Rusya'daki Saldırılar Küresel Petrol Piyasasını Sarsıyor: Fiyatlar Yükseliyor!

Rusya'daki Saldırılar Küresel Petrol Piyasasını Sarsıyor: Fiyatlar Yükseliyor!

Rusya'daki Saldırılar Küresel Petrol Piyasas... Rusya'nın petrol rafinerilerine yapılan saldırılar, ihracat kapasitesinde düşüşe neden olabilir. Bu durum, küresel petrol piyasasında sıkışıklığa ve fiyatların yükselmesine yol açabilir. OPEC, ham petrol stoklarını kontrol altında tutmaya odaklanırken, Rusya'nın üretim kesintileri bekleniyor.

Rusya'nın petrol rafinerilerine yapılan saldırılar, küresel petrol piyasasında dengeleri değiştirebilir. OPEC'in stokları kontrol etme çabalarıyla birlikte, artan jeopolitik gerilimler fiyatları yükseltebilir ve arz endişelerini artırabilir.

Yılın başlangıcında 76,86 dolar olan Brent petrolün varil fiyatı, ocakta %4,6 artarak 80,42 dolara, şubatta %1,65 artışla 81,75 dolara çıktı.

Fiyatlar, mart ayında Kasım 2023'ten beri en yüksek seviye olan 87,1 doları test etti ve ayın tamamında %6,16 artışla 86,79 dolara yükseldi.

Böylece Brent petrolün varili, senenin ilk 3 ayında %12,91 değer kazanmış oldu.

Batı Teksas türü ham petrolün varil fiyatı da ilk çeyrekte %15,87 artış gösterdi.

Rusya'nın Rafine Petrol Ürünü İhraç Etme Kapasitesi Azalabilir

ABD merkezli enerji enformasyon şirketi Energy Intelligence Group'un Petrol Piyasaları Ekonomisti Julien Mathonniere, Ukrayna'ya ait insansız hava araçlarının Rusya'daki petrol rafinerilerini vurmasının ardından bazı rafinerilerin üretimi kısmen durdurmak zorunda kaldığını ve bu sebeple ülkenin rafine petrol ürünü ihraç etme kapasitesinin azalabileceğini belirtti.

Mathonniere, Rus ham petrolü ve rafine ürünlerinin hala küresel arzın ortalama %8'ini oluşturduğunu ve bu ihtimalin gerçekleşmesi halinde küresel rafine petrol ürünü pazarındaki sıkışıklığın artarak jet ve dizel yakıt fiyatlarını yukarı yönlü baskılayabileceğini ifade etti.

Rusya'daki petrol rafinerilerinin yeniden tam kapasiteyle çalışmaya başlayana kadar daha az petrol işleyeceğine işaret eden Mathonniere, bu sebeple ülkenin elinde piyasaya sürülmeyi bekleyen daha fazla ham petrol olacağını dile getirdi.

Mathonniere, Rusya'nın daha fazla ham petrol ihracatına karar vermesi halinde OPEC+ grubuna taahhüt ettiği üretim ve ihracat kotalarını ihlal etmiş olacağını belirterek, "Olası bir itaatsizlik, OPEC+ grubunun bu yıl daha fazla tedarik sağlamasının önüne geçeceğinden Suudi Arabistan'ı huzursuz edecektir." değerlendirmesinde bulundu.

Avrupa'nın yaptırımlar sebebiyle Rus dizel yakıtlarını doğrudan almak yerine çeşitli ülkeler aracılığıyla ithal ettiğini söyleyen Mathonniere, şöyle devam etti:

"Petrol fiyatlarında yılın ilk çeyreğinde gözlemlenen fiyat artışı, ham petrol piyasasından ziyade işlenmiş petrol ürünlerine yönelik arz endişelerinden kaynaklanıyor. Rusya ile Ukrayna arasındaki gerginliğin, ithal edilen dizel yakıtların kapasitesini azaltacağından duyulan endişe neticesinde petrol fiyatları yukarı yönlü hareketini sürdürüyor."

