Reuters: Biden-Erdoğan görüşmesinde kayda değer bir ilerleme beklenmiyor

Reuters: Biden-Erdoğan görüşmesinde kayda değer bir ilerleme beklenmiyor

Reuters: Biden-Erdoğan görüşmesinde kayda de... ABD Başkanı Joe Biden ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Biden'ın göreve geldiği tarihten bu yana ilk yüz yüze görüşmelerini bugün Brüksel'de gerçekleştirecek.

Görüşmede, Türkiye'nin Rusya'dan satın aldığı S-400 hava savunma silahlarının konuşulacağı bilinirken, analistler görüşmede ABD-Türkiye arasındaki fikir ayrılıklarına dair "kayda değer ilerleme sağlanmayacağını" söyledi. 

Reuters'ta yer alan "Biden-Erdoğan görüşmesinde ilerleme beklenmiyor" başlıklı haber-analiz, Türkiye ve ABD arasında Suriye, insan hakları, Doğu Akdeniz gerilimi, S-400 gibi çeşitli konularda fikir ayrılıkları olduğunu hatırlattı. 

 

ABD Başkanı Joe Biden'ın 20 Ocak'ta göreve başladığından bu yana 1915 olaylarını Ermeni soykırımı olarak tanıdığı, Türkiye'nin insan hakları ihlallerine yönelik eleştiriler yönelttiği ve bir önceki ABD Başkanı Donald Trump'ın aksine Erdoğan'a karşı daha "soğuk bir tonda" yaklaştığı belirtildi.

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, iki liderin gündeminde Afganistan, Libya ve Çin konularının da olacağını belirterek ekledi: "Daha zorlu ekonomik ve siyasi meseleleri konuşacaklar, insan haklarına bağlı meseleler dahil olmak üzere ilişkimizde zorlayıcı olan meseleleri"

"Çok fazla uyuşmazlık var" denilen haber şu ifadelerle devam etti: "Gerilmiş ilişkide çarpıcı ilerlemeye yönelik umutlar az"

Görüşme öncesi değerlendirme mesajı paylaşan danışmanlık şirketi Teneo "İki tarafın da pragmatik bağlantılar kurma niyetinde olması bekleniyor ve iki lider de hesaplaşmayla ilgilenmiyor. Bu toplantı Erdoğan'a anlamlı bir kârlı sonuç sağlamayacak. En büyük uyuşmazlıkların hiçbiri çözülmecek yani ABD-Türkiye bağları yüklü zorluklarla dolu olmaya devam edecek ve 'soğuk bir tonda' sürecek" dedi. 

Erdoğan görüşme öncesi ne dedi?

Brüksel'e doğru yola çıkmadan önce düzenlediği basın toplantısında konuşan Erdoğan, Biden'ın 1915 olaylarını "soykırım" olarak kabul etmesini de gündeme getireceğini söyledi. "Bu yaklaşım bizi ciddi manada üzmüştür. Bunu gündeme getirmeden geçmemiz doğru değildir. Türkiye rastgele bir ülke değildir."

Görüşmede savunma sanayiine yönelik masa üstünde kalan konuların olduğunu belirten Erdoğan, "F-35 konusunda ABD sözleşmeye uymadı. 5 tane F-35 verilmiştir, daha sonra da bunlara el koymak suretiyle gönderilmemiştir. Patriot konusunda da ABD sözünde durmadı, bunları geri aldı" ifadelerini kullandı.

"Reuters: Biden-Erdoğan görüşmesinde kayda değer bir ilerleme beklenmiyor" haberi, 14 Haziran 2021 tarihinde yazılmıştır. 14 Haziran 2021 tarihinde de güncellenmiştir. Dünya kategorisi altında bulunan Reuters: Biden-Erdoğan görüşmesinde kayda değer bir ilerleme beklenmiyor haberi 2021 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Reuters: Biden-Erdoğan görüşmesinde kayda değer bir ilerleme beklenmiyor 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Dünya konusunda 17 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Hubbard Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 02:30 PSG ve Dortmund, Şampiyonlar Ligi'nde yarı finale çıktı
  2. 02:20 Dünya Bankası, Türkiye'ye yönelik 18 milyar dolarlık finansman sağlayacağını duyurdu
  3. 02:16 İsrail ordusu'nun Refah'ta eve düzenlediği saldırıda 4'ü çocuk 7 Filistinli'nin öldüğü bildirildi
  4. 01:40 Cumhurbaşkanı Erdoğan temel sorunumuz enflasyon olduğunu açıkladı
  5. 01:38 İngiliz General Ukrayna'yı uyardı: 2024’te yenilebilir
  6. 01:35 Gelecek-Saadet'in 'hayat pahalılığı araştırılsın' teklifinin reddedildiği açıklandı
  7. 01:33 Fenerbahçelilere Müjde geldi: Olympiakos Maç o kanaldan şifresiz yayınlanacak
  8. 01:30 IFC'den Ülker Bisküvi'ye 75 milyon avroluk kredi sağlayacağını açıkladı
  9. 01:27 İsrail Ordu Sözcüsü açıkladı: İran'ın saldırısına yanıt vermemek mümkün değil
  10. 01:03 Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan öğretmen ataması açıklaması geldi
  11. 00:49 Bakan Şimşek yatırımcıları uyardı: "temkinli olun"
  12. 00:47 Lokanta ve kafelerde KDV düzenlemesi geldi
  13. 00:42 İçişleri Bakanlığı'ndan APP plaka uyarısı geldi
  14. 00:40 AB'de yeni otomobil satışları aralıkta düşüş yaşadı
  15. 00:30 Bakan Uraloğlu: "1 Nisan’dan bu yana tam 6 bin emekli geldi"
  16. 00:28 2023'te Trafikteki araç sayısı 2,3 milyon arttığı gözlemlendi
  17. 00:26 Gözler BTK'da: X platformuna ceza yolda
  18. 00:22 iPhone 16'nın renkleri sızdırıldı: işte tüm renkleri
  19. 00:19 İsrail güvenlik sitelerinin siber saldırıya uğradı
  20. 00:17 Kuzey Kore'nin, Çin'den dijital teknoloji satın aldığı iddia edildi
Dünya Haberleri