Robot süpürgelerdeki tehlike

Robot süpürgelerdeki tehlike

Robot süpürgelerdeki tehlike ABD'de Maryland Üniversitesi'nden bir grup araştırmacı, robot süpürgelere sızarak birçok ülkede giderek yaygınlaşan bu cihazların evdeki sesleri kaydetmek için kullanılabileceğini kanıtladığını açıkladı.

 

Bilgisayar uzmanları, sinyal işleme ve derin öğrenme tekniklerini kullanarak normalde mikrofonları olmayan bu robotları birer kayıt cihazına dönüştürdü. Araştırmacılar, ışık algılama ve uzaklık ölçme "Lidar" teknolojisi kullanan tüm cihazların, bu yöntemle manipüle edilebileceğini söylüyor. Singapur Üniversitesi'yle birlikte gerçekleştirilen projeyle ilgili bulgular dün Bilişim Topluluğu ACM'nin bir konferansında paylaşıldı. "BİLGİLERİNİZ REKLAM VERENLERİN ELİNE GEÇEBİLİR Dr. Nirupam Roy, "Hiçbir şey düşünmeden bu cihazları evimize getiriyoruz. Ama çalışmamızla mikrofonları olmamasına rağmen, bu cihazların navigasyon için kullandığı sistemlerini başka bir amaca uygun hale getirebileceğimizi, evdeki konuşmaları dinlemek için kullanabileceğimizi ortaya koyduk" dedi. Bu cihazlarda kullanılan Lidar teknolojisinde robot süpürge, lazer ışınları yansıtarak yönünü buluyor ve eşyalara çarpmıyor. Bu teknolojide, sinyalin gidişiyle dönüşü arasındaki zaman farkı temel alınarak uzaklık ölçülüyor. Uzmanlar, robot süpürgelerin odalar için oluşturduğu haritaların sıklıkla bulut sistemlerinde depolandığını ve bunların gizlilik ihlallerine açık olduğunu söylüyor. Bazı uzmanlar reklam verenlerin, gelir seviyesine ilişkin bir gösterge olarak evin büyüklüğü ve yaşam tarzıyla ilgili ipuçları verebilecek diğer bilgilere erişebileceğine dikkat çekiyor. SESLER NASIL DİNLENDİ? Ses dalgaları nesneleri titreştiriyor. Bu titreşimler nesneden yansıyan ışıkta hafif değişime neden oluyor. Casuslukta 1940'lardan beri kullanılan lazer mikrofonlar bu varyasyonları tekrar ses dalgalarına dönüştürüyor. Lazer mikrofonlarında lazer ışınının cam gibi çok düzeylere yansıtılması gerekiyor. Robot süpürgenin Lidar'ında ise cihaz, lazerle odayı tarıyor ve düzensiz şekil ve yoğunluktaki nesnelerden geri yansıyan ışınları algılıyor. Süpürgenin sensörünün algıladığı sinyaller ses dalgalarını alabilmek için gerekli olan bilginin çok az bir bölümünü sağlıyor. Bu nedenle araştırma kapsamında süpürgenin Lidar sisteminin bir mikrofon gibi işlev görmesini sağlayıp sinyalin anlamlı ses sinyallerine dönüştürülüp dönüştürülemeyeceğine bakıldı. Araştırmacılar lazer ışınının pozisyonunu kontrol edebileceklerini ve cihazın navigasyonuna müdahale etmeden algılanan veriyi Wi-Fi aracılığıyla dizüstü bilgisayarlarına aktarabileceklerini göstermek için bir robot süpürgeyi hack'ledi. Sonra iki ses kaynağıyla deneyler yapıldı. Bunlardan birinde bir kişinin tekrarladığı rakamlar bilgisayarın hoparlöründen odaya verildi, birinde de televizyondan gelen sesler kullanıldı. Ardından robot süpürgenin navigasyon sisteminin algıladığı, ses kaynağının yakınındaki nesnelerden yansıyan lazer sinyalleri kaydedildi. Sinyaller insan ve televizyon sesleri için tasarlanan derin öğrenme algoritmalarından geçirildi. Sistem, araştırmacının tekrarladığı rakamları yüzde 90 doğrulukla bildi. Televizyondan kaydedilen bir dakikalık ses dosyasında ise doğruluk oranının yüzde 90'dan fazla olduğu görüldü.

"Robot süpürgelerdeki tehlike" haberi, 20 Kasım 2020 tarihinde yazılmıştır. 20 Kasım 2020 tarihinde de güncellenmiştir. 3. Sayfa kategorisi altında bulunan Robot süpürgelerdeki tehlike haberi 2020 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Robot süpürgelerdeki tehlike 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. 3. Sayfa konusunda 06 Mayıs 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 21:38 Bir sigara grubuna zam geldi: İşte güncel sigara fiyatlar
  2. 21:38 Çin Devlet Başkanı Şi Jinping'in Fransa Ziyareti: Ticaret ve Stratejik İlişkiler Gündemde
  3. 21:29 Altın kahini uyardı: Gram altında yeni rekora hazır olun!
  4. 21:28 Tayland'da Aşırı Sıcaklar: En Az 38 Kişi Hayatını Kaybetti
  5. 21:27 7 Mayıs hava durumu tahminleri: Yarın hava nasıl olacak?
  6. 21:25 Sıcak havalarda uyutmayan küçük sineklerden kurtulmak bu yöntemle çok kolay!
  7. 21:23 Dolar sahiplerini heyecanlandıracak gelişme!
  8. 21:21 Yerli yapay zeka yazılımı: Rahim değerlendirilip, gebelik elde edilebiliniyor
  9. 21:19 Instagram'ın algoritması baştan aşağı değişiyor!
  10. 21:16 Kolayca evde yapabileceğiniz dondurma tarifi
  11. 21:15 İnternette bu şifreleri kullanıyorsanız geçmiş olsun!
  12. 21:08 Nisan 2024 Raporuna Göre Türkiye İnşaat Malzemesi Sektöründe Üretim Artıyor
  13. 20:59 Magellan vampir tedavisi nedir?
  14. 20:59 Fatih'te İsrail'in Gazze Saldırıları Protesto Edildi
  15. 20:58 Green Card onay numarası (Confirmation Number) nedir?
  16. 20:57 Lobotomi nedir, ne için kullanılır?
  17. 20:55 Bulgaristan’dan Kaçak Havyar Getiren Sanık Yakalandı: Piyasa Değeri 172 Bin Lira
  18. 20:54 Yoga nedir, faydaları nelerdir?
  19. 20:53 Beşiktaş'ın yeni teknik direktörü belirlendi ve resmi açıklama için geri sayım başladı!
  20. 20:53 Kakava nedir, kakava ateşi nerelerde yakılır?
3. Sayfa Haberleri