RTÜK’ün iç yüzü

RTÜK’ün iç yüzü

RTÜK’ün iç yüzü Taşcı da bu durum için “Sansür fena, otosansür ondan da fena.” diyor ve ekliyor: “Birkaç özel istisna dışında otosansür uygulamayan yayıncı yok gibi.”

CHP’li RTÜK  Üyesi İlhan Taşcı Evrensel’den Gözde Tüzer’e konuşutu. İlhan Taşçı konuşmasında şunları kaydetti.

RTÜK NASIL İŞLİYOR?

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu, kısaca RTÜK özel radyo ve televizyon yayınlarını düzenleyen bir kurum. 9 üyeden oluşuyor. Şu anki parti kontenjanlarına göre dağılımı ise Adalet ve Kalkınma Partisi 5, CHP 2, Milliyetçi Hareket Partisi 1 ve HDP 1 üye şeklinde. RTÜK’ün bir de izleme uzmanları var. Bu uzmanlar televizyonlarda 6112 sayılı RTÜK Yasası’nda belirtilen yayın ilkelerinin ihlal edilip edilmediğini takip ediyorlar. İhlal yönünde bir belirlemeleri olduğunda raporlaştırıp RTÜK Başkanlığına iletiyorlar. RTÜK Başkanı gündeme aldığında da Üst Kurul’da görüşmesi yapılarak bir karar veriliyor. Aslında olması gereken ve yasal olan bu. Ancak RTÜK’de işler pek de öyle işlemiyor.

YUKARIDAN GELEN ‘RAPOR HAZIRLANSIN’ TALİMATI

RTÜK’ün CHP’li Üyesi İlhan Taşcı pratikteki işleyişi şu şekilde anlatıyor: “RTÜK Başkanı yukarıdan ‘Şu kanallarla ilgili şu şekilde rapor hazırlansın’ diye talimat veriyor, uzmanlar da buna uygun rapor düzenliyor. Başkan istediği zaman bu dosyaları gündeme alıyor ve Üst Kuruldaki sayısal çoğunluğu da kullanarak, yayıncılarla ilgili kamuoyunda tartışmalara neden olan cezaları kesiyorlar.”

İktidara yakın onlarca gazete, televizyon ve radyo var. Hatta medyanın yüzde 95’inin iktidarın elinde olduğu bilinen bir gerçek. RTÜK’ün iktidar medyasındaki hemen hiçbir şeyi görmeyip; bağımsız, muhalif televizyonlara bol kepçeden kestiği cezalar “sansür” ve “arka bahçe” tartışmalarını da beraberinde getiriyor. Taşcı “tam anlamıyla sansürcü, baskıcı” bir anlayışın hakim olduğu görüşünde. Bu durum “RTÜK’ün cezalarından yayıncılar hareket edemeyecek, iktidara, Saray’a tek kelime edemeyecek noktaya getirilmeye çalışılıyor.” diyerek açıklıyor.

YÜZDE 5’LİK MEDYANIN ETKİLİ VE İNANDIRICILIĞI

Peki bu kadar baskı ve sansürün altında yatan ne? İktidara yakın olmayan, özgür ve bağımsız yayın yapan yüzde 5’lik kesimden ne istiyorlar? Taşcı nedenini şöyle anlatıyor: “Bütün baskı ve sansürün altında yatan neden medyanın yüzde 95’ini kontrol altında tutsalar da geri kalan yüzde 5’lik özgür ve bağımsız yayıncılar daha etkili ve inandırıcı. İktidarın da onun ekran bekçiliğine soyunan RTÜK’ün de temelde rahatsız olduğu ve kabullenemediği durum bu. Bakıyorsunuz izlenmelerine o kadar devlet olanağı kullanmalarına, fonlanmalarına karşın zerre inandırıcılıkları yok. İktidarın mensupları bile izlemiyor ki bu kanalları. Çünkü bunlar yayıncı değil propaganda araçları, Saray’ın ve iktidarın basın büroları.”

“OTOSANSÜR UYGULAMAYAN YAYINCI YOK GİBİ”

Bir yanda sansür uygulamak zorunda kalan ya da kendi isteğiyle bunu tercih eden televizyon kanalları, bir yanda da kişilerin ya da kurumların kendi kendilerine uyguladıkları otosansür… Zira bu kadar büyük cezalar beraberinde otosansürü de getiriyor. Taşcı da bu durum için “Sansür fena, otosansür ondan da fena.” diyor ve ekliyor: “Birkaç özel istisna dışında otosansür uygulamayan yayıncı yok gibi.”

Taşçı zaten iktidarın da RTÜK marifetiyle hedefinin bu olduğunu “Sormasınlar, eleştirmesinler, araştırmasınlar, konuşmasınlar. RTÜK ne düşünür, ne ceza keser diyerek yayıncılık yapılabilmesi mümkün değil.” diyerek anlatıyor.

“BELLİ KANALLAR KORUMA ALTINDA”

Özgür yayıncılık yapmaya çalışan kanallarda durum böyle iken “belli kanallar” iktidarın ve RTÜK’ün koruması altında. Taşcı “koruma altında” olmayan kanallara dair şöyle diyor: “Onun dışındakiler sanırsınız RTÜK’e abone olmuşlar her hafta cezalandırılıyor. Eleştirel yayın yapabilen bağımsız televizyonlar da olmasa RTÜK Başkanı ne iş yapacak merak ediyorum. RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin’in can kulağıyla izlediği kanallar Halk TV, TELE 1, KRT ve FOX TV. Nadiren zaplayıp başka kanallara bakıyor. Yoksa başka türlü her hafta bu kanallara ceza kesilmesini nasıl açıklayabiliriz?”

Aslında İlhan Taşcı her kurul toplantısında Şahin’in başka kanallara da bakmasını, yayın ihlallerinin sabahtan akşama kadar diğer kanallarda da yapıldığını, bunlarla ilgili raporların hazırlanıp kurula getirilmesi çağrısında bulunuyor. Ama her hafta aynı cevabı alıyor “Bakıyoruz efendim” Peki neden? Taşcı anlatıyor: “Çünkü o da biliyor ki insanlar bu kanallardan Türkiye’deki ve dünyadaki gelişmeleri izlemeye çalışıyorlar. İzleyici her zaman gerçeğin izini sürer. RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin’in hedefi de tam olarak üstü örtülü sansürle, ‘İktidarı ve Saray’ı kimse eleştirmesin’ yayıncılığını Türkiye’ye hakim kılmaktı.”

“BU DÖNEM DE ATLATILIR”

Taşcı’nın anlattıklarından durumun vahim olduğu sonucu çıkıyor haliyle. Kendisi de bunu “Dolayısıyla özgür ve bağımsız yayıncılık bir süre daha hedef olmaya devam edecek.” diyerek açıklıyor. Ancak durum vahim olsa da asla umutsuz değil. Taşcı “Bunların hepsi aşılır. Türkiye’deki yayıncılık yeri geldiğinde iktidarı sorgular, eleştirir ve soru sorar. Şu an cevaplara soru hazırlayan gazeteciler dönemi. Bu dönem de atlatılır. Ondan sonra da tarihin sayfalarına herkes hak ettiğince not edilir.” dedi.

"RTÜK’ün iç yüzü" haberi, 01 Eylül 2021 tarihinde yazılmıştır. 01 Eylül 2021 tarihinde de güncellenmiştir. Gündem kategorisi altında bulunan RTÜK’ün iç yüzü haberi 2021 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. RTÜK’ün iç yüzü 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Gündem konusunda 26 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 20:34 Ruslar Türkiye'ye Veda Ediyor: 50 Bin Kişi Ülkeyi Neden Terk Etti?
  2. 18:53 Korhan Berzeg için arama çalışmasında gelişme: Dere yatağında bir kanıt daha bulundu
  3. 18:46 Erdoğan: "Kalıcı ateşkesin temini büyük önem arz ediyor”
  4. 18:29 Trabzonspor'dan çifte transfer bombası geldi!
  5. 18:22 EGO Genel Müdürlüğü duyurdu! Ankara'da o hizmet süresiz kapatıldı
  6. 17:54 Begüm Doğan Faralyalı Açıkladı! "Beş yılda 1 milyar dolar yatırım planlıyoruz!"
  7. 17:46 Yeşilçam’ın Tonton Dedesi Nubar Terziyan O Çok Ünlü Şarkıcının Dayısıymış!
  8. 17:34 TRT'nin sevilen dizisinden izleyicilere müjde geldi! Beşinci sezonuyla ekranlarda yer alacak
  9. 17:34 Atv'nin veda edeceği dizi belli oldu: İzleyicilerin beğeniyle takip ettiği o dizi final yapıyor
  10. 17:32 Beşiktaş üç futbolcusunun sözleşme sürelerini uzatma kararı aldı!
  11. 17:24 Milli Sporcu Ferhat Satar, Ağaca Asılı Halde Ölü Bulundu!
  12. 16:49 Beşiktaş'ta Transfer Hareketi! 3 Oyuncuyla Sözleşme Uzadı
  13. 16:48 Kral Charles'ın Sağlık Durumu Kritik: Cenaze Hazırlıkları Başladı!
  14. 16:48 Gerçek Gamer'lar İçin Uygun Fiyatlı Güç: Ardor Gaming Guardian Klavye
  15. 16:47 Sevgili Cinayetine Kurban Giden Kadın Bakın Kimmiş! Yalın'ın Kuzeni Çıktı!
  16. 16:42 Yeşilçam'ın Güzel Oyuncusu Ahu Tuğba Yoğun Bakımda! Son Dakika!
  17. 16:39 Alman Kadınlarının Güzellik Sırrı O Marka Bundan Sonra Türkiye'de!
  18. 16:26 Fitch Ratings: Türkiye'nin Enflasyonla Mücadele Kararlılığı Yeni Ekonomi Politikasıyla Sürdürülecek
  19. 16:18 Kremlin Sözcüsü Peskov: Avrupa'nın Seçim Kararı Rusya İlişkilerini Yeniden Şekillendirecek
  20. 16:09 Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Seçim sürecinde büyük bir haksızlığa maruz kaldık"
Gündem Haberleri