Prof. Dr. Oruç'tan deprem uyarısı: Bu sessizlik bizi korkutuyor
Prof. Dr. Oruç'tan deprem uyarısı: Bu sessiz... Kocaeli Üniversitesi Jeofizik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Oruç Marmara Denizi içerisinde yer alan Kuzey Anadolu Fay Zonu’nun kuzey kollarının uzun bir süredir yıkıcı bir deprem üretmediğini kaydetti.
Kocaeli Üniversitesi Jeofizik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Oruç Marmara Denizi içerisinde yer alan Kuzey Anadolu Fay Zonu’nun kuzey kollarının uzun bir süredir yıkıcı bir deprem üretmediğini kaydederek Marmara'da 6.9’dan büyük bir yıkıcı depremin olma olasılığının "çok yüksek" olduğunu söyledi. Prof. Dr. Oruç "Marmara Denizi içerisinde 6.9’dan büyük bir yıkıcı depremin olma olasılığını artık çok yüksek görüyoruz. Dolayısıyla bu sessizlik bizi korkutuyor" diye konuştu.
Kocaeli Üniversitesi Jeofizik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bülent Oruç, beklenen İstanbul depremiyle ilgili açıklamalarda bulundu.
İstanbul depremiyle ilgili önlemlerin bir an önce alınması gerektiği görüşünü savunan Prof. Dr. Oruç, Marmara Denizi içerisinde yer alan Kuzey Anadolu Fay Zonu’nun kuzey kollarının uzun bir süredir yıkıcı bir deprem üretmediğini kaydetti.
"Bu sessizlik bizi korkutuyor"
Marmara Denizi'nde 6.9’dan büyük bir yıkıcı depremin olma olasılığının "çok yüksek" olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Oruç'un açıklamalarından öne çıkanlar şu şekilde:
"Beklenen İstanbul depremi derken aslında Marmara Denizi içerisinde Kuzey Anadolu Fay Zonu’nun kuzey kollarının uzunca bir süredir yıkıcı bir deprem üretmediğini anlıyoruz aslında ve bu bizi korkutuyor açıkçası. 1500’lü yıllar ve 1755 ve 1894 yılından sonra günümüze kadar geldik. Marmara Denizi içerisinde 6.9’dan büyük bir yıkıcı depremin olma olasılığını artık çok yüksek görüyoruz. Dolayısıyla bu sessizlik bizi korkutuyor.
İRAP'ın eylemlerini doğru bir şekilde hayata geçirmemiz lazım
Birkaç yıl önce Silivri'de 5.8 orta büyüklükte bir deprem meydana gelmişti. Bu orta Marmara koluna özgü bir deprem olarak ben yorumladım. Asıl sessizliğini koruyan Adalar ve Ganos koludur. Adalar kolu 1894, Ganos 1912 yılında yıkıcı depremi üretmiştir. Bunlar periyodik depremler değil. Ama Kuzey Anadolu Fay Zonu'nun kolları çok fazla deforme oluyor. Batıya doğru geldikçe kayma hızı çok artıyor. Kayma hızının arttığı çok fazla deformenin olduğu kabuksal ortamda yıkıcı deprem beklersiniz. Biz genç aktif tektonik kuşak içerisindeyiz. Burada kayma hızı yüksek olan fay zonu içerisinde yaşıyorsak yıkıcı depremin çok fazla uzamamasını düşünmek gerekir. Onun için elimizde İl Afet Risk Azaltma Planı’ndan başka silahımız yok. İRAP'ın eylemlerini doğru bir şekilde hayata geçirmemiz lazım.
Valilik bünyesinde izleme ve değerlendirme toplantıları yapılıyor
Bu içeriğin kağıt üzerinde kalmaması için eylemlerin hayata geçmesi gerekiyor. Valilik bünyesinde izleme ve değerlendirme toplantıları yapılıyor. Sorumlu kurumların, destekleyici kurumların eylem aşamasında hangi aşamada olunduğunu bunun gibi ilk izleme ve değerlendirmeler yapıldı. 5 yıl boyunca 6 ayda bir bu değerlendirmeler yapılacaktır. Burada tek amaç afet risk planlamasını iyi planlayıp tehlikenin büyüklüğüne rağmen afete dönüşmesine engel olacak şekilde çözüm ürütmektir. Afeti sadece deprem olarak algılamamak lazım. Yangınlar, seller, heyelanlar, kaya düşmeleri var. Bütün bunların hepsi bu rapor içerisinde yer almış ve sorumlu kurumlar tarafından eylem planları içerisinde riski azaltıcı yönde adımlar atmasını beklediğimiz süreçlerdir. Umarım başarıya ulaşır diye ümit ediyorum."
"Prof. Dr. Oruç'tan deprem uyarısı: Bu sessizlik bizi korkutuyor" haberi, 30 Temmuz 2022 tarihinde yazılmıştır. 30 Temmuz 2022 tarihinde de güncellenmiştir. Türkiye kategorisi altında bulunan Prof. Dr. Oruç'tan deprem uyarısı: Bu sessizlik bizi korkutuyor haberi 2022 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Prof. Dr. Oruç'tan deprem uyarısı: Bu sessizlik bizi korkutuyor 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Türkiye konusunda 22 Aralık 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.
YORUM YAZ
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.