Ruh Sağlığını Korumanın 10 Tekniği

Ruh Sağlığını Korumanın 10 Tekniği

Ruh Sağlığını Korumanın 10 Tekniği Her yıl 10 Ekim’de kutlanan Dünya Ruh Sağlığı Günü’nün bu yılki teması ‘Herkes için ruh sağlığı ve ruh sağlığına daha fazla yatırım…”

Her yıl 10 Ekim’de kutlanan Dünya Ruh Sağlığı Günü’nün bu yılki teması ‘Herkes için ruh sağlığı ve ruh sağlığına daha fazla yatırım…” Psikiyatrist Prof. Dr. Mansur Beyazyürek, pandemi döneminde beden sağlığı kadar ruh sağlığını korumanın da önem kazandığını söylüyor. "

Ruh sağlığını korumak için kişilerin bir sanatla meşgul olması ve kendini hayata bağlayacak bir hobi bulması çok önemli. Sanata yatırım yapan insanlar, sanatsal uğraşı içinde olanlar pandemi dönemini de daha kolay ve sağlıklı atlatabilir.

Covid 19 virüsünden kendimizi korumaya çalıştığımız bugünlerde ruh sağlığımızı da ihmal etmememiz gerekiyor. Her yıl 10 Ekim’de kutlanan Dünya Ruh Sağlığı günü, ruh sağlığının önemini bir kez daha hatırlatıyor. Her yıl farklı bir temayla kutlanan Dünya Ruh Sağlığı Günü'nün bu yılkı teması, “Herkes için ruh sağlığı, ruh sağlığına daha fazla yatırım ve erişim” olarak özetleniyor.

Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre, dünyada 1 milyara yakın insan ruhsal bozuklukla yaşıyor. Her yıl 3 milyon kişi alkol kullanımından ölüyor ve her 40 saniyede bir kişi intihar ederek hayatını kaybediyor.  Ve şimdi, dünyanın dört bir yanındaki milyarlarca insan, Covid-19 virüsünün hem beden hem de ruh sağlığı üzerindeki olumsuz etkileriyle mücadele ediyor.

“Sanata ve sanatçıya değer verilmeli”

Sanata ve sanatçısına değer vermeyen bir toplumun ruh sağlığından bahsedemezsiniz. Maalesef sanat ve sanatçı yeterince değer görmüyor. Küçük Prens kitabının yazarı Antoine de Saint-Exupery’nin çok sevdiğim bir sözü var: “Beni kahreden ne bu soluk yüzler, ne bu çökük avurtlar; onların arkasında kaybolan Mozart’lar… “ Biz hep açlık, sefalet konuşuyoruz. Daha lüks araba, daha lüks ev gibi maddi değerlerin peşindeyiz. Oysa bunların da ardında bir insanı insan yapan değerler, güzellikler var. Maalesef bu değerler ve güzellikler ortaya çıkmadan yok olup gidiyor.

“Sanatın iyileştirici etkisi var”

Sanata yatırım yapan ve sanatsal uğraşı içinde olanlar pandemi dönemini daha kolay ve sağlıklı atlattılar. Benim ruh sağlığı konusundaki en beğendiğim tanım, ünlü Psikiyatr Sigmund Freud’un yaptığı tanımdır. Freud’a ‘Sen hep hastalıkla uğraşıyorsun. Sence sağlıklı ruh hali nedir?’ diye soruyorlar. Freud da ‘Sevebilen ve çalışabilen insan, ruh sağlığını korur’ diyor. Bu çok önemli; sevmek ve çalışmak... İnsanlar pandemi döneminde aylarca eve kapandılar. Sevdiği bir sanat dalı ile uğraşanlar ya da hobisi olanlar bu dönemi daha rahat atlattılar. Eğer bir müzik aleti çalıyorsanız, eve kapanma size iyi bile gelmiştir; rahat rahat enstrümanınızı çalmışsınızdır. Edebiyatla meşgulseniz, rahat rahat romanınızı, şiirinizi yazabilmişsinizdir. Resim yapıyorsanız da aynı durum geçerli. Hatta biz resmi terapide çok kullanırız. Freud der ki, resim bastırılmış duyguların bir çeşit dışa vurumudur. Sanat, eve kapanma döneminde en etkili başa çıkma yöntemidir. Örneğin ben de 3.5 ay evde kaldım; bana 3.5 dakika gibi geldi. Pandemi döneminde ve sonrasında insanlar ruh sağlıklarını korumak için kendilerine bir hobi de edinebilirler.  Arkadaşlarınızla görüşebilirsiniz. Sizi hayata bağlayacağınızı düşündüğünüz bir dolu şey yapabilirsiniz.

