Prof. Dr. Ulvi Can Ünlügenç: Adana bölgesinde 6.5 büyüklüğü ve üzerinde bir deprem bekliyoruz

Prof. Dr. Ulvi Can Ünlügenç: Adana bölgesinde 6.5 büyüklüğü ve üzerinde bir deprem bekliyoruz

Prof. Dr. Ulvi Can Ünlügenç: Adana bölgesin... ''50 yıl zaman süreci içerisinde 6 büyüklüğü ve üzerinde yer kabuğu sarsıntılarının, depremlerinin oluşması olağandır”

Ünlügenç, Adana'nın deprem açısından riskli bir bölgede olduğunu belirterek, "Mevcut fay geometrilerine ve uzunluklarına baktığımız zaman aktif faylı bölgelerde 6, 6.5 büyüklüğünde bir depremin oluşabilmesini her an bekliyoruz. Hatta bölgede 7 büyüklüğünden daha büyük bir depremin olabileceği düşünülerek mevzuata, kurallara ve yasalara uygun şekilde binalarımızı inşa etmeliyiz" dedi.

Osmaniye'nin Düziçi ilçesinde 10 Ekim'de 5.1, Hatay'ın Kırıkhan ilçesinde ise 12 Aralık'ta 4,8 büyüklüğünde depremler meydana geldi. ÇÜ Jeoloji Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ulvi Can Ünlügenç, bölgede yaşanan depremleri değerlendirdi. Adana, Osmaniye ve Hatay illerinin önemli ve aktif fay hatlarına yakın bir konumda olduğunu belirten Prof. Dr. Ulvi Can Ünlügenç, alınması gereken önlemleri anlattı.

Deprem riski yüksek aktif faylar var

Çukurova bölgesinin deprem riski yüksek aktif faylara sahip olduğunu belirten Prof. Dr. Ulvi Can Ünlügenç, "Bu bölge Doğu Anadolu Fay Sistemi, Amanos Fayı, Ceyhan-Yumurtalık-Karataş-İmamoğlu-Kozan fayları, Ölü Deniz Fay Zonu, Ecemiş Fay Zonu ve Helen-Kıbrıs yayı gibi aktif tektonik yapılar arasında sismik açıdan etkin bir alanı kapsıyor. Aynı zamanda Arap Levhası, Afrika Levhası ile Anadolu Levhacığı’nın bir araya geldiği üçlü birleşme bölgesine yakın bir noktada bulunuyor" dedi.

1998'den sonra Adana'da büyük deprem yaşanmadı

Prof. Dr. Ünlügenç, 1945 yılından günümüze kadar olan dönemde Çukurova ve yakın çevresinde 5.5 ile 6.3 büyüklüğü arasında değişen dikkat çekici 6 deprem olduğunu dile getirdi. Adana'da 1998 depreminden bu yana geçen sürede 6 büyüklüğünde başka bir depremin yaşanmadığına dikkat çeken Prof. Dr. Ünlügenç, “1998 Adana depremi Ceyhan ve Misis bölgesinin batısında İmamoğlu fay zonu üzerinde meydana geldi. Ondan önce Adana bölgesinde 6 büyüklüğü ve üzerindeki deprem, tarihsel kayıtlara bakıldığı zaman 1945'li yıllarda meydana gelmiş. Aradan 53 yıl geçmiş. Bu durumda, bölgemizde 45-50 yıl zaman süreci içerisinde 6 büyüklüğü ve üzerinde yer kabuğu sarsıntılarının, depremlerinin oluşması olağandır” diye konuştu.

"6- 6.5 büyüklüğünde bir depremi her an bekliyoruz"

Adana bölgesindeki deprem riskinden de bahseden Prof. Dr. Ünlügenç, şöyle konuştu:

"Mevcut fay geometrilerine, fayların uzunluklarına baktığımız zaman bu bölgede 6- 6.5 büyüklüğünde bir depremin meydana gelmesi olağandır. Hatta bölgede 7 büyüklüğünden daha büyük bir depremin olabileceği düşünülerek mevzuata, kurallara ve yasalara uygun şekilde binalarımızı inşa etmeliyiz. Mümkün olduğu kadar da gevşek zeminlerden uzak kesimlerde yapılaşmayı sağlamalıyız. Çünkü buralarda sıvılaşma riski de oldukça yüksektir. Buralarda binayı istediğiniz kadar sağlam yapın o bölgede deprem sırasında zemin sıvılaşması nedeniyle bina belki sağlamlığını koruyacaktır lakin dikliğini koruyamayacak veya çökecek ya da yan yatacaktır. Bunlarla ilgili görselleri ülkemizde yaşadığımız depremlerin sonrasında sıklıkla görmekteyiz."

