"Rehabilitasyon bu mu Veysel?"

"Rehabilitasyon bu mu Veysel?" İstanbul'un son ormanlık alanlarının da AKP tarafından talan edilmesine, ranta açılmasına karşı uzun zamandır aralıksız bir mücadele ortaya koyan Kuzey Ormanları Savunması (KOS) bugün bir açıklama yaparak Orman ve Su İşleri...

İstanbul'un son ormanlık alanlarının da AKP tarafından talan edilmesine, ranta açılmasına karşı uzun zamandır aralıksız bir mücadele ortaya koyan Kuzey Ormanları Savunması (KOS) bugün bir açıklama yaparak Orman ve Su İşleri Bakanlığı'nın "rehabilite" ettiğini duyurduğu "ormanlık" bölgelere dair Bakan'a "Rehabilitasyon bu mu Veysel?" dedi!

İşte KOS'un açıklaması:

Kuzey Ormanları Savunması, bu sabah bir defa daha Kuzey Ormanları’nı talan eden katil projelerin ham madde kaynaklarına karşı eylemdeydi. KOS’un 5 Haziran Dünya Çevre Günü’nde Fatih Ormanı’ndaki ''Faili Veysel'' mesajlı taş ocağı eylemine Orman ve Şu İşleri Bakanlığı hemen ertesi gün bir açıklamayla karşılık vermişti. Yaşam savunucuları, bu açıklamanın ardında yatan yalanı belgelemek için şimdilerde 3. havalimanı projesiyle boğuşan, madencilik faaliyetleriyle kıyıları onlarca yıl talan edilen Kuzey Ormanları köyü Yeniköy''deydi.

veysel2.jpg
Özellikle geçtiğimiz son 7 senede gerçekleştirilen yasa ve yönetmelik değişiklikleriyle, Türkiye’nin her şehrindeki doğal alanlar tehdit ve saldırı altında. Bu tehdit ve saldırı silsilesinden en çok zarar gören bölgeler arasında İstanbul ve Marmara öne çıkıyor. KOS aktivistleri, talanı ve onu örtmek için söylenen yalanı bir kez daha teşhir etmek için 25 Haziran sabahı bu sefer Yeniköy’de eylemdeydi.

KOS’un 5 Haziran Dünya Çevre Günü’nde Fatih Ormanı içinde yer alan, Akdağlar Madencilik’e ait bir taş ocağı sahasında gerçekleştirdiği ''Faili Veysel’ eylemi sonrası Orman ve Şu İşleri Bakanlığı bir açıklama yapmış ve şöyle demişti:
veyselnot.jpg
“Orman alanlarında madencilik faaliyetlerine izin verilmesi orman alanlarının kurban edildiği anlamına gelmemekte olup, mevcut sahalarda madencilik faaliyetlerinin tamamlanması akabinde rehabilitasyon çalışmalarına başlanmakta, sahalar Orman Genel Müdürlüğümüz tarafından teslim alınıp ağaçlandırma faaliyetleri yapılmaktadır.''

veysel-3.jpg

Yaşam savunucuları bu açıklamaya karşılık olarak, Yeniköy ''ün çok uzun zamandır kömür madeni faaliyeti için talan edilen kıyısında ''Rehabilitasyon bu mu Veysel?’ mesajı içeren dev bir pankart açtı. Yeniköy ve genel olarak İstanbul’un Karadeniz kıyı hattı 1970'lerden bu yana kömür çıkarma faaliyeti için kullanılıyor. Yeniköy de dahil olmak üzere Akpınar ve Ağaçlı gibi Kuzey Ormanları köylerinin yerleşim alanları ve çevreleri, Orman ve Su İşleri Bakanlığı’nın 6 Haziran 2016 tarihli açıklamasını yalanlar şekilde, kömür çıkarma faaliyetlerinin ardında bıraktığı kraterlerle dolup taşıyor. Zaman içinde Kutman Madencilik ve Kuzey İstanbul A.Ş. gibi bir çok maden şirketinin çıkar kavgası alanına dönüşen İstanbul’un kömür cevheri zengini ve ormanlarla kaplı kuzeyi, Orman Kanunu’na göre faaliyet sonrası yürütülmesi mecburi olan ağaçlandırma ve ormana katma çalışmalarından yoksun bırakılıyor. Sınırlı sayıdaki ağaçlandırma çalışması haricinde, İstanbul’un kuzeyinde şirketlerin kullanıp bıraktığı bir zamanlar orman olan bir çok bölgede ağaçlandırma çalışması yapılmış değil. Orman ve Şu İşleri Bakanlığı ise bu konuda halka yalan söylemeye devam ediyor. Kullanılmış sahalarda ağaçlandırma çalışması yapılacağını iddia eden bakanlık, neredeyse her gün Kuzey Ormanları’nda ve Türkiye’nin her bölgesindeki ormanları yeni taş ocaklarına kurban ediyor, SİT alanlarının statüsünü değiştirerek kentleşme dışı kalması gereken bölgeleri yok edecek adımlar atıyor.