"Kalıcı Bir Ham Petrol veya Petrol Ürünü Kesintisi OPEC Grubu İçin Bir Nimet Olacak"

Mathonniere, nisanda petrol fiyatlarında yükselişin azalacağını belirterek, "Hali hazırda Brent fiyatları, insansız hava araçlarının Rus petrol rafinerilerinde gerçekleştirdiği saldırılara rağmen varil başına 85 doların üzerinde kalmak için mücadele ediyor. Piyasaya daha fazla ham petrol girdiği takdirde petrol fiyatları varil başına 80 dolara geri dönecektir." dedi.

Petrol ürün stokları şubatta aylık bazda yaklaşık 50 milyon varil azalırken OPEC'in isteği doğrultusunda kesintiye giderek küresel ham petrol stoklarını nispeten sıkı tutmayı başardığını vurgulayan Mathonniere, şunları kaydetti:

"OPEC+ grubunun stratejisi, jeopolitik gerginliklerin de etkisiyle meydana gelen petrol stoklarındaki azalmayla kısmen meyvesini verdi. Kalıcı bir ham petrol veya petrol ürünü kesintisi OPEC grubu için bir nimet olacaktır. Çünkü bu durum, grubun ürün kesintilerini bırakıp piyasaya yeniden petrol sağlamasını kolaylaştıracaktır. Bu noktada tek sorun, Kızıldeniz'den kaçınan ticaret gemileri olacaktır."

Öte yandan, ABD'li yatırım bankası J.P. Morgan'ın analistleri, Rusya'nın ikinci çeyrekte petrol üretimini günde 471 bin varil daha azaltma kararı almasının ardından Brent petrol fiyatlarının bu yıl 100 doları test edebileceğini öngörüyor.

"Rusya'daki Saldırılar Küresel Petrol Piyasasını Sarsıyor: Fiyatlar Yükseliyor!" haberi, 30 Mart 2024 tarihinde yazılmıştır. 30 Mart 2024 tarihinde de güncellenmiştir. Ekonomi kategorisi altında bulunan Rusya'daki Saldırılar Küresel Petrol Piyasasını Sarsıyor: Fiyatlar Yükseliyor! haberi 2024 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Rusya'daki Saldırılar Küresel Petrol Piyasasını Sarsıyor: Fiyatlar Yükseliyor! 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Ekonomi konusunda 09 Mayıs 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Melike Aktaş Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 11:39 Tamer Karadağlı Şahan Gökbakar'ın adını duyunca sinirlendi
  2. 11:33 Milli Eğitim Bakanı Tekin'den "eğitimde şiddet" açıklaması
  3. 11:26 Fatih Altaylı: Her siyasetçi bilmeli ki, mesele bazen kapıdan çevirebilmektir
  4. 11:22 Öğretmen 15 yaşındaki öğrencisinden hamile kaldı
  5. 11:16 İstanbul'un göbeğinde lüks konut projesine izin: 19 katlı projeye izin verildi
  6. 10:53 Damat yıkıldı: 12 günlük gelin erkek çıktı
  7. 10:44 Müzisyen Kalben serbest bırakıldı
  8. 10:39 Birecik'te DEM Parti binasına ikinci saldırı
  9. 10:34 Cem Yılmaz bir aşkı daha bitti iddiası
  10. 10:33 Özgü Namal'ın magazincilerden sır gibi sakladığı çocukları görüntülendi!
  11. 10:28 Can Ataklı: AK Parti’den geçen belediyelerin borçlarını sürekli açıklamak aleyhe de dönebilir
  12. 10:24 SGK'nın geri ödeme listesine 47 ilaç daha alındı
  13. 10:23 Süreyya Yalçın'ın Miami'deki Yas Günü! Kahreden Ölüm!
  14. 10:19 Halkbank ve Vakıfbank temettü dağıtmayacak
  15. 10:16 İflasın eşiğindeler: İki tekstil devi konkordato talep etti
  16. 09:51 Korkunç olay: 'Kocam yük olarak görüyordu' dedi, engelli oğlunu timsahlara yem etti
  17. 09:45 Barış Terkoğlu: Tepedekilerin ölüm dağıtan çocukları
  18. 09:41 2 bin 382 gündür hapiste: Osman Kavala'dan yeniden yargılama talebi
  19. 09:34 Ferrari, yeni güncellemeleri Fiorano'daki "özel bir testte" deneyecek
  20. 09:30 Afra Saraçoğlu’nun okul hayatıyla ilgili eleştirilere annesinden tepki geldi
Ekonomi Haberleri