Roboski Katliamı’nın üzerinden sekiz yıl geçti, kimse yargılanmadı... İHD’den adalet çağrısı!

Roboski Katliamı’nın üzerinden sekiz yıl geçti, kimse yargılanmadı... İHD’den adalet çağrısı!

Roboski Katliamı’nın üzerinden sekiz yıl geç... Şırnak’ta 28 Aralık 2011 yılında Türk Silahlı Kuvvetlerinin bombardımanı sonucu 19’u çocuk 34 kişinin yaşamını yitirdiği Roboski Katliamı’nın üzerinden sekiz yıl geçti. Kimsenin yargılanmadığı dava AYM ve AİHM’den...

Şırnak’ta 28 Aralık 2011 yılında Türk Silahlı Kuvvetlerinin bombardımanı sonucu 19’u çocuk 34 kişinin yaşamını yitirdiği Roboski Katliamı’nın üzerinden sekiz yıl geçti. Kimsenin yargılanmadığı dava AYM ve AİHM’den döndü. Evrensel’e konuşan Roboskili ailelerden Ferhat Encu, dava dosyasını yeniden canlandırmak için çalışmalara başladıklarını söyleyerek, cezasızlığa karşı bütün insanları ses vermeye çağırdı. Katliama ilişkin, İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul şubesi bir video yayınlayarak ‘adalet’ çağrısı yaptı.

Şırnak’ın Uludere ilçesine bağlı Roboski köyünde, 28 Aralık 2011 tarihinde Türk Silahlı Kuvvetleri’ne (TSK) ait savaş uçaklarının bombardımanı sonucu 19’u çocuk 34 kişinin yaşamını yitirmesi üzerinden 8 yıl geçti. AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, çözüm sürecinde “Bu olayın failleri Ankara’nın karanlık dehlizlerinde kaybolmayacak” dese de hükümet ve yargı kanadında geride kalan yıllar içerisinde yaşananlarla Roboski Katliamı’nın failleri cezasız kalmaya devam etti.

MAHKEME TAKİPSİZLİK VERDİ

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı katliama dair 8 Ocak 2012’de soruşturma başlattı. Soruşturmaya “gizlilik kararı” verilerek devam edilirken, Haziran 2013’te Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı dosya hakkında “taksirle ölüme sebebiyet vermek” iddiasıyla “görevsizlik kararı” vererek, dosyayı Genelkurmay Askeri Savcılığına gönderdi.

Genelkurmay Askerî Savcılığı, 7 Ocak 2014’te dosyada ‘şüpheli’ olarak adları geçen Jandarma Sınır Tümen Komutanı Tümgeneral İlhan Bölük, Jandarma Asayiş Kolordu Komutanı Korgeneral Yıldırım Güvenç, 2. Ordu Komutanlığı İstihbarat Başkanı Albay Aygün Eker, 2. Ordu Harekât Kurmay Yarbaşkanı Tuğgeneral Halil Erkek ve 2. İstihbarat Analiz ve Değerlendirme Daire Başkanı Tuğgeneral Ali Rıza Kuğu hakkında “kovuşturmaya yer olmadığı” yönünde karar verdi. Ailelerin “takipsizlik” kararına yaptığı itiraz da 20 Haziran 2014’te reddedildi.

DOSYA AYM VE AİHM’DEN DÖNDÜ

Soruşturmalardan sonuç alınamayınca Roboski Katliamı’nda yakınlarını kaybeden aileler dosyayı, Temmuz 2014’te 1108 avukat ile birlikte Anayasa Mahkemesine (AYM) taşıdı. Ancak AYM 26 Şubat 2016’da 53 başvurucudan 3’ünün avukatlarının vekaletnamelerini 2 gün geciktirmeleri dolayısıyla “eksik evrak” gerekçesi ile başvuruyu reddetti. Bunun üzerine 281 başvurucu ile dosya Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine (AİHM) taşındı. AİHM ise, yaklaşık 2 yıl boyunca beklettiği dosya başvurusunu 17 Mayıs 2018’de iç hukuk yolları tükenmediği için “kabul edilemez” bularak reddetti.

