Prof. Dr. Murat Türkeş’ten kuraklık uyarısı

Prof. Dr. Murat Türkeş’ten kuraklık uyarısı

Prof. Dr. Murat Türkeş’ten kuraklık uyarısı Türkiye’de kuraklığın artmasına bağlı olarak hasatların azalmasıyla uzmanlar ‘tarımsal su kıtlığına’ yönelik uyarılarda bulundu. Prof. Dr. Murat Türkeş, “Önümüzdeki 10 yıllık süreçte ciddi su krizi yaşayacağımız aşikar” değerlendirmesinde bulundu.

Artan sıcaklara bağlı olarak kuraklığın artması ve hasatların azalmasıyla uzmanlar ‘tarımsal su kıtlığına’ yönelik uyarılarda bulundu. Boğaziçi Üniversitesi İklim Değişikliği ve Politikaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Yönetim Kurulu ve TEMA Vakfı Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Murat Türkeş, “Su zengini olmadığımız halde, zengini bir ülkeymişiz gibi yaşıyoruz. İklim modellemelerinde Karadeniz ve kısmen Toroslar dışında kalan topraklarının yüzde 60’ında yıllık su açığı yaşanıyor. Önümüzdeki 10 yıllık süreçte ciddi su krizi yaşayacağımız aşikar” dedi.

Milliyet gazetesinden Mert İnan’ın haberinde görüşlerine yer verilen Prof. Dr. Doğanay Tolunay, iki bölgeye yıllık 350 mm gibi düşük yağış düştüğünü, yüzde 5’lik yağış kaybının bile tarımsal üretimi sekteye uğrattığını ve Konya ve çevresinde buğday verimliliğinde yaşanan düşüşün önümüzdeki yıllarda da süreceğin söyledi. Tolunay, “Önümüzde çok ciddi su ve tarımsal kuraklık krizleri bizi bekliyor” dedi.

En büyük sorunlardan birinin de akarsu yataklarında yaşanan ciddi kirlilik olduğunu ifade eden Tolunay, “Ergene, Büyük Menderes, Sakarya, Kızılırmak gibi neredeyse tüm su kaynakları belli oranlarda kirlenmiş durumda. Çiftçiler son yıllarda yeraltı suyuna sarıldılar ancak yeraltı su kaynakları da günden güne tükeniyor. 20 metre derinden su çekerken, 200 metreden su çekilen yerler var. Türkiye, su ve kuraklık konusunda acil seferberlik ilan ederek önlemleri hayata geçirmeli. Yeraltı su kaynaklarının hoyrat kullanımının önüne geçilmezse ülke olarak en büyük krizi yaşarız” diye konuştu.

“10 YILLIK SÜREÇTE SU KRİZİ YAŞAYACAĞIZ”

Boğaziçi Üniversitesi İklim Değişikliği ve Politikaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Yönetim Kurulu ve TEMA Vakfı Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Murat Türkeş, “Su zengini olmadığımız halde, zengini bir ülkeymişiz gibi yaşıyoruz. İklim modellemelerinde Karadeniz ve kısmen Toroslar dışında kalan topraklarının yüzde 60’ında yıllık su açığı yaşanıyor. Türkiye’deki mevcut su politikaları devam ettiği sürece, önümüzdeki 10 yıllık süreçte ciddi su krizi yaşayacağımız aşikar” dedi.

10 yıl içinde su krizinin kapıda olduğuna dikkat çeken uzmanlar, “Türkiye topraklarının yüzde 60’ında yıllık su açığı yaşanıyor. Ülke olarak giderek daha da kurağa dönüyoruz” uyarısında bulundu.

“TEDBİR ALMALIYIZ”

İTÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Levent Şaylan ise “Her yıl sadece çölleşme ve kuraklık nedeniyle 12 milyon hektar arazi kaybediyoruz. Çölleşme ve kuraklık, günümüzde daha fazla dikkat gerektiren bir konu. Ülkemizdeki tahıl tarımının büyük kısmı yağışın miktar ve zamansal dağılımına göre yapılıyor. Sürekli yeraltından takviye su çekiyoruz. Ancak yağışlar azaldığında, yeraltı su kaynakları da beslenemez. İç Anadolu, Doğu ve Güneydoğu Anadolu yaşanan kuraklık sorununa gerekli tedbirler alınmaz, kuru tarım dediğimiz yöntemler masaya yatırılmazsa su kıtlığı bir gün kapıyı çalabilir. Soruna uzun dönemli bakmak lazım. Problem çok boyutlu” dedi.

"Prof. Dr. Murat Türkeş’ten kuraklık uyarısı" haberi, 14 Temmuz 2021 tarihinde yazılmıştır. 14 Temmuz 2021 tarihinde de güncellenmiştir. Çevre kategorisi altında bulunan Prof. Dr. Murat Türkeş’ten kuraklık uyarısı haberi 2021 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Prof. Dr. Murat Türkeş’ten kuraklık uyarısı 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Çevre konusunda 16 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 21:14 Avrupa'da Doğal Gaz Fiyatları, Jeopolitik Gerilimlerle Yükselişte: TTF'de %7,5 Artış
  2. 21:08 İsrail-İran Gerilimi Yükseliyor: Tel Aviv Karşılık Hazırlığında
  3. 21:06 Fatih Terim'e TFF Başkanlığı Teklifi: Türk Futbolunda Yeni Bir Dönem Mi Başlıyor?
  4. 21:05 Hazine 46,8 milyar TL borçlandı
  5. 21:02 Dejan Radonjic'dan açıklama; "Oyun planımıza sadık kalarak mücadele edeceğiz"
  6. 21:01 Mehmet Şimşek: "KDV oranlarında artış yapmadık"
  7. 20:59 Evlerde sıkça tercih edilen çay markasının konkordato ilanı geldi: Mahkemeden şaşırtıcı karar!
  8. 20:59 Hazine Bakanı Şimşek'in Politikası: Türkiye İçin Zor Günler mi Başlıyor?
  9. 20:57 Türkiye'nin önde gelen çay markası konkordato ilan etti!
  10. 20:54 CHP'den 4 Milletvekili Belediye Başkanlığına Geçti: TBMM'deki Sandalye Dağılımı Değişti
  11. 20:53 Fenerbahçe - Fatih Karagümrük karşılaşmasının VAR kayıtları yayınlandı
  12. 20:48 Tyler Dorsey Fenerbahçe'den Ayrılıyor mu?
  13. 20:45 Altın sahiplerine kötü haber: "O tarihte ciddi bir düşüş yaşanacak"
  14. 20:44 Yellen: İran'a Yaptırımlar Devam Edecek, Orta Doğu Gerilimi ve Çin Ticareti Gündemde
  15. 20:37 Gazze'de Kadınlar ve Çocuklar İçin Derinleşen İnsani Kriz: BM Raporu Açıkladı
  16. 20:31 İbrahim ve Esra’nın CİMER Başvurusuyla Mutlu Son
  17. 20:24 Bahçeli yerel seçimi değerlendirdi: Parti olarak milletimizin mesajını aldık
  18. 20:16 CHP'li Zeybek, Tutuklu Kepez Belediye Başkanı Kocagöz'ü Ziyaret Etti:Adil Mahkeme Süreci Talep Etti
  19. 20:15 Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan İsrail eleştirilerine tepki geldi
  20. 20:12 Şampiyonlar Ligi'nde Heyecan Dorukta: Çeyrek Final Maçları Başlıyor!
Çevre Haberleri