Reuters, Türkiye'nin son 15 yılda yaşadığı kayıpların telafi edilemeyeceğini ifade etti
Reuters, Türkiye'nin son 15 yılda yaşadığı k... Reuters, uluslararası uzmanlarla yaptığı analizde, Türkiye dahil birçok gelişmekte olan ülkenin kredi notlarının yükseldiğini ancak bu ülkelerin not artışlarına rağmen kaybettikleri son 10-15 yılı telafi edemeyeceklerini belirtti.
Reuters tarafından yapılan bir analize göre, Brezilya, Nijerya ve Türkiye gibi ülkelerden, Mısır ve Zambiya gibi riskli konumda olan ülkelere kadar birçok ülkenin kredi notlarının artma eğiliminde olduğuna dair işaretler belirginleşiyor. Bu durum, ülkelerin borçlanma maliyetlerini etkilediği için kredi notlarını yakından takip eden ekonomi uzmanlarının ilgisini çekiyor. Ancak, uzun süredir düşen kredi notlarının artışa geçmesi, aynı zamanda borç baskılarının arttığı endişeleriyle çelişiyor.
Bank of America'nın verdiği bilgiye göre, kredi derecelendirme kuruluşları S&P, Moody's ve Fitch, bu yıl değerlendirdiği ülkelerin yaklaşık dörtte üçünün kredi notunu yukarı yönlü revize etti. Bu değerlendirmeye tabi tutulan ülkelerin neredeyse tamamının kredi notları, COVID-19 salgınının ilk yılında düşmüştü.
Dünya genelindeki faiz artışlarının durmasıyla birlikte, kredi notlarının daha da yukarı çekilebileceği öngörülüyor.
"NOTLAR MALİ POLİTİKA ADIMLARI VE PARASAL SIKILAŞTIRMAYLA YÜKSELDİ"
Moody's, gelişmekte olan 15 ülkenin kredi notu görünümünü pozitif olarak korurken, S&P değerlendirme kuruluşu ise 17 ülkenin kredi notunu pozitif olarak değerlendiriyor. Fitch ise küresel finansal krizden bu yana en yüksek kredi notu artışlarını gerçekleştiren değerlendirme kuruluşu konumunda.
Fitch'in ülke notları grubu başkanı Ed Parker, ülkelerin kredi notlarının artırılmasının birçok nedeni olduğunu belirtti. Parker'a göre, bazı ülkelerin kredi notları, enerji fiyatlarının etkisini kaybetmesiyle ilgili olarak COVID-19 ve Ukrayna savaşı gibi faktörlerden kaynaklanan artışlarla desteklendi. Diğer ülkelerin ise sıkı politika uygulamaları nedeniyle kredi notlarının yükselmiş olabileceğini belirtti.
Parker, az gelişmiş ülkelerin tahvil piyasalarına yeniden erişebilmesinin kredi notlarının yükseltilmesinde etkili olduğunu belirtti. Ancak kötü haber şu ki, son zamanlarda kredi notlarında yaşanan artış, son 10 ila 15 yılda yaşanan düşüşleri tam olarak telafi edemeyecek.
"Reuters, Türkiye'nin son 15 yılda yaşadığı kayıpların telafi edilemeyeceğini ifade etti" haberi, 22 Mayıs 2024 tarihinde yazılmıştır. 22 Mayıs 2024 tarihinde de güncellenmiştir. Gündem kategorisi altında bulunan Reuters, Türkiye'nin son 15 yılda yaşadığı kayıpların telafi edilemeyeceğini ifade etti haberi 2024 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Reuters, Türkiye'nin son 15 yılda yaşadığı kayıpların telafi edilemeyeceğini ifade etti 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Gündem konusunda 22 Kasım 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.
YORUM YAZ
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.