Prof. Dr. Mehmet Ceyhan: Aşıyı bulsak bile üretecek tesisimiz yok

Prof. Dr. Mehmet Ceyhan: Aşıyı bulsak bile üretecek tesisimiz yok

Prof. Dr. Mehmet Ceyhan: Aşıyı bulsak bile ü... Türkiye’nin 1990’lardan beri sıfırdan hiçbir aşı üretmediğine dikkat çeken Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, “Milyonlarca doz aşı üretecek bir kapasitemiz henüz yok” açıklamasında bulundu. Ceyhan, ayrıca kademeli alınan önlemlerin...

Türkiye’nin 1990’lardan beri sıfırdan hiçbir aşı üretmediğine dikkat çeken Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, “Milyonlarca doz aşı üretecek bir kapasitemiz henüz yok” açıklamasında bulundu. Ceyhan, ayrıca kademeli alınan önlemlerin dezavantajının yaşandığını söyledi.

Hacettepe Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, Enfeksiyon Hastalıkları Derneği Başkanı Profesör Doktor Mehmet Ceyhan, Türkiye’deki aşı çalışmalarına değinerek, “Milyonlarca doz aşı üretecek bir kapasitemiz henüz yok” dedi. Ceyhan'ın açıklamasında 'kademeli alınan önlemler'in de yurttaşa dezavantajlı yansıdığı vurgusu önplana çıktı.

Ceyhan, Radyo Trafik’te Kerim Öztürk’e konuştu. Ceyhan, virüsün izole edilmesine değinerek “Bu daha ilk aşama, aşıyı bulabilmek için daha binlerce adım var. Pandemide bütün dünya etkilendiği için, dünyadaki 7,5 milyar insana aşı üretmek pratikte mümkün değil” dedi. Türkiye’de 1990’dan beri aşı üretilmediğine değinen Ceyhan, aşı bulunsa dahi yeterli dozda üretecek tesissin mevcut olmadığını belirtti. Ayrıca hamilelerin de risk grubuna girdiğinin altını çizen Ceyhan, gereksiz takviye vitamin alımına da değinerek “Aşırı bağışıklığı nedeniyle hastalar hayatını kaybedebiliyor” dedi.

Prof. Dr. Mehmet Ceyhan’ın açıklamalarından öne çıkan başlıkları şöyle:

“KADEMELİ ÖNLEM ALMANIN DEZAVANTAJINI YAŞIYORUZ”

“Virüsü kendi halinde bırakırsak katlanarak artmaya devam eder. Biz Türkiye’de daha işin başındayız, kimse yarın ya da 2 hafta sonra vakaların azalıp salgının gitmesini beklemesin. Kabaca şu anda yüzde 15’lik bir günlük artış demek, 6 günde vaka sayısının 2 katına çıkacağı anlamına gelir.

Kademeli önlem alma modeli İspanya ve İtalya’da da uygulandı. Bu virüsün yaklaşık 5,5 günlük bir kuluçka süresi var. Yani biz bugün aldığımız tedbirlerin etkili olup olmadığını, 1 hafta sonra görebiliyoruz. Bu da vakaların 2 katına çıkması demek. Kademeli tedbir almanın bu şekilde bir dezavantajı var.”

“7,5 MİLYAR İNSANA AŞI ÜRETMEK PRATİKTE MÜMKÜN DEĞİL”

“Aşı geliştirmek için mutlaka önce virüsü izole etmek lazım. Türkiye’de bu yapıldı ama bu, yüzlerce adımdan daha ilki. Mesela Çinliler 7 Ocak’ta virüsü izole etti, ondan beri üzerinde çalışıyorlar. Ama bu işe şu gözle bakmak lazım; pandemide bütün dünya etkilendiği için, dünyadaki 7,5 milyar insana aşı üretmek pratikte mümkün değil. Yani biz parasını versek bile aşı bulmakta zorlanabiliriz. Aşı da bu tip salgınlarda o kadar önemli ki, aşısız kontrol etmek çok zor. Toplumun önemli bir kısmının bağışıklığı olmayacağı için bu iş zor. Örneğin biz herkesi hasta ederek kontrol etmiyoruz. Vatandaşın yüzde 90’ını içeriye kapandı diyelim salgın yüzde 10’un içinde dönüyor. Sonra siz tamam herkes sokağa çıksın dediğinizde o yüzde 90 bağışık olmayacağı için her an virüs tekrar girebilir ve tekrar salgın başlayabilir.”

“AŞIYI BULSAK BİLE ÜRETECEK TESİSİMİZ YOK”

“Türkiye, 1990’lardan beri bir şişe bile sıfırdan başlayarak aşı geliştirmemiş bir ülke. Aşıyı bulmak da yetmeyecek. Buldunuz diyelim, etkin mi değil mi diye insan ve hayvan çalışmaları yapmak lazım. Etkili oldu diyelim, üretmek lazım. Milyonlarca doz aşı üretecek bir kapasitemiz henüz yok. Ama bizden daha hazır olan, zaten viral aşıları üreten ülkeler var, onların tesisleri hazır. Aşıyı buldukları anda üretir onlar. Bizden daha önde olan ülkeler için bile aşı üretimi 1 yılda erken mümkün değil gibi görünüyor. Bizim bir aşı üretim tesisimiz falan olmadığı için bu daha uzun bir süre alacaktır.”

