Rusya'ya uygulanan yaptırımlar! İngiliz gıda sektörü: Savaş uzarsa maliyetler uçacak

Rusya'ya uygulanan yaptırımlar! İngiliz gıda sektörü: Savaş uzarsa maliyetler uçacak

Rusya'ya uygulanan yaptırımlar! İngiliz gıda... Gıda firmalarının patronları, Ukrayna'daki savaşın tedarik zincirini krize soktuğunu belirtti

İngiltere'de Yiyecek ve İçecek Federasyonu ile gıda firmaları, Ukrayna'daki savaş nedeniyle sektörün daha önce görülmemiş bir zorluğa girdiğini belirterek hükûmete "Sektörün uzun vadede dayanıklılığından endişeliyiz, kritik yasalar dışında her şeyi durdurun" çağrısında bulundu.

Gıda firmalarının patronları, Ukrayna'daki savaşın tedarik zincirini krize soktuğunu belirterek hükûmeti HFSS promosyon yasağı ve plastik ambalaj vergisi gibi önlemleri rafa kaldırmaya çağırdı.

Bir grup ticaret kuruluşu dün tüm tarafların katıldığı bir toplantıda, tedarikçilerin enerji maliyetlerinde beş kat artış ve çatışma nedeniyle üç katına çıkan yakıt fiyatlarında artış yaşandığını bildirdi.

The Grocer'ın aktardığına göre; milletvekillerine, "enflasyon üstüne enflasyon yağacak" önümüzdeki günlerde ve haftalarda bu durumun kaçınılmaz olarak gıda fiyatlarının artmasına yol açacağı söylendi.

Bakanlara, "kritik" yasalar dışında tüm yasaları durdurmaları tavsiye edildi.

Aktarılana göre bazı çiftçiler, artan enerji maliyetleri nedeniyle normal mahsullerinin yarısı kadarını ekiyor çünkü fazlasını yetiştirmeye güçleri yetmiyor. Domuz çiftçileri de, buğday kıtlığı nedeniyle hayvanları besleyemedikleri için tüm sürülerini kesmeye çalışıyor.

Et endüstrisi patronları, tedarikçilerin yakında yiyecekleri karneye ayırmaya başlamak zorunda kalacağını ve hizmet ile hazır yemek sektörünün muhtemelen en büyük kıtlığı yaşayacağını söylüyor.

"Sektörün dayanıklılığı risk altında"

Yiyecek ve İçecek Federasyonu Politika Başkanı Jayne Almond, soruşturma tedarikçilerinin buğday, yağ (özellikle ayçiçek yağı) ve beyaz balık dahil olmak üzere ürünlerde yaygın kıtlık bildirdiklerini açıkladı. Almond, "Tedarik zincirinde böylesine büyük bir aksamayla fahiş artışı yönetmek çok zor olacak. Enflasyonun üstüne enflasyon yağdığını göreceğiz. Sektörün uzun vadeli dayanıklılığından endişe duyuyoruz" dedi.

"Her şeyi durdurun"

Federasyon, bakanları mevzuatla ilgili bir "moratoryum" ilan etmeye çağırdıklarını söyledi. Almond, milletvekillerine "Kesinlikle kritik olmayan her şeyi duraklatalım. Durdurabileceğimiz bazı şeyler var. Plastik vergisi gibi önemli ancak zamana duyarlı olmayan istişareler duraklatılabilir" çağrısında bulundu.

Çağrısı, hükûmetin gıda güvenliği tehdidi nedeniyle krizi, diğer tüm meselelerden öncelikli olarak değerlendirmesinin zamanının geldiğini söyleyen diğer gıda liderleri tarafından da desteklendi.

İngiltere Ulusal Çiftçiler Birliği Başkan Yardımcısı David Exwood çiftçilere, gübre ve diğer maliyetlerdeki artış nedeniyle karşılayamayacakları mahsulleri dikmek veya mahsul yetiştirmemek arasında kesin bir seçim yapmakla karşı karşıya kaldıklarını söyledi.

"Vatandaşımıza yansıtmadan Rusya'yı cezalandıramayız"

Hükûmet, Rus ekonomisi üzerindeki etkiyi en üst düzeye çıkarmak, ancak İngiltere müşterileri üzerindeki etkiyi en aza indirmek istediğini ve bu nedenle doğrudan yasaklardan kaçındığını belirtti.

Ancak Tedarik Ticaret Federasyonu Başkanı Andrew Kuyk, hükûmetin tavrımı "saflık" olarak nitelendirerek "İngiliz alışveriş müşterileri tarafından herhangi bir acı hissetmeden Rusya'yı cezalandırabileceğimiz fikri saflık. Gıda fiyatları üzerinde orantısız bir etkiyle karşı karşıya kalanlar daha yoksul aileler olacak" şeklinde konuştu.

"Rusya'ya uygulanan yaptırımlar! İngiliz gıda sektörü: Savaş uzarsa maliyetler uçacak" haberi, 19 Mart 2022 tarihinde yazılmıştır. 20 Mart 2022 tarihinde de güncellenmiştir. Gündem kategorisi altında bulunan Rusya'ya uygulanan yaptırımlar! İngiliz gıda sektörü: Savaş uzarsa maliyetler uçacak haberi 2022 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Rusya'ya uygulanan yaptırımlar! İngiliz gıda sektörü: Savaş uzarsa maliyetler uçacak 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Gündem konusunda 29 Mart 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Ezgi Bozkurt Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 09:49 Sermaye Piyasası Kurulu: Şirketlerin ilk halka arz ön şart tutarlarında indirime gidildi
  2. 09:45 Pelin Karahan: Eşime çıplak fotoğraflar attılar
  3. 09:38 Asal Araştırma Ankara ve İstanbul anketlerini açıkladı: Fark çok büyük
  4. 09:32 Audi, Nisan ortasına kadar Carlos Sainz'dan haber bekliyor
  5. 09:28 Seren Serengil kime oy vereceğini açıkladı: Ben onlar için çok üzülüyorum
  6. 09:23 Karar yazarı Mehmet Ocaktan: Dış güçler olmasa günahlarımızı kime yükleriz
  7. 09:19 Lille'den ayrılmaya hazırlanan Yusuf Yazıcı'dan Beşiktaş kararı
  8. 09:13 Kendini Hazreti Meryem ilan etti
  9. 09:07 Ali Yerlikaya'dan seçim güvenliği açıklaması
  10. 09:02 Meral Akşener'in ardından Ülkü Ocakları ve MHP de Mansur Yavaş'ı hedef aldı
  11. 08:54 İmamoğlu'na ilginç sözler: 17 bakan 1 Cumhurbaşkanı tek başına hakkından geliyorsun
  12. 08:51 Bakan Yerlikaya duyurdu: Kırmızı bültenle aranan 2 kişi İstanbul'da yakalandı
  13. 08:45 Eski bürokrat hakkında soruşturma başlatıldı
  14. 08:39 Oyunculuğu bırakıp maneviyata yönelