Putin Dünya’ya ne mesaj verdi?

Putin Dünya’ya ne mesaj verdi?

Putin Dünya’ya ne mesaj verdi? Rusya Devlet Başkanı Putin ülkesinin Ukrayna’yı işgal girişiminin 75’inci gününde tüm dünyanın merakla beklediği “Zafer Günü Geçit Töreni” konuşmasını yaptı. Gazeteci Mehmet Kancı, Putin'in konuşmasının şifrelerini Gündeme Dair Her Şey için yazdı.

Konuşmanın içeriği Moskova’nın Kızıl Meydan’ına sinen coşkudan yoksun hava kadar zayıftı. Putin ne bir zafer ilanıyla “özel operasyonun” bittiğini duyurdu, ne de Ukrayna’ya daha geniş çaplı bir saldırının mesajını verdi. Peki Ukrayna’daki savaşın geleceğine dair bugün Kızıl Meydan’dan ne çıktı? 

Öncelikle Putin her ne kadar “genel seferberlik” ifadesini kullanmasa da Ukrayna’daki savaşta ölen askerlere ve onların ailelerine dair hem devletin, hem hükümetin hem de yerel yönetimlerin sorumlulukları olduğunu ve bu konuda bir kararname imzaladığını ilan etti. Konuşmasında, İkinci Dünya Savaşı sırasında Stalin’in sıklıkla vurgu yaptığı “anavatan savunması” kavramına da başvurdu. Bugün Ukrayna’da sürdürdükleri mücadeleyi İkinci Dünya Savaşı’nda Nazi Almanyası’na karşı verilen mücadele ile özdeşleştirerek aslında seferberlik demeden seferberliğin yürürlükte olduğunu dile getirdi. 

Putin’in savaşın gidişatına dair mesajı ise “mücadelenin kesintisiz süreceği” yönünde oldu. Sahada başvurulacak seçenekler konusunda elindeki kozları bu aşamada masaya sürmeyen Rusya Devlet Başkanı, NATO’nun genişleme politikaları devam ettiği sürece geri adım atmayacaklarını ilan etti. Ukrayna’da başlattıkları “özel operasyonun” başından itibaren gündeme getirdiği, Kiev yönetiminin nükleer silah edinme amacında olduğu iddiasını tekrarladı. Mağdur pozisyonundaki ülkenin Rusya olduğuna dair yaklaşımını savunmaya devam etti. 

Ukrayna ordusunu ve çeşitli ülkelerden onlara yardıma gelen gönüllüleri Neo Nazi olarak niteleyen Putin, Donbas bölgesindeki ayrılıkçı Rus güçlerine ve bölgedeki Rusya Silahlı Kuvvetleri mensuplarına seslenerek 2. Dünya Savaşı’nda alınan dersleri hatırlamalarını istedi. Bu ifade Donbas bölgesi ve Azak Denizi çevresinde Rus ordusunun tutunması için Moskova’nın sahadaki askerlerinden daha fazla fedakarlık beklediği şeklinde yorumlanabilir.

Putin’in konuşmasında ABD ve NATO’nun başlıca hasımlar olarak işaret edilmesi yakın gelecekte mücadelenin Ukrayna toprakları ile sınırlı kalmayacağının göstergesi olabilir. Rusya, Avrupa’nın ABD-İngiltere ikilisi ile konsolide olmasına yanıt olarak enerji silahını daha etkili kullanmaktan çekinmeyecektir. Kendisine sağlanacak güvenlik garantileri kapsamında Batı ile eşit şartlarda bir ilişki istediklerini vurgulayan Putin diyalog kapısının açık olduğuna da vurgu yaptı. 

Genel bir perspektiften bakacak olursak Putin’in Kızıl Meydan’daki konuşması hasımlarını caydırmaktan ve müttefiklerini coşturmaktan uzaktı. Hiç şüphesiz Kızıl Meydan’daki protokolün detaylarına ve vücut dillerine ilişkin olarak önümüzdeki günlerde daha detaylı analizler yapılacak belki de Kremlin Sarayı içerisindeki anlaşmazlıkların 9 Mayıs Zafer Günü törenlerine yansıyan olumsuz izdüşümlerine dair ayrıntılı bilgilere ulaşılacaktır. 

Zafer Günü’ne dair akıllarda kalacak belki de en ilginç ayrıntı geçit resmi başlamadan yarım saat kadar önce Kremlin Sözcüsü Peskov aracılığıyla hava unsurlarının törene katılmayacağı yönünde yapılan açıklamaydı. Buna gerekçe olarak olumsuz hava koşullarının gösterilmesi ise halihazırda Rus ordusunun cephedeki kabiliyetlerinin sorgulandığı bir ortamda daha da fazla şüphe çekti. Bir başka soru işareti ise herhalde Putin yönetiminin Moskova’nın güvenliğini sağlama kabiliyetinin olup olmadığına dair ortaya çıkmış olsa gerek. Şüphesiz Rus hava unsurlarının geçişi sırasında Ukrayna ordusunun eline ulaşmış bol miktardaki omuzdan fırlatılan hava savunma füzelerinden birinin Moskova’da zuhur etmesi, cephedeki skandalların anavatan topraklarına taşınması bakımından daha derin bir hayal kırıklığı yaratırdı. 

"Putin Dünya’ya ne mesaj verdi?" haberi, 09 Mayıs 2022 tarihinde yazılmıştır. 09 Mayıs 2022 tarihinde de güncellenmiştir. Gündem kategorisi altında bulunan Putin Dünya’ya ne mesaj verdi? haberi 2022 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Putin Dünya’ya ne mesaj verdi? 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Gündem konusunda 08 Mayıs 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Serkut Bozkurt Genel Yayın Danışmanı

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 14:49 Aşk-ı Memnu'nun ünlü oyuncusundan kötü haber geldi!
  2. 14:32 A Milli Erkek Voleybol Takımı'nın sponsoru açıklandı
  3. 14:32 Borsa ilk yarıda düşüş kaydetti
  4. 13:18 Alkol ürünleri üreticilerine teminat zorunluluğu
  5. 13:01 İsveç'te süper zenginlerin sayısı neden artıyor?
  6. 12:55 Finlandiyalı genç bilgisayar korsanı Avrupa'nın en çok aranan suçlusuna nasıl dönüştü?
  7. 12:52 Eurovision’da bir şarkıcının Filistin kefiyesi ile sahneye çıkması tartışma yarattı
  8. 11:40 Prof. Ahmet Ercan, 7 büyüklüğündeki deprem için riskli bölgeleri saydı
  9. 11:32 Evinin banyosunda ölü bulmuştu: Yeşim Erçetin gerçeği açıkladı
  10. 11:24 HSK’dan “Erdoğan aday olamaz” diyen hakime yeni soruşturma: Neden karşı çıktın
  11. 11:20 Yasin Aktay: AK Parti Kemalizm’le hesaplaşmak yerine son kulvarda uzlaşmayı mı tercih etti?
  12. 11:17 CHP'li Öztürk’ten Ali Erbaş’a tepki: Arapça bilmediğini biliyorduk, tarih de bilmiyormuş
  13. 10:52 Karar yazarı Mehmet Ocaktan: Erdoğan’ın CHP’nin 'içini karıştırmak' gibi bir planı olabilir mi?"
  14. 10:48 Mustafa Sandal tekrardan ticarete atıldı: Yeni işi çok konuşulacak
  15. 10:44 Kripto parada şikâyetler yüzde 22 arttı: "Siz kimsiniz de benim parama bloke koyuyorsunuz?"
  16. 10:38 Sözcü yazarı Necati Doğru: CHP’de AK Parti mikrobu çıktı
  17. 10:36 İstanbul Havalimanı'nda uçak gövdesi üstüne iniş yaptı
  18. 10:25 Birbirini tanımayan iki kişi aynı tetikçiyi azmettirip bir akademisyeni sebepsiz yere öldürtmüş
  19. 10:21 Fikret Bila: Türkiye Cumhuriyeti, 100 yaşını kutlarken kazanımlarını hızla kaybediyor
  20. 10:18 ABD, Refah saldırısı endişesiyle İsrail'e bir bomba sevkiyatını durdurduğunu açıkladı
Gündem Haberleri