HAMİLELER RİSK GRUBUNDA

“Bu güne kadar hamileler hep unutuluyor ama aslında hamileler bu salgında riskli gruptadır. En büyük risk faktörü hipertansiyon arkasından diyabet ve kalp hastalıkları geliyor. Gebelik de risk grubu çünkü gebelerde bağışıklık sistemi baskılanır bu yüzden gebeler risk grubuna girer. Ama henüz bebeğe virüsün geçip bir şey yaptığı görülmedi.”

“TAKVİYE VİTAMİN ALIMINA DİKKAT”

“Dengeli beslenen insan, bol meyve sebze yiyor ise ayrıca dışarıdan takviye diye vitaminler alması zararlı bir şeydir. Bağışıklık sistemini daha çok güçlendirmek için ekstra vitaminler almak bu hastalıkta ciddi zarar verebiliyor. Çünkü hastaların birçoğu aşırı bağışıklık cevabı nedeniyle kaybediliyor. Bağışıklık sistemi normalden fazla cevap verdiği zaman kendi akciğer hücrelerini falan da ortadan kaldırıyor.”

DIŞARI ÇIKARKEN NELERE DİKKAT EDECEĞİZ?

“Dışarı çıktığınızda, markete ya da kalabalık yerlere yaklaşınca maskenizi takmanız lazım. 1,5 metrelik mesafeye dikkat etmeniz lazım, alışverişlerde kredi kartı ve olabildiğince temassız ödeme kullanmanız lazım. Ve yanınızda el dezenfektanı bulundurun. Eve geldiğinizde ayakkabıyı dışarıda çıkarmaya gerek yok, çıkarıp çocukların falan erişemeyeceği bir yere kaldırın yeter. Genellikle virüs elbise ve ayakkabılarda falan 5-6 saat kalabiliyor. Kıyafetlerinizi kimsenin girmediği çocukların ulaşamayacağı bir odaya asıp pencereyi açıp havalandırırsanız virüs kalmaz. Sonra direk elinizi yıkayıp marketten aldığınız eşyaları tezgâha boşaltıp, poşetleri iç içe koyup çöpe atıp, dolaba girmesi gereken ürünleri yerleştirin. Meyve ve sebzeyi normal yıkamanız yeterli. Kutulu ürünleri de yine balkonda veya penceresi açık bir odada 5-6 saat bekletip sonra dolaba alabilirsiniz.”

"Prof. Dr. Mehmet Ceyhan: Aşıyı bulsak bile üretecek tesisimiz yok" haberi, 11 Nisan 2020 tarihinde yazılmıştır. Yaşam kategorisi altında bulunan Prof. Dr. Mehmet Ceyhan: Aşıyı bulsak bile üretecek tesisimiz yok haberi 2020 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Prof. Dr. Mehmet Ceyhan: Aşıyı bulsak bile üretecek tesisimiz yok 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Yaşam konusunda 05 Kasım 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 11:05 Öğrenciye yok, vakıflara var!
  2. 10:59 AKP’nin kanun teklifi: Ruhsatsız silah taşıma ve çakar kullanımı cezaları artıyor
  3. 10:55 53 barodan kayyum açıklaması: Başkanlar göreve iade edilsin!
  4. 10:50 YSK'nin AKP temsilcisinden kayyım yorumu!
  5. 10:46 Gebze’de hayvan hakları için 'adalet nöbeti' devam ediyor
  6. 10:44 Trabzon Uzungöl halkı HES projesine karşı ayakta
  7. 10:41 Polis memuru Şeyda Yılmaz'ı şehit etmişti; Yunus Emre Geçti hakkında yeni dava
  8. 10:37 Zam Beklentisi Yükseliyor: Asgari Ücret İçin Çarpıcı Tahminler!
  9. 10:37 İhlas Holding'ten Rekor Yatırım: Türkiye ve Kırgızistan Arasında 7 Milyar Dolarlık Enerji Anlaşması
  10. 10:37 Sözler havada kaldı: deprem fonuna kaynak aktarılmadığı ortaya çıktı
  11. 10:35 Emlak Sektöründe Şok: Ünlü Yatırımcı İflas Etti!
  12. 10:35 TCMB Faiz İndirimi Yolda mı? HSBC’den Önemli Değerlendirme
  13. 10:34 Tavuklarınızdaki Mor Renk Değişikliklerine Dikkat: Sağlık Tehlikesi Sinyali!
  14. 10:32 Tüm vergi, harç ve cezalara zam yağacak
  15. 10:26 DEM Parti'li Bakırhan: 'Organize bir siyasi lince maruz kalıyoruz'
  16. 10:15 Ev Sahiplerine Yeni Dönem: Artık Kiracı Onayı Gerekecek!
  17. 10:14 Doğanın Yıkıcı Gücü: Hatay'daki 4 Metrelik Yarık Görenleri Şaşırttı!
  18. 10:10 Ankaralı Turgut’un Sağlık Durumu Kötüleşiyor: Entübe Edildi
  19. 10:04 İş İnsanı Recep Ataş'ın Kayboluşu: Ortağı Cinayeti İtiraf Etti!
  20. 09:58 İznik Gölü’nde Kuraklık Felaketi: Balıkçı Tekneleri Karada Kaldı!
Yaşam Haberleri