Reddedilen vizeler AKPM gündeminde

Reddedilen vizeler AKPM gündeminde

Reddedilen vizeler AKPM gündeminde 2015’te yüzde 4’ler, 2018’de yüzde 10,45, 2020’de yüzde 13,78 olan Schengen vizesi başvurusu reddedilen Türk vatandaşlarının oranı 2021’de yüzde 19,02’ye ulaştı.

Türkiye ile AB ülkeleri arasında yaşanan Schengen vize krizi için ekim ayında önemli bir toplantı yapılacak. Ankara, Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi'nden (AKPM) tavsiye kararı çıkarmaya uğraşıyor.

Türkiye gazetesinden Yücel Kayaoğlu'nun haberine göre; Türkiye’nin vize süreçlerinin kısaltılması, ret kararlarının yargı denetimine açılmasına ilişkin mekanizmaların oluşturulması ve Schengen bilgi sisteminin gözden geçirilmesine ilişkin raporu Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi (AKPM) Genel Kurul gündemine geliyor.

AKPM Türk Grubu Başkanı Ziya Altunyaldız tarafından hazırlanan rapor daha önce AKPM Hukuk İşleri ve İnsan Hakları Komisyonunda kabul edilmişti. Bu rapor, Ekim ayında yapılacak AKPM genel kurulunda sunulacak. AKPM’den vize süreçlerine ilişkin tavsiye kararı çıkması beklediklerini ifade eden Altunyaldız şöyle konuştu:

"Schengen vizesi ile ilgili yaşanan sorunlar son dönemin belki de en karmaşık sorunlarının başında geliyor. Güncel verilere baktığımızda son 8 yılda ülkemizde yaklaşık 6 milyon Schengen başvurusu yapıldığını görüyoruz. 2014 yılında yüzde 4 olan ülkemizden yapılan Schengen vize başvurularına verilen ret cevabının oranı zaman içerisinde yükselerek 2021 itibarıyla yüzde 16,9’a ulaşmış durumda. Diğer bir deyişle dört katına ulaştı. Son sekiz yılda en fazla Schengen vize başvurusu yapan beş ülke arasında söz konusu dönemde ret oranı en fazla artan ülke Türkiye." 

Mesela ticari fuarlara katılmak isteyen ticaret erbabımız, fuar onayları, konaklamaları, ulaşımları vs. bütün bilgileri teyit edilmiş hâlde bile vize alamıyor. Sağlık sebeplerinden dolayı Schengen üyesi ülkelerde tedavi olmak isteyen vatandaşlarımız vize alamıyor. Okullarından kabul alan öğrencilerimizin vizeleri ya reddediliyor ya da çok geç cevap alınıyor. İşte bu durum aslına bakarsanız toplumun her kesiminden Schengen üyesi ülkelere seyahat etmek isteyen vatandaşlarımızı yakından ilgilendiriyor.

"Sistem gözden geçirilmeli"

Raporumda, Schengen Bilgi Sistemi’nin gözden geçirilmesi ve güncellenmesi önerimi sunuyorum. Böylece Schengen Bilgi Sistemi’nde yer alan bilgilerin diğer uygulamalar ve veri tabanlarınca da kullanıma açılması kişilerin özel ve aile hayatına saygı hakkının ihlalinin önüne geçilmesi mümkün olacak. Bununla birlikte, vize başvuru süreçlerinin daha şeffaf ve izlenebilir olması, vize retlerinin yargı denetimine tabi olmasına dair mekanizmaların kurulması ve önünün açılması, vize süreçlerinin ticari, kültüre, sosyal ve bilimsel iş birliğini engellemeyecek şekilde sürdürülmesi raporumda yer alan diğer hususlar arasında. Raporumun ekim ayı içerisinde AKPM Genel Kurulunda kabul edilerek tavsiye kararı niteliği kazanmasını bekliyoruz.

 

"Reddedilen vizeler AKPM gündeminde" haberi, 23 Eylül 2022 tarihinde yazılmıştır. 23 Eylül 2022 tarihinde de güncellenmiştir. Gündem kategorisi altında bulunan Reddedilen vizeler AKPM gündeminde haberi 2022 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Reddedilen vizeler AKPM gündeminde 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Gündem konusunda 27 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Serkut Bozkurt Genel Yayın Danışmanı

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 01:01 Arka Sokaklar'a Bomba Transfer! Asıl Kadro Şevket Çoruh'tan Sonra Bu Ünlüyle Tamamlanıyor!
  2. 00:52 Sarı-Lacivertlileri Çileden Çıkaran Açıklama: "Yardım Olmadan Asla Kazanabilirler mi?"
  3. 00:49 Kenya'yı Vuran Sel Felaketinde Ölü Sayısı 44'e Yükseldi!
  4. 00:30 İflas Haberleri Artıyor: Bir Giyim Şirketi Daha Kapanıyor!
  5. 00:27 Belçika Ukrayna'ya F-16 desteği verme kararı aldı
  6. 00:23 Türkiye Yollarının Kötülüğü İlk Kez Bir İşe Yarayacak: Elektrik Üreten Süspansiyon Sistemi!
  7. 00:22 Tırnak Diplerinizdeki Bu Değişiklik Vücudunuzdaki Bir Organın Çöküşünün Habercisi Olabilir!
  8. 00:22 Tansiyon Sorununuza Çözüm Bu Bitkide! Tuz Bile Kullanılsa Tansiyonunuz Yükselmiyor!
  9. 00:19 Emeklilere Müjde: 08,00 İtibari İle O İşlem Ücretsiz!
  10. 00:19 Galatasaray'ın Tarihi Zaferi: Okan Buruk'tan Efsanevi Bir Başarı!
  11. 00:16 New York Borsası günü yükselişle tamamladı
  12. 00:09 Darphane 1 TL ve 50 kuruşların gramajını azaltacak
  13. 23:55 Arda Güler Real Madrid'te ilk golünü attı
  14. 23:43 Okan Buruk'dan efsane sözler; “Büyük rekorlara imza atıyoruz”
  15. 23:34 Fernando Muslera'nın rekoru! Çok konuşulacak rekor!
  16. 23:28 Yıldız Tilbe Yepyeni Görünümüyle Hayranlarını Şaşırttı: Tanıyamayacaksınız!
  17. 23:19 Okan Buruk'tan derbi açıklaması geldi!
  18. 23:04 Safiye Soyman-Faik Öztürk çiftinden kötü haber geldi! Faik Öztürk felç geçirdi!
  19. 22:09 Galatasaray, Adana'dan 3 puanla ayrılıyor!
  20. 22:02 Cinsel Organına Salatalık Sıkışan Kolombiyalı Pes Dedirtti!
Gündem Haberleri