; çok nadir test yapacağız biz. Omicron’da vaka sayıları bütün ülkelerde hızla artarken, Türkiye’de 60-70 binlerde idare ediyor, anlaşılan bu şekilde olmaya da devam edecek.

Bu bilimsel olarak tartışılacak bir karar değil, Bu resmen ‘Omicron yayılsın, her gün şu kadar insan ölsün’ demek anlamına geliyor. PCR testinde her ülkenin belli kapasitesi var. Bunun için gelişmiş ülkelerde hızlı tanı testlerini uygulanıyor. Görüyoruz ABD’de 1 milyon vaka sayısı… Ama biz böyle devam edersek bizde vaka sayısının pek de artmadığını göreceğiz, peki bu gerçek durum mu? Test yapsak sayı kesinlikle 200 binlerin üstüne çıkar.”

"Prof. Dr. Mehmet Ceyhan: Anladığım kadarıyla PCR testi kapasitesinin sonuna gelindi" haberi, 15 Ocak 2022 tarihinde yazılmıştır. 15 Ocak 2022 tarihinde de güncellenmiştir. Sağlık kategorisi altında bulunan Prof. Dr. Mehmet Ceyhan: Anladığım kadarıyla PCR testi kapasitesinin sonuna gelindi haberi 2022 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Prof. Dr. Mehmet Ceyhan: Anladığım kadarıyla PCR testi kapasitesinin sonuna gelindi 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Sağlık konusunda 25 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 09:47 11 Hükümet Konağı ihalesi yapıldı: Toplam bedeli 1 milyar 189 milyon
  2. 09:40 Karar yazarı Mustafa Karaalioğlu: Yeni anayasa bir vizyon ister fakat ortada bundan eser yok
  3. 09:34 ATV'nin sevilen dizisi için apar topar final kararı
  4. 09:30 Alman basını: Nico Hulkenberg Audi ile anlaştı, resmi açıklama yakın
  5. 09:24 Yeni anayasa için havuz kurulacak: Süreci Numan Kurtulmuş yönetecek
  6. 09:16 Pazarcık'ın yeni belediye başkanı anlattı: Son mesai saatinde 4.5 milyonluk fatura kesildi
  7. 09:13 Fatih Terim isyan etti: Böyle bir hakem masraf edip Fransa'dan mı getirilir
  8. 09:06 İstanbul boğazındaki ünlü mekanda tecavüz skandalı
  9. 09:00 Çorlu tren kazası davası bugün
  10. 08:50 AK Parti’den Bursa’da dev enkaz: Borç 20 milyar TL
  11. 08:45 Üsküdar-Samandıra Metro Hattı'nda seferler üç gün sonra normale döndü
  12. 08:40 Hyundai IONIQ 5, Türkiye'ye özel donanımıyla satışa sunuldu
  13. 08:35 Kiracısı Demet Akalın'ı çıldırttı: O evi almak için milletin ağız kokusunu çektim
  14. 08:31 Gönül Dağı dizisinin ekibinde yaşanan taciz davası sonuçlandı
  15. 08:27 CHP kurmayları anlattı: Yargı krizi konuşulacak
  16. 08:24 ABD'ye kaçan yazar Eylem Tok ve oğlu hakkında son durum: Oğuz Murat Aci'nin avukatından açıklama
  17. 08:20 İsmailağa'da liderlik kavgası kızıştı: Cübbeli Ahmet'ten tehdit açıklaması
  18. 08:16 Diyanet Tasarruf Genelgesi’ni deldi: Audi A6 tahsis edildi
  19. 08:11 Aytunç Erkin yazdı: Ziyaret iptal olabilir 2 gün içinde netleşecek
  20. 08:08 Fehmi Koru: Seçim yenilgisini yeni gündemlerle unutturma başarısı sebebiyle, AK Parti’ye tebrikler
Sağlık Haberleri