Kuzey Ormanları Savunması, Kuzey Ormanları köyleri olan Ağaçlı ve Işıklar’da IGA tarafından açılmak istenen taş ocaklarına karşı hukuki mücadele de başlattı. Yaşam savunucuları, ormankıran devlet yapılanmasına karşı, çevresindeki ve içindeki tüm canlıların nefes ve su kaynağı olan ormanları savunmaya devam edecek.

veysel4.jpg

""Rehabilitasyon bu mu Veysel?"" haberi, 25 Haziran 2016 tarihinde yazılmıştır. 25 Haziran 2016 tarihinde de güncellenmiştir. Yaşam kategorisi altında bulunan "Rehabilitasyon bu mu Veysel?" haberi 2016 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. "Rehabilitasyon bu mu Veysel?" 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Yaşam konusunda 29 Mart 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 01:19 Yavaş, Altınok'a Cumhuriyet Kulesi'ni sordu
  2. 01:18 Yavaş’tan Altınok’a çağrı: "Çocuklarınızın KPSS’de kaç puan aldıklarını bir açıklayın"
  3. 00:35 Korkunç kaza: 45 kişi hayatını kaybetti
  4. 00:28 Oy Kullanmayanlara 31 Mart'ta 475 TL Para Cezası Geliyor!
  5. 00:19 YSK duyurdu: “Oy sayımında iftar molası olmayacak”
  6. 00:13 Fed, faiz indirmek için aceleye gerek olmadığını belirtti
  7. 00:13 Bakan Vedat Işıkhan'dan Emeklilere Maaş Açıklaması Geldi!
  8. 00:05 Lahana: Faydaları ve zararları hazırlama yöntemine göre değişiyor!
  9. 00:04 250 Bin TL'ye yatırım yapın, maaşınız iki katına çıksın!
  10. 00:03 Endişe verici artış: Gençlerde kolon kanseri vakaları patlıyor!
  11. 00:03 Dikkat! Gelir Vergisi Beyanname Süresi Değişti!
  12. 00:03 Erdoğan'dan seçmene çağrı: Sandıklar namusumuza emanet
  13. 00:03 Ekrem İmamoğlu, 14. Kent Lokantası'nın açılışını gerçekleştirdi: "Cumhurbaşkanı bile gelebilir"
  14. 00:01 Korkunç Zincirleme Kaza: 3 Can Kaybı, 8 Yaralı!
  15. 00:00 İspanya, Nelson Kasırgası'nın etkisi altında: 4 kişi hayatını kaybetti
  16. 23:48 Son Dakika: Oy Kullanmayanlar 300 TL ceza ödeyecek
  17. 23:37 Akşener'in öfkesi neden seçimlere yakın zamanda arttı?
  18. 23:27 Avcılar'da Korkunç Olay: Tartıştığı Eşini Çocuklarının Gözü Önünde Öldürdü!
  19. 23:07 Uraz Kaygılaroğlu ve Berna Koraltürk'ten Paylaşımlar Soru işareti Uyandıran Cinsten!
  20. 22:33 Kazakistan, Doğal Felaketin Pençesinde: Binlerce Kişi Tahliye Edildi!
Yaşam Haberleri