İHD'DEN ÇAĞRI: FAİLLER YARGILANSIN, ROBOSKİ İÇİN ADALET İSTİYORUZ

"8 yıl önce Roboski'de insanların üzerine bombalar yağdı. Duydunuz mu? Bombalarla 34 insan katledildi, ölenlerin 19'u çocuktu biliyor muydunuz? Parçalanan bedenler katırların sırtında taşındı unutma! Traktör römorklarına üst üste koyarak taşındılar, duydunuz mu? Katledilenler için çok şey söylendi ama her şeyden önce onlar insandı unutma! Sekiz yıl geçti, suçlular ve katliamın siyasi sorumluları yargılanmadı. Yeni katliamların yaşanmaması için Roboski'nin ve tüm katliamların sorumluları yargılansın! Roboski'yi unutma, unutturma! Failler yargılansın! 'Roboski için adalet istiyoruz' demek için 28 Aralık saat 18.00'de Beşiktaş Barbaros Parkı'nda olacağız. Siz de ses verin!"

"Roboski Katliamı’nın üzerinden sekiz yıl geçti, kimse yargılanmadı... İHD’den adalet çağrısı!" haberi, 28 Aralık 2019 tarihinde yazılmıştır. Yaşam kategorisi altında bulunan Roboski Katliamı’nın üzerinden sekiz yıl geçti, kimse yargılanmadı... İHD’den adalet çağrısı! haberi 2019 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Roboski Katliamı’nın üzerinden sekiz yıl geçti, kimse yargılanmadı... İHD’den adalet çağrısı! 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Yaşam konusunda 26 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 04:48 Beşiktaş, 339 milyon euroluk dev transferiyle futbol dünyasını sarsmaya hazırlanıyor!
  2. 04:45 Haiti Başbakanı Henry istifasını verdi
  3. 03:38 Maya yok, beklemeye gerek yok! Herkes hazır aldınız zannedecek! 5 dakikalık simit poğaça tarifi
  4. 03:36 Pırlanta gibi eşlerinize zengin tarif! İşte elmas kurabiye tarifi
  5. 03:33 Çağlayı tuzlayıp yemeyi unutacaksınız! Mardin’in meşhur lezzeti Firkiye tarifi
  6. 03:31 PUBG oyununda Erangel haritası değişiyor! Yeni güncelleme yolda
  7. 03:27 Türk Hava Yolları, 2023'te tüm zamanların rekorunu kırdı
  8. 03:24 A101 şimdi Samsung Galaxy S24'ü müşterilere sunuyor! Ürünün fiyatı ne kadar?
  9. 03:24 Mehmet Şimşek açıkladı: Türkiye sahalara döndü; sıkıntılar geride kaldı
  10. 03:21 KKM'de hesabı olanlar dikkat! Faiz oranları değişti!
  11. 03:18 Kahvaltı sofralarının vazgeçilmezi olacak! İşte puf poğaça tarifi
  12. 03:16 Pastörize sütte kuş gribi virüsü bulundu!
  13. 03:13 Cam bezlerini çöpe atın, daha iyisini bulduk!
  14. 03:11 Ütü derdine son: Bu tarifi uygulayan ütüden kurtulur!
  15. 03:08 Galatasaray, Portekiz'in kariyerinde 129 gol ve 96 asist bulunan süper yıldızıyla anlaşıyor!
  16. 01:32 Ülkemizde de popüler olan ünlü tencere firması iflas etti: İşsizlik kapıda
  17. 01:28 Uzun yıllar boyunca tatlı anılar bırakan bir marka, resmi olarak iflas ettiğini duyurdu
  18. 01:24 Fernando Muslera'dan Beklenmedik Bir Karar: Emeklilik! Şaşırtıcı Açıklama Geldi!
  19. 01:03 Türkiye'nin Otonom Sistemler Fuarı'nda Gösterdiği Performans Avrupalıları ve Asyalıları Etkiledi!
  20. 00:55 Beşiktaş'ın Yeni Teknik Direktörü Belli Oldu, İmzalar Atılıyor!
Yaşam Haberleri