RTÜK Başkanından CEMO yanıtı: Yargılaması devam eden bir şarkı

RTÜK Başkanından CEMO yanıtı: Yargılaması devam eden bir şarkı

RTÜK Başkanından CEMO yanıtı: Yargılaması de... Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) Başkanı Ebubekir Şahin, Halk TV ekranlarında Cemo isimli şarkının söylenmesinin ardından kanala verilen cezayı savundu.

Şahin’in iddiasına göre Grup Yorum’un 1989 yılında çıkardığı Cemo şarkısı, “yargılanıyor ve bu da kamuoyu tarafından biliniyor.”

Sözcü yazarı Deniz Zeyrek, RTÜK’e eleştiriler yönelttiği yazısının ardından kurumun başkanı Şahin’in kendisine yazdığı yanıtı bugünkü köşesinde paylaştı.

 

Buna göre Ebubekir Şahin’in Deniz Zeyrek’e verdiği yanıt şöyle:

Saygıdeğer Meslektaşım; Üst Kurulumuzun adını anarak ‘Şarkı Yasaklayan Demokratlar’ başlığıyla kaleme aldığınız köşe yazınızı acı bir tebessümle okudum. Yıllarımı bu mesleğe vermiş bir kişi olarak basında yayımlanan her bir makaleyi değerli bulsam da yazınızda ifade ettiğiniz suçlayıcı görüşlerinize katılamayacağımı belirtmek isterim.

Satırlarınızın ardından son toplantımızdaki Üst Kurul kararıyla ilgili bilgi verme ihtiyacı hissettim. ‘RTÜK türkülere ceza veriyor’ veya ‘türkü dinlemek de yasaklanıyor’ gibi yaklaşımlarla konuyu farklı bir yöne çekmeyi doğru bulmuyorum. Zira ekranlarımızda ve radyolarımızda pek çok müzik-eğlence programı periyodik olarak yayınlanmaktadır. Yasal çerçeve içinde ortaya konulan bu yayınlarda çalınan şarkılara, türkülere biz dâhil hiç kimse müdahale etmemektedir. Ancak, konu terör propagandası olunca 6112 sayılı Yasanın RTÜK’e verdiği görev devreye girmektedir.

Tekraren altını çizmem gerekirse, Üst Kurulumuz, 07.07.2021 tarihindeki toplantısında ekranda söylenen bir şarkı yüzünden veya türküden dolayı ceza uygulamamıştır. ‘Türkü yasaklayan RTÜK’ ve benzeri yaklaşımları üzücü bulduğumuzu açıkça ifade ediyorum. Kanunumuzda ‘radyo ve televizyonlarda türkü söylenmez’ gibi bir yayın ilkesi ihlali bulunmamaktadır.

“Kişisel olarak üzüldüm”

Ahmet Kaya, Ozan Arif, Hasan Sağındık ve Musa Eroğlu gibi değerli sanatçılarımızın dizeleri ve sesleriyle büyüyen bir kişi olduğumdan bir türkü yüzünden müeyyide uyguladığımızı yazmanıza kişisel olarak da üzüldüm.

Konunun aslı şudur. Verilen yaptırım, 6112 sayılı Kanun’un 8. Maddesinin 1. Fıkrasının (d) bendinde yer alan ‘Yayın hizmetleri,…. Terörü övemez ve teşvik edemez, terör örgütlerini güçlü veya haklı gösteremez, terör örgütlerinin korkutucu ve yıldırıcı özelliklerini yansıtıcı nitelikte olamaz’ hükmünün ihlali nedeniyle kararlaştırılmıştır.

İlgili yayıncı kuruluşun terör örgütüyle münasebeti nedeniyle yargıya taşınan ve yargılaması devam eden bir şarkının, üstelik kamuoyu tarafından bilinmesine rağmen programda seslendirilmesine, öncesinde ve sonrasındaki diyaloglara müsaade ettiği, terörle mücadele noktasında kendisine düşen sorumlulukta hassas davranmadığı görülmüştür.

Üst Kurulumuzun kırmızı çizgilerinden bir tanesi de yayınlardaki olası terör ve terör propagandasıdır. Milli güvenliğimizi tehdit eden terör propagandalarına şahsım dâhil hiçbir RTÜK Üyemiz rıza göstermez, gösteremez.

“Böyle bir imayı kabul etmiyoruz”

Ayrıca, yaklaşık 2 yıldır Başkanlığını yürüttüğüm Üst Kurulumuzun politikası, yasal yaptırımları en son kullanmaktır. Bu durumu defalarca ifade ettik ve uygulamalarımızda da gösterdik. Yayıncı kuruluşlarımız bu ‘açık kapı iletişim’ politikamızı yakinen bilmektedirler. Çeşitli iletişim kanalları aracılığıyla ya da yüz yüze önce uyarmayı tercih etmekte daha sonra Kanunda net olarak belirtilen yayın ilkesi ihlali olan yanlışların düzeltilmesini beklemekteyiz. Bu vesileyle de açıkça belirtmeliyim ki diyalog çağrılarımıza cevap vermeyen hatta zaman zaman yapmış olduğumuz çok insani uyarıları bile farklı algılayıp bunun üzerinden aleyhimizde propaganda yapan zihniyet, RTÜK’ü müeyyide uygulamaya zorlamaktadır. Bu durumda Yüce Meclis’te millet iradesiyle çıkarılan 6112 sayılı Yasayı uygulama görevi olan RTÜK’ün ikazlarını dikkate almayan, görmezden gelen, ciddiye almayan yayıncı kuruluşlara elinde var olan yaptırım argümanını kullanmaktan başka çaresi kalmamaktadır. Aksi durumda görevimizi ihmal etmiş, bizlere verilen emanete ihanet etmiş oluruz. RTÜK Başkanı ve Üyeleri malumlarınız TBMM’de seçilmektedir. Aziz milletimizin tertemiz oylarıyla TBMM Üyesi olan saygıdeğer milletvekillerimizin seçtiği bizler, bu sorumluluk bilinciyle vazifemizi yerine getirmekteyiz.

Köşe yazınızdaki şahsıma, Üyelerimize ve mesai arkadaşlarımıza yönelik olarak ‘siyasi talimatlarla hareket ediliyor’ tarzı bir imayı asla ve asla kabul etmiyoruz. Yazınızda açıkça isimlerini zikrettiğiniz Ak Parti’nin önemli siyasi isimlerinin de bu iddiayı kabul etmeyeceğini net olarak biliyorum.

Üst Kurul toplantısında alınan kararı, bu minvalde tekrar düşünmenizi önemle rica ediyor, çalışmalarınızda başarılar diliyorum.

"RTÜK Başkanından CEMO yanıtı: Yargılaması devam eden bir şarkı" haberi, 12 Temmuz 2021 tarihinde yazılmıştır. 12 Temmuz 2021 tarihinde de güncellenmiştir. Medya kategorisi altında bulunan RTÜK Başkanından CEMO yanıtı: Yargılaması devam eden bir şarkı haberi 2021 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. RTÜK Başkanından CEMO yanıtı: Yargılaması devam eden bir şarkı 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Medya konusunda 18 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 10:30 Borsa İstanbul'da BIST 100 Endeksi Yükselişle Açıldı
  2. 10:27 MHP’li belediye giderayak geziye 8.7 milyon ödedi
  3. 10:27 Panathinaikos'un Samet Akaydın Krizi: Bonservis Pazarlıkları Sürüyor
  4. 10:21 Mustafa Varank ile Bilal Erdoğan arasında ıstakoz ‘goyguyu’
  5. 10:18 Ukrayna'daki Rus Saldırısında 18 Ölü, 60 Yaralı: Chernigiv Kenti Hedefte
  6. 10:17 Parti Meclisi toplanıyor: CHP’de grup başkanvekilliği yarışı
  7. 10:15 Simitte KDV Düzenlemesi: Pastane ve Kafelerde Fiyatlar Artıyor
  8. 10:10 İstanbul'da Olumsuz Hava Koşulları Deniz Ulaşımını Etkiledi: Sefer İptalleri Yaşandı
  9. 09:54 Kızılaycı müteahhide sessiz tahliye: 70 kişinin öldüğü sitenin müteahhidi tahliye oldu
  10. 09:50 Ankara Emniyeti'nde operasyon skandalı: 'Yanlışlıkla' bir hakimin evine baskın yapıldı
  11. 09:44 BUDO'nun bugünkü 8 seferi yapılamayacak
  12. 09:40 Erdoğan, Şimşek 10 ayda ekonomiyi düzeltir, hazine tekrar düzelir diye hesap yaptı ama olmadı
  13. 09:34 10 bin dolarlık nafaka krizi devam ediyor: Cem Yılmaz'dan eski eşi Ahu Yağtuğ'a gönderme
  14. 09:27 Max Verstappen 2024 'Time 100' listesinde yer aldı
  15. 09:22 Şamil Tayyar'dan çok konuşulacak 'kabine' iddiası: Genel Merkez'le sınırlı kalmayacak!
  16. 09:18 Prof. Dr. Naci Görür’den "halkı tedirgin ediyorsun" yorumlarına sert tepki
  17. 09:15 AKP'li vekilin yanlış yere park ettiği aracını ihbar eden 2 kişiye, 2'şer yıl hapis cezası verildi
  18. 08:56 Ataşehir Belediyesi'nde 30'dan fazla işçi isteği dışında emekli ediliyor
  19. 08:51 Ali Yerlikaya duyurdu: 41 ilde uyuşturucu operasyonu: 268 gözaltı
  20. 08:47 AK Parti hükümeti, kültür hizmetleri için 4, din hizmetleri için 23,5 milyar TL harcadı
Otomotiv Haberleri