Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov: İngiltere'nin Ukrayna'ya zayıflatılmış uranyumlu mühimmat sevk etmesi gerginliğ

Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov: İngiltere'nin Ukrayna'ya zayıflatılmış uranyumlu mühimmat sevk etmesi gerginliğ

Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov: İngiltere'nin... "Uranyumlu mühimmatların kullanımını yasaklayan anlaşmanın geliştirilmesi engelleniyor"

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, İngiltere'nin Ukrayna'ya zayıflatılmış uranyumlu mühimmat sevk etmesi durumunda gerginliğin artacağını söyledi.

Lavrov ile Eritre Dışişleri Bakanı Osman Mohamed Saleh, Rusya'nın Soçi kentindeki görüşmelerinin ardından basın toplantısı düzenledi. Toplantıda konuşan Lavrov, Saleh ile askeri teknik alanındaki işbirliği ve güvenlikle ilgili konuları ele aldıklarını belirterek, "Bu, özellikle Afrika Boynuzu bölgesindeki durum ve bölgedeki ülkeler arasında süren gerilimler göz önünde bulundurulduğunda etkileşimimizin önemli bir yönüdür" dedi.

Batı'nın Ukrayna krizi adı altında küresel süreçleri başlattığını belirten Lavrov, Eritre'nin bu konuda tutarlı yaklaşım sergilediğini söyledi. Lavrov, "Uluslararası alanda enerji ve gıda güvenliği alanında gerçek durumu yansıtan ortak yaklaşımları destekliyoruz. Bu konuların, ABD ve müttefiklerinin empoze etmeye çalıştığı mantığı ile değil, tüm devletlerin çıkarlarının dikkate alınmasından yola çıkarak değerlendirilmesinden yanayız. Bu mantık, Afrika ülkeleriyle de sömürgeci etkileşim yöntemlerinin korunmasını amaçlıyor" dedi.

Batı'nın Afrika bölgelerini istikrarsızlaştırma amacıyla rahatsız edici unsurları bulmaya çalıştığını ifade eden Lavrov, anlaşmazlıkların, çıkarlar dengesi doğrultusunda çözülmesi yönünde girişimlerin pekiştirilmesi gerektiğini vurguladı.

"Uranyumlu mühimmatların kullanımını yasaklayan anlaşmanın geliştirilmesi engelleniyor"

Bakan Lavrov, İngiltere'nin Ukrayna'ya zayıflatılmış uranyumlu mühimmat sevk edeceği yönündeki açıklamasına değinerek, "Bu, gerginliğin nitelikli ve ciddi şekilde arttırılmasına yönelik bir adım. İngiliz meslektaşlarımızın gerginliği yeni ve çok ciddi bir aşamaya çıkardığı gerçeğini dikkate almamız gerekecek" değerlendirmesinde bulundu.

Bu tür mühimmatların eski Yugoslavya ve Irak'ta kullanıldığını anımsatan Lavrov, bunun kanser hastalığının yaygınlaşmasına ve toprağın kirlenmesine yol açtığını belirterek, "Zayıflatılmış uranyumlu mühimmatların kullanılması, Ukrayna'nın yüksek kalitede gıda üretme kabiliyetini büyük ölçüde azaltacak, hatta yok edecek" ifadelerini kullandı.

Söz konusu mühimmatların kullanımını yasaklayan uluslararası anlaşmaların olmadığına dikkati çeken Lavrov, önde gelen Batılı ülkelerin böyle bir anlaşmanın geliştirilmesini engellediğini söyledi.

"UCM Başsavcısı, Batı'nın görevlerini yerine getiriyor"

Uluslararası Ceza Mahkemesinin (UCM), Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Rusya Çocuk Hakları Komiseri Mariya Lvova-Belova hakkında savaş suçu gerekçesiyle yakalama kararı çıkarmasına da değinen Lavrov, UCM Başsavcısı Karim Asad Ahmad Khan'ın Batılı ülkelerin belirlediği görevleri yerine getirdiğini ve NATO ülkelerince işlenen suçları soruşturmasının yasaklandığını savundu.

"Batı, Eritre'ye yönelik her zaman baskı kuruyor"

Eritre Dışişleri Bakanı Saleh de Batı'nın ülkesine yönelik her zaman baskı kurduğunu belirterek, "Bu baskılara boyun eğmiyoruz" dedi.

Rusya'nın eylemlerini desteklediklerini dile getiren Saleh, ABD'nin Eritre'nin pozisyonunu değiştirmeye çalıştığını, ancak buna karşı çıktıklarını söyledi. (AA) 

"Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov: İngiltere'nin Ukrayna'ya zayıflatılmış uranyumlu mühimmat sevk etme." haberi, 22 Mart 2023 tarihinde yazılmıştır. 22 Mart 2023 tarihinde de güncellenmiştir. Dünya kategorisi altında bulunan Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov: İngiltere'nin Ukrayna'ya zayıflatılmış uranyumlu mühimmat sevk etme.. haberi 2023 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov: İngiltere'nin Ukrayna'ya zayıflatılmış uranyumlu mühimmat sevk etme.. 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Dünya konusunda 29 Mart 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Ezgi Bozkurt Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 11:40 AKP'li belediye emeklilere 2 bin TL’lik alışveriş kartı vermek için sokakta isim listesi oluşturdu
  2. 11:34 Ebru Şallı'nın eşi Uğur Akkuş'tan 'hapis cezası' iddialarına yanıt
  3. 11:26 Galatasaray Yöneticisi Erden Timur'dan hamle! Şimdi de Medya Patronu!
  4. 11:26 Jülide Kural: Kadir İnanır büyük bir hızla iyileşme yoluna girdiğini kanıtlamıştır
  5. 11:20 Murat Kurum, bakanların seçim çalışmasına katılmasını savundu: Cumhur ittifakının bakanları
  6. 11:17 Ekrem İmamoğlu: AK Parti kendisine oy verenlerin beklentilerini karşılayamıyor
  7. 11:15 Balıkesir Adayları Sosyal Medya İle Seçmene Ulaşıyor
  8. 11:05 Madonna Brezilya'ya Ücretsiz Konser Verecek! Son Konseri Mi?
  9. 11:05 Altın Fiyatları Hareketli: Gram Altın Ne Kadar?
  10. 11:02 Fenerbahçe'nin Eski Yöneticisi'nden şok hamle! Başkanlığa Aday Olacak!
  11. 11:00 Sakarya’da 796 bin 924 Seçmen Oy Kullanacak
  12. 10:54 MediaMarkt Türkiye'de Otomatik Kahve Makineleri Trendini Belirliyor
  13. 10:52 Yunanistan'da 6.0 büyüklüğünde deprem
  14. 10:51 GAÜN Öğrencileri Gaziantep Adalet Sarayında Duruşma Seyrine Katıldı
  15. 10:49 CHP İzmir Adayı Tugay: "1 Nisan'da Yeni Bir Sayfa Açılacak"
  16. 10:46 Mehmet Şimşek: Dünya Bankası’ndan 1,5 milyar dolarlık kaynak temin ettik
  17. 10:42 Nejat İşler: Ben her gün ölümü düşünüyorum
  18. 10:39 Seçil Erzan davasında yeni gelişme: Selçuk İnan’a verilen belgelerdeki imza sahte çıktı
  19. 10:31 Murat Yetkin yazdı: İmamoğlu bu kadar eşitsiz bir seçimi kazanırsa siyasi iklim nasıl değişir
  20. 10:25 EPDK deprem bölgesinde avans ödemelerini erteledi: 1 Nisan'da resmileşecek
Dünya Haberleri