Japonya örneği

1992 yılında dünya jeoloji kongresi için gittiği Japonya'da yaşadığı bir deprem anısını da paylaşan Prof. Dr. Ulvi Can Ünlügenç, şöyle devam etti:

“Kongre yapılan binanın 45’inci katındaki terasta depremi yaşadık. Biz çok korktuk ve hemen merdivenlerin korkuluklarına sarıldık. Japonlar, bizim yaşadığımız korkuyu şaşkınlıkla karşılayıp, endişelenmemiz gerektiğini, kısa bir süre sonra bu salınımın duracağını söyledi. Bir süre sonra bina hareketlerinin yavaş yavaş azaldığını fark ettik. Japonya birinci derece deprem ülkesi. Orada yaşayan insanlar da yapılarda kullanacakları malzemeleri ve bina temellerini ona göre tercih ediyor. 7- 8 büyüklüğünde deprem olduğu durumlarda dahi binalar ayakta kalıyor ve insanlar ölmüyor. Umarım Japonya örneğinde olduğu gibi biz de büyük depremler için hazırlıklı hale geliriz."  (DHA)

"Prof. Dr. Ulvi Can Ünlügenç: Adana bölgesinde 6.5 büyüklüğü ve üzerinde bir deprem bekliyoruz" haberi, 28 Aralık 2022 tarihinde yazılmıştır. 28 Aralık 2022 tarihinde de güncellenmiştir. Çevre kategorisi altında bulunan Prof. Dr. Ulvi Can Ünlügenç: Adana bölgesinde 6.5 büyüklüğü ve üzerinde bir deprem bekliyoruz haberi 2022 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Prof. Dr. Ulvi Can Ünlügenç: Adana bölgesinde 6.5 büyüklüğü ve üzerinde bir deprem bekliyoruz 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Çevre konusunda 23 Kasım 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 16:44 Survivor All Star’ın ilk ismi belli oldu! İşte o isim!
  2. 16:44 Ankara'da öğrencilere ücretsiz yemek müjdesi!
  3. 16:37 Beylikdüzü'nde dev yangın! 124 araç ve 300 itfaiyeci müdahale ediyor!
  4. 16:25 Jake Paul’un yeni rakibi belli oldu: 19 yaşındaki iShowSpeed!
  5. 16:25 İngiltere’de bomba alarmı: Tren istasyonu tahliye edildi!
  6. 15:28 Bakan Yumaklı'dan Sert Çıkış: Demokrasiyi Hazmetmek Zorundalar!
  7. 15:24 Zaha İçin Transfer Engeli: 15 Dakikalık Süre Yüzünden Galatasaray’a Dönemiyor
  8. 15:19 Türkiye'nin Deprem Haritası Güncelleniyor: 132 Diri Fayda Çalışma Yapılıyor
  9. 15:13 Fidan’dan Şok Uyarı: 'Nükleer Savaş Riski Var, Şaka Değil'
  10. 15:09 İstanbul'da kar yağışı etkisi artıyor: Sabiha Gökçen'de uçuş gecikmeleri başladı
  11. 15:06 Fenerbahçe'nin Kayserispor maçında ilk 11'i belli oldu
  12. 15:04 Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Vahşetin gündeme gelmemesi için İsrail lehine bir karartma uygulanıyor"
  13. 15:00 Antalya'da hortum seraları yerle bir etti! Çiftçiler perişan
  14. 14:24 İstanbul Boğazı'nda sürüklenen gemi son anda kurtarıldı
  15. 14:20 Bakan Tunç’tan Sert Uyarı: Sosyal Medyada Yargıya Yönelik Dezenformasyona Müsamaha Yok!
  16. 14:20 Ayvalık’ta şiddetli lodos zarar verdi: Tekneler battı, aydınlatma direği araç üzerine düştü
  17. 14:17 Gazze'de son durum: İsrail saldırılarında 189 gazeteci hayatını kaybetti
  18. 14:15 Sabiha Gökçen Havalimanı’nda Kar Yağışı Nedeniyle Gecikmeler Yaşanıyor
  19. 14:14 Kocaeli kar yağışı etkisi altında: Yılın ilk karı yağdı
  20. 14:11 Greta Thunberg Diyarbakır'da: Dem Parti'li Serra Budak ile bir araya geldi
Çevre Haberleri