Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu'ndan 'İklim değişikliği' vurgusu: Afetlerin sayısı ve süresi neden arttı?

Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu'ndan 'İklim değişikliği' vurgusu: Afetlerin sayısı ve süresi neden arttı?

Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu, Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen Şanlıurfa ve Adıyaman'da meydana gelen sel felaketine ilişkin yapmış olduğu değerlendirmelerde 'iklim değişikliğine' vurgu yapmış oldu.

Türkiye bugün Şanlıurfa ve Adıyaman'dan gelen sel felaketi haberi ile sarsıldı. Dün akşamdan beri etkili olan sağanak yağış sebebiyle caddeler göle döndü, sel suları onlarca aracı yollarda sürükledi. Depremin peşinden bölgede bu kez de sel felaketi can aldı. İki ilde meydana gelen felakette 14 şahıs yaşamını yitirdi. İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Meteoroloji Mühendisliği Öğretim Üyesi ve Afet Yönetimi Anabilim Dalı Profesörü Mikdat Kadıoğlu, iklim değişikliğine vurgu yaparak "Enerji verimliliği, bir ülkenin kalım problemi, büyük bir ekonomik problemi. İklim değişikliği, bizim mevcut problemlerimizi artırıyor. Normalde sel, dünya var olduğundan beri devamlı var olan bir vaka. Kuraklık da vardı fakat iklim değişikliği bunların sayısını ve süresini artırıyor" dedi.

Yapılarda Enerji Verimliliği Derneği (VERİMDER) tarafınca Türkiye genelinde düzenlenen Anadolu Buluşmaları'nın 29'uncusu Edirne'de gerçekleştirildi. Toplantıya, Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, Edirne Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Sezai Irmak, Trakya Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mahmut Şahin ve davetliler katıldı. Toplantıda; VERİMDER İcra Kurulu Başkanı Prof. Dr. Emre Alkin, VERİMDER Dernek Başkanı Çağdaş Korkmaz, İTÜ Meteoroloji ve Afet Yönetimi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu ile Nasıl Bir Ekonomi Gazetesi Genel Koordinatörü Vahap Munyar enerji verimliliği hakkında konuşmalar yapmış oldu.

"ENERJİ VERİMLİLİĞİ, BİR ÜLKENİN BEKA PROBLEMİ"

Toplantıya video konferansla katılan Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu, "Enerji verimliliği, bir ülkenin kalım problemi, büyük bir ekonomik problemi. İklim değişikliği, bizim mevcut problemlerimizi de arttırıyor. Yani normalde sel dünya var olduğundan beri devamlı var olan bir vaka, kuraklık da vardı. Ama iklim değişikliği bunların sayısını ve süresini arttırıyor. İklim değişikliğiyle ne kadar savaşım edersek, bu afetlerle de savaşım etmiş oluyoruz. İklim değişikliğiyle savaşım etmek istiyorsanız, afetlerle savaşım etmek istiyorsanız sonuçta kullandığınız fosil yakıtlara dikkat etmek zorundasınız" dedi.

"KABİLİYETLER GÖÇ EDİYOR, TECRÜBE GÖÇ EDİYOR"

Emre Alkin, Kahramanmaraş merkezli depremlerle bölgeden batıya büyük göçün yaşandığına dikkat çekerek, "Bölgeden göçler başladı ne yazık ki. Bundan dolayı batıdan doğuya doğru bankacılık faaliyetleri düşüşe geçecek. Bunun yanında yalnız insanoğlu göç etmiyor. Kabiliyetler göç ediyor, deneyim göç ediyor, iş insanlığı, yatırımcılık göç ediyor. O nedenle batı ile doğu içinde maalesef ülkenin gelir dağılımı uçurumu daha da büyüyebilir. Bunu GAP projesinde olduğu benzer biçimde bir entegre bölge planlamasıyla çözmek mümkün müdür diye sorarsanız, bir iktisatçı olarak cevabım, hayır" şeklinde konuştu.

"BİNA İNŞA EDİLİRKEN MUTLAKA İLGİLİ YÖNETMELİKLERE GÖRE İNŞA EDİLMELİ"

VERİMDER Başkanı Çağdaş Korkmaz da yapı statiğinde ısı yalıtımına mühim katkısı bulunduğunu aktararak, "Bir bina inşa edilirken kesinlikle ilgili yönetmeliklere nazaran inşa edilmeli. Statik anlamda doğru bir bina dizayn ederken, bu binayı bilhassa doğru ürünlerle dış kabuktan yalıtırsak binada yaşayan insanoğlu termal konfora ulaşıyor. İçeride oluşan sıhhatli ısı dağılımı, yapıda oluşan rutubet birikintilerinin dış ortama suya dönüşmeden buğu formunda atılmasını sağlıyor. Hem içeride rutubet, rutubet ve küf birikimleri yaşamıyoruz, hem de rutubetin birikmesi sonucu kolon ve kirişlerde oluşabilecek korozyonun önüne geçmiş oluyoruz. Yapısal anlamda donatıların incelmesi engelleniyor" ifadelerini kullandı.