Prof. Dr. Mehmet Ceyhan: Aşılamada yüzde 70-75'e ulaşamadığınız sürece 4. dalgayı yaşarsınız

Prof. Dr. Mehmet Ceyhan: Aşılamada yüzde 70-75'e ulaşamadığınız sürece 4. dalgayı yaşarsınız

Prof. Dr. Mehmet Ceyhan: Aşılamada yüzde 70-... Prof. Dr. Ceyhan, tatil sezonunda yaşanan hareketliliğin 4'üncü dalgaya etkisini de değerlendirdi

Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, Koronavirüs'te 4'üncü dalganın mümkün olduğunu belirterek, "Siz yüzde 70-75 aşılamaya ulaşmadığınız sürece 4'üncü dalgayı yaşarsınız. Ama bu insanları çok telaşlandırmasın. Bu çok yüksek sayılarla giden 3'üncü dalgadaki gibi bir dalga mı olacak, yoksa sadece hafif bir vaka artışı ile giden bir dalga mı olacak, bunu belirleyecek ana faktör bizim alacağımız önlemler" diye konuştu.

BioNTech'in kurucu ortağı Uğur Şahin, Koronavirüs varyantları ile birlikte artan vaka sayılarının 4'üncü dalgaya neden olabileceğini söyledi.

"Delta varyantı vakalarını açıklanırsa daha doğru öngörülerde bulunabiliriz"

Prof. Dr. Ceyhan, tatil sezonunda yaşanan hareketliliğin 4'üncü dalgaya etkisini de değerlendirerek, "Aşılamada son hedefe ulaşana kadar 'şu kadar yaptık', 'dünyada şu sıradayız' çok fazla önemli değil salgın kontrolünde. Benim esas beklediğim bilgi Delta varyantının Türkiye'de kaç vaka olduğu. Bu sorunu yaşayan, yeni yeni vaka artışları ile karşılaşan ülkelerde esas olarak Delta varyantı artmaya başladı. Örneğin İngiltere'de vaka sayısı 2 binlerdeyken hafif bir gevşeme ile 11 bine çıktı ve bunların neredeyse tamamı Delta varyantı.

ABD'nin bazı eyaletleri, Fransa'da birçok yerde vaka artışları başladı. Bu tabii kalabalıklaşmanın artacağı sonbaharda daha belirgin hale gelecek. O zamana kadar sizin toplumun yüzde 40-50'sini aşılamanız yetmiyor. O döneme kadar yüzde 70-75'e çıkamazsak, çıkmak gerçekten çok zor, bir de Delta varyantı oranımıza bağlı olarak vaka artışı yaşayabiliriz. Bakanlık şu anda Delta varyantı ne kadar, son dönem vakaların yüzde kaçı Delta vakası ile ilişkili, bunu açıklarsa eğer biz de çok daha doğru öngörülerde bulunabiliriz
" diye konuştu.
 

"Yaz aylarında önlemleri gevşetirsek artış kaçınılmaz olur"

Prof. Dr. Ceyhan, 4'üncü dalga için önemli olanlara değinerek, "Hazır vakaları 5 bine indirmişken, elimizde de aşı var, temininde de güçlük yokken, şu kalan süreyi tedbirler ile dişimizi sıkarak geçirirsek en az zayiat ile salgından kurtulmuş oluruz. Henüz aşıya duyarlılığının açıklanan rakamlar kadar olup olmadığından emin olmadığımız bir Delta varyantı sıkıntısı var.

Aşıya duyarlılık çok önemli; çünkü İngiltere yüzde 55'ler civarında iki doz aşılamaya rağmen ciddi bir artış yaşıyor. Yüzde 70-75'e varmadan, 'bunun etkisini 20-30 binde görürüz' açıklamalarının altı boş aslında. Dolayısıyla sonbaharda eğer aşılamada o noktaya ulaşamazsak, özellikle yaz aylarında önlemleri gevşetirsek sonbaharda 4'üncü artış dönemini yaşamamız kaçınılmaz hale gelir
" ifadesini kullandı.

Ceyhan, 4'üncü dalgaya karşı, aşılamanın mümükn olduğu kadar kısa sürede tamamlanması ve tedbirlerin kontrollü şekilde kaldırılması gerekliliğine de vurgu yaptı. 

"Prof. Dr. Mehmet Ceyhan: Aşılamada yüzde 70-75'e ulaşamadığınız sürece 4. dalgayı yaşarsınız" haberi, 19 Haziran 2021 tarihinde yazılmıştır. 19 Haziran 2021 tarihinde de güncellenmiştir. Sağlık kategorisi altında bulunan Prof. Dr. Mehmet Ceyhan: Aşılamada yüzde 70-75'e ulaşamadığınız sürece 4. dalgayı yaşarsınız haberi 2021 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Prof. Dr. Mehmet Ceyhan: Aşılamada yüzde 70-75'e ulaşamadığınız sürece 4. dalgayı yaşarsınız 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Sağlık konusunda 26 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 13:49 Nihal Candan tahliye edildi! Son dakika!
  2. 13:36 Yılın en Etkili İsimleri Time 100 Galasında Buluştu!
  3. 13:28 TikTok Türkiye'de Yasaklanacak mı? AKP'li Vekilden Açıklama
  4. 13:27 4,4 Milyar Lira Yardım Hesaplara Yatıyor! Kimlik Numaralarınızı Kontrol Edin!
  5. 12:40 Uzman İsim Uyardı: Sıcaklıklar Rekor Kıracak! Yaz Ayları Kavurucu Geçecek
  6. 12:39 Kenya'yı Vuran Şiddetli Yağışlar ve Seller: En Az 32 Kişi Hayatını Kaybetti
  7. 12:35 Gazze Kıyısında İnsani Yardım Limanı İnşaatı Başladı
  8. 12:31 Sıvı Metal Alaşımlarıyla Hızlı Elmas Üretimi:Güney Kore'de Yeni Buluş
  9. 12:28 Türkiye Ekonomisi IMF Raporunda: Zorlu On Yılın Ardından Değerlendirme
  10. 12:23 Sosyal Medya Akrobasisi: Motosiklet Kazalarındaki Ölümcül Tehlike
  11. 12:19 23 Nisan'da Dilan Polat Gösterisi Üzerine Soruşturma Başlatıldı!
  12. 12:19 Dolandırıcılardan Korunma İpuçları: Bakanlık Uyarıyor!
  13. 12:16 Sabiha Gökçen'de Fiyatlar Uçuyor: Havalimanında Yemek Parasıyla Bir Ay Geçinilir mi?
  14. 12:16 Asgari Ücret Beklentileri Yerle Bir Olabilir mi? Milyonlarca İnsan Üzgün Bekleyişte!
  15. 12:15 Memleket Hasreti Güzel Oyuncuyu Nasıl Değiştirdi? Şok Edici Görüntüler!
  16. 12:14 Borsa İstanbul Açılışında Yükseliş: BIST 100 Endeksi Değer Kazandı
  17. 12:12 İslam Memiş'ten Altın Yatırımcısına Dikkat Çekici Uyarı! 4 Kritik Seviye ve Beklentiler
  18. 12:10 Tottenham, Fenerbahçe'nin Yıldızı Szymanski İçin 20 Milyon Euro Ödemeye Hazır
  19. 12:05 Çin Uzay Programı: Yeni Taykonot Ekip, Tiengong İstasyonu'na Ulaştı
  20. 12:02 Osmanlı'nın Tatlı Zaferi: Revani Tatlısıyla Lezzet Şöleni!
Sağlık Haberleri