Ranta karşı mücadele 600. haftasında: Haydarpaşa gardır, gar kalacak

Ranta karşı mücadele 600. haftasında: Haydarpaşa gardır, gar kalacak

Ranta karşı mücadele 600. haftasında: Haydar... Rant politikalarına karşı Haydarpaşa'nın gar olarak kalması için yürütülen mücadele 600. haftaya ulaştı. Açıklamada, "Haydarpaşa gardır, gar kalacak" denirken Gezi tutukluları unutulmadı.

İstanbul'un Kadıköy ilçesindeki Haydarpaşa Garı'nın ranta açılmak istenmesine karşı mücadele eden Toplum Kent ve Çevre İçin Haydarpaşa Dayanışması, yıllardır süren gar nöbetlerine 600. haftada da devam etti.

"Karanlık gider, Gezi kalır" sözlerinin yer aldığı bir pankart açılırken, üzerinde kent suçlarına karşı mücadele eden Gezi tutuklularının fotoğrafları da yer aldı.

'SADECE İSTANBUL'UN SEMBOLÜ DEĞİL, HERKESE AİT BİR KAMUSAL MEKAN'

Basın açıklaması Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şube Başkanı Esin Köymen tarafından okundu.

"Haydarpaşa Dayanışması olarak, 2005 yılından beri, Haydarpaşa Garı’nın kullanım değerine, kültürel ve toplumsal belleğine, endüstriyel işlevlerine zarar verilmemesi ve Gar’ın kentsel rant politikaları uğruna yok edilmemesi için mücadele ediyoruz" diyen Köymen, Haydarpaşa Gar ve Limanını, topluma ve kentsel yaşama yeniden kazandırabilmek için yürüttükleri kent hakkı mücadelesini kararlılıkla sürdürdüklerini belirtti.

İlk günden itibaren, Gar binasının işlevinin değiştirilmesine karşı mücadele ettiklerini hatırlatan Köymen, "Çünkü Haydarpaşa sadece İstanbul’un, Kadıköy’ün bir sembolü değil, aynı zamanda herkese ait bir kamusal mekân, geniş toplumsal kesimlerin erişebildiği bir ulaşım merkezi, hepimize kentin imkânlarını deneyimleme fırsatı sunan yaşayan bir mekân" dedi.

Köymen, iktidarın Haydarpaşa’yı alıp sadece belirli bir zümrenin hizmetine sunmak istemesinin kabul edilemez olduğunu ifade eden Köymen, "Bizler, Haydarpaşa’nın tüm kent sakinlerine ait olduğunu, demiryolu işletmeciliğinin sürdürülebilirliği için İstanbul’un merkez tren garına ihtiyaç olduğunu, İstanbul’un merkez tren garlarının ise Haydarpaşa ve Sirkeci Garları olduğunu ısrarla dile getiriyoruz" diye konuştu.

Köymen'in açıklamasının devamı şöyle:

"Gar sahasında yüzde 90’ı tamamlandığı ifade edilen arkeolojik kazılarda Tıbbiye Köprüsü altında, tren hatlarının geçeceği yerde ortaya çıkan yeni arkeolojik buluntuların kurul ve müze kararıyla taşınması ve yağmur suyu toplama kanallarının inşaatının tamamlanamaması nedeni ile Haydarpaşa Garı’nın 2023 yılı nisan ayı içinde trenle buluşması hedefi gerçekleşmemiştir. Süreçte yeni bir aksaklık yaşanmaması halinde peronların ve hatların inşaatına başlanacaktır. Ayrıca Haydarpaşa Garı’nın Kadıköy’e bakan yüzündeki restorasyon büyük ölçüde tamamlanmış olup bu cephedeki perdenin açılması beklenmektedir.

Yine bu süreçte; Haydarpaşa Dayanışması’nın ve Haydarpaşa Garı’nın yaşayan belleğini bir kitapta topladık. Haydarpaşa Dayanışması üyeleri, Haydarpaşa Garı kamusallığını ve ulaşım işlevlerini kaybetmesin diye her türlü çabayı gösterdi. Bu süreçte sürgünlere, soruşturmalara uğrayan dayanışmacı arkadaşlarımız, bu uzun soluklu mücadele içinde yaşamını kaybeden dostlarımız oldu.

GEZİ TUTUKLULARI MESAJI

Yaşamının büyük kısmını kent mücadelesine, kamunun haklarına ve iyiliğine adamış, Haydarpaşa Dayanışması’na büyük emek veren mimar Mücella Yapıcı, avukat Can Atalay, Şehir Plancısı Tayfun Kahraman hukuksuz bir biçimde cezaevinde tutuluyorlar. Haydarpaşa nöbetlerimizin 600. haftasında onlara selam yolluyor ve Haydarpaşa mücadelesine verdikleri katkılardan dolayı Gar’dan ve candan teşekkürlerimizi iletmek istiyoruz.

Ayrıca mücadelemize yine çok büyük emekler veren ve bugün artık aramızda olmayan Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi Başkanı C.Sami Yılmaztürk’ü, Soner Önal’ı, mimar Selami Alkan’ı, mimar Cihan Fikri Kalay’ı, Gazeteci Haluk Candan’ı, Nuh Köklü’yü, Ressam Erkmen Senan’ı, Yazar Ahmet Doğançayır’ı, Fotoğrafçı Onur Avcı’yı, Demiryolcu İdil Güneyi’yi, Musa Ulusoy’u, Ali Çimen’i, Muhasebeci Mustafa Bülent Polatay’ı, Beşiktaş Çarşı'dan Levent Hamdi Uygun’u, Gar’ımıza özgü geleneksel baba mesleğini sürdürmüş olan Hamal Hasan’ı, dayanışmamızın parçası kedimiz Abbas Duman’ı, buradan sevgiyle anmak isteriz.

'HAYDARPAŞA GARDIR, GAR KALACAK'

Bizler, TCDD’nin her açıdan kamu yararına hizmet etmesini, Haydarpaşa Limanı’ndaki ithalat ve ihracat kapasitesini artırılmasını ve limanın demiryolu ile bağlantısının yeniden sağlanmasını, Haydarpaşa Garı’nın, ortaya çıkan arkeolojik potansiye ile birlikte, tüm işlevleriyle ve tüm trenleriyle gar olarak açılmasını talep ediyoruz. Gar sahasındaki düzenlemelerinn, yalnızca hızlı trenlerin değil, anahat trenlerinin ve Marmaray’ın da Haydarpaşa Garı’na gelecek şekilde yapılmasını talep ediyoruz.

Ve bizler Haydarpaşa Garı’na trenler gelene kadar her pazar buradan "Haydarpaşa Gardır Gar Kalacak" diye seslenerek nöbetlerimize devam edeceğiz! 

"Ranta karşı mücadele 600. haftasında: Haydarpaşa gardır, gar kalacak" haberi, 10 Temmuz 2023 tarihinde yazılmıştır. 10 Temmuz 2023 tarihinde de güncellenmiştir. Türkiye kategorisi altında bulunan Ranta karşı mücadele 600. haftasında: Haydarpaşa gardır, gar kalacak haberi 2023 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Ranta karşı mücadele 600. haftasında: Haydarpaşa gardır, gar kalacak 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Türkiye konusunda 05 Mayıs 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

SON HABERLER
  1. 18:36 Yeşil Ceviz ve Bal: Sağlığı Destekleyen Güçlü İkili
  2. 18:32 Madonna, Copacabana Plajında Unutulmaz Konser Verdi
  3. 18:26 Fenerbahçe'de İsmail Kartal'dan Cengiz Ünder Kararı: Şampiyonluk İçin Yeni Adım!
  4. 18:17 Japonya, Yendeki Değer Kaybıyla Turist Akınına Uğruyor
  5. 18:13 Huysuz Virjin'i Canlandıracak isim belli oldu!
  6. 18:12 Beşiktaş'ta Teknik Direktör Arayışında Kararsızlık Devam Ediyor
  7. 18:06 Fenerbahçe'de Ferdi Kadıoğlu Sürprizi: Napoli Yolunda Yeni Bir Macera Başlıyor!
  8. 18:05 Rihanna'dan Şaşırtan İtiraf! 'Pişmanım'
  9. 17:55 İl Jandarması, Söğütlüdere Köyünde Kaçak Göçmen Operasyonu: 6 Göçmen ve 1 Organizatör Yakalandı
  10. 17:48 Macron, Fransa'daki Üniversite Protestolarını Sert Bir Dille Eleştirdi
  11. 17:43 Türkiye Futbol Federasyonu: Seçimli Mali Genel Kurul Öncesi Birlik ve Kararlılık Mesajı
  12. 17:36 Gazze'de İsrail Saldırıları Devam Ediyor: Son 24 Saatte 29 Ölü, 110 Yaralı
  13. 17:31 İsrail Kabinesi, El Cezire'nin İsrail'deki Operasyonlarını Durdurma Kararı Aldı
  14. 17:30 Madonna’nın ücretsiz konserini yaklaşık olarak 1,6 milyon kişi izledi!
  15. 17:26 Fenerbahçe, Sofyan Amrabat Transferiyle Orta Sahayı Güçlendirmeyi Hedefliyor
  16. 17:23 Sinema Dünyasında Heyecan Yaratan Yeni Proje: Huysuz Virjin'in Hayatı Filmi Oluyor!
  17. 17:22 Elektrikli Otomobillerde Dev Yarış! Türkiye'de En Çok Satılanlar Belli Oldu
  18. 17:21 Gençleşmek İçin Ölüm Yoluna Gitmeyin! Popüler Yöntemlerin Sonu Facia Olabilir
  19. 17:21 Ebru Şahin ve Cedi Osman İlk Kez Çocuk İle İlgili Konuştular!
  20. 17:21 Bu Yiyeceklere Dikkat : Sağlıklı Yaşam Peşindeyken Kanser Riskini Artırıyor Olabilir miyiz?
Türkiye Haberleri