RTÜK, ekranlardaki şiddete sessiz kaldı!
RTÜK, ekranlardaki şiddete sessiz kaldı! RTÜK, “şiddet” nedeniyle izleyicilerden gelen şikayetlere sessiz kalmayı terccih etti.
RTÜK, “şiddet” nedeniyle izleyicilerden gelen şikayetlere sessiz kalmayı terccih etti.
Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) İletişim Merkezi’ne, 2019 yılının ocak ayından bugüne kadar ekrandaki “şiddet” nedeniyle izleyicilerden 16 bin 514 şikâyet geldi.
Cumhuriyet Gazetesi'nden Ozan Çepni'nin haberine göre, RTÜK üyesi İlhan Taşçı’nın verdiği bilgiye göre, aynı dönemde Üst Kurul gündemine şiddet şikâyetlerine ilişkin tek bir dosya dahi getirilmedi. CHP kontenjanından seçilen RTÜK üyesi Taşcı, kuruma iletilen şikâyetlere yönelik incelemeleri sonucunda çarpıcı verilere ulaştı.
En çok da diziler...
RTÜK İletişim Merkezi’ne izleyiciler tarafından ekrandaki şiddete ilişkin şikâyetlerin yüzde 90’ını “dizi film” içerikleri oluşturdu. Televizyon yayınlarındaki şiddetten rahatsız olup bildirimde bulunanların yüzde 44.6’sı erkeklerden, yüzde 55.4’ü kadınlardan oluştu.
Ekranlardaki şiddet içeriği nedeniyle en fazla doktorlar tarafından RTÜK’e şikâyet yapılırken şikâyetçiler arasındaki hekimlerin oranı yüzde 53 oldu. Doktorları, yüzde 8.1 ile üniversite öğrencileri, 5.5 ile memurlar, 5.1 ile çalışmayanlar, yüzde 4.5 ile de öğretmenler takip etti.
RTÜK’ün 8 aydır tek bir şiddet dosyasını görüşmemesine tepki gösteren İlhan Taşçı, “Yasayla ekrandaki şiddeti özendirici ve kanıksatıcı yayınları engelleme yetki ve görevi RTÜK’te. Ancak ısrarla ekrandaki şiddet görülmüyor, çağrılarımıza karşın dosyalar üst kurula getirilmiyor” diye konuştu.
Yasanın verdiği bir görev
Taşçı, “Türkiye’de neredeyse her gün kadına yönelik şiddet, kadın cinayeti haberinin duyulduğu bir ortamda -- ki maalesef en son örneği Emine Bulut -- RTÜK’ün tüm radarlarını bu alana yöneltmesi hem yasanın verdiği bir görevdir, hem de toplumsal bir sorumluluktur.
Kadın şiddetini izleyiciye tüm ayrıntılarıyla izleten; parmakların kırıldığı, ellerin sıcak sular altında yakıldığı, fiziksel şiddetten psikolojik şiddete, ekonomik şiddetten cinsel şiddete kadar pek çok şiddet uygulanmasını RTÜK’ün görmezden gelmesi mümkün değil.
RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin iktidara, Saray’a yakın kanalları koruma çabasını bir yana bırakmalı. Hangi kanalda, kime yakın olduğuna bakmaksızın televizyondaki şiddete yönelik raporları ivedilikle üst kurul gündemine alması yasal sorumluluğudur, görevidir” dedi.
‘Sen Anlat Karadeniz’den...
ÇOCUK İSYAN ETMİŞTİ
RTÜK’, 2018 yılında yurttaşlardan gelen bildirimleri basınla paylaşmış ve küçük bir çocuğun yaptığı şikâyet dikkat çekmişti. “Babam bir dizideki karısını döven karaktere çok benziyor. Lütfen diziyi bitirin de babam anneme aynısını yapamasın” diye bir çocuktan şikâyet geldiğini belirten kurul, ne dizi ne de kanal adını vermişti.
RTÜK üyesi İlhan Taşcı, bu dizinin ATV’de yayımlanan “Sen Anlat Karadeniz” olduğunu ve raporda açıklananın aksine diziye ceza kesilemediğini söylemişti.
"RTÜK, ekranlardaki şiddete sessiz kaldı!" haberi, 25 Ağustos 2019 tarihinde yazılmıştır. Medya kategorisi altında bulunan RTÜK, ekranlardaki şiddete sessiz kaldı! haberi 2019 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. RTÜK, ekranlardaki şiddete sessiz kaldı! 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Medya konusunda 22 Aralık 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.
YORUM YAZ
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.