“65 yaş üstü insanları eve kapatmayalım”

65 yaş üzerindeki insanların eve kapatılması, kısıtlama getirilmesi doğru değildir. 65 yaş üzeri insanlarda damar sertliği, şeker hastalığı, bunama gibi ek rahatsızlar var. Bu yaş gurubunun yüzde 99’una doktorlar ‘Gez, dolaş, temiz hava al, hafif yürüyüşler yap’ diyorlar.  Dünya Ruh Sağlığı Günü vesilesiyle bir kez daha söylemek istiyorum. 65 yaş üzerindeki insanları virüsten koruyacağız derken hem ruh hem de beden sağlıklarını bozmayalım.

10 maddede ruh sağlığını korumanın formülü:

1-) Sanatla uğraşın, sanatsal faaliyetleri takip edin.

2-) Kendinize yeni hobiler bulun.

3-) Uzun zamandır okumadığınız kitapları okuyun.

4-) Aile bireyleri ve akrabalarınızla iletişimi kesmeyin.

5-) Sevdiğiniz arkadaşlarınız ve dostlarınızla zaman geçirin.

6-) Şartlar elverdiği oranda seyahat planları yapın.

7-) Evcil bir hayvan edinin ya da çiçek yetiştirin.

8-) Çocuklarınızla ya da sevdiklerinizle oyunlar oynayın.

9-) 65 yaş üstü olanlarla iletişime geçin, onlara yardım edin.

 10-) Sizi hayata bağlayacağını düşündüğünüz faaliyetlerde bulunun.

"Ruh Sağlığını Korumanın 10 Tekniği" haberi, 09 Ekim 2020 tarihinde yazılmıştır. 09 Ekim 2020 tarihinde de güncellenmiştir. Kadın kategorisi altında bulunan Ruh Sağlığını Korumanın 10 Tekniği haberi 2020 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Ruh Sağlığını Korumanın 10 Tekniği 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Kadın konusunda 19 Nisan 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 00:23 Okul Etkinliği Sırasında Tavuk Pilavı Yiyen Öğrenciler Zehirlendi: 48 Öğrenci Hastaneye Kaldırıldı
  2. 00:22 ABD, BM'de Filistin Devleti'nin Tanınmasına "Hayır" Diyor
  3. 00:20 Manisa Selendi'de Okul Servisi ile Kamyonet Çarpıştı: 9 Öğrenci Yaralı
  4. 00:16 UNFPA'nın Raporu: Cinsel Sağlık ve Üreme Sağlığı Eşitsizlikleri Artıyor
  5. 00:13 1 Mayıs'ın Taksim'de Kutlanması İşçi Sınıfının, Halkın Hakkıdır!
  6. 00:13 İran Cumhurbaşkanı, İsrail ile savaş ortamında sert uyarıda bulundu
  7. 00:10 Bill Gates, ''Milletlerden'' büyülenmiş olduğunu açıkladı
  8. 00:01 İbrahim Tatlıses ve Oğlu Ahmet Tatlıses Arasındaki Mahkeme Süreci Sürüyor: İddialar ve Açıklamalar
  9. 23:57 Netflix'in İlk Çeyrek Geliri Yüzde 15 Arttı: Abone Sayısı 37 Milyon Kişi Arttı
  10. 23:36 UEFA Avrupa'da, Aston Villa ve Fiorentina ilk iki finalist oldu!
  11. 23:26 CHP'li Zeyrek, Manisa'da indirim sözünü yerine getirdi!
  12. 22:58 Bill Gates açıkladı: Yapay zeka işte bu meslekleri yerinden edemiyor!
  13. 22:58 Aston Villa, UEFA Avrupa Konferans Ligi'nde büyük bir etki yarattı
  14. 22:55 Burdur'da Çöl Tozu Etkisi: Kent Tozla Kaplandı, Yetkililer Uyarıyor!
  15. 22:50 NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, G7 Toplantısında Ukrayna'ya Destek Vurgusu Yaptı
  16. 22:44 Tunceli'de PKK'ya Ait 8 Sığınak Tespit Edildi: 'Şehit Savcı Murat Uzun' Operasyonu
  17. 22:40 Diyadin İlçesinde İmamın Öğrencilere Şiddet İddiası: Gözaltı ve Soruşturma Başladı
  18. 22:36 Türkiye'deki Enflasyon Artışı: Ankara Havalimanı'nda Bir Bardak Çay 100 TL!
  19. 22:27 Kenya'da Helikopter Kazası: Genelkurmay Başkanı Ogolla ve 10 Askeri Personel Hayatını Kaybetti
  20. 22:22 Bahar Geldi, Flamingolar Ankara'nın Gölbaşı İlçesine Misafir Oldu!
Kadın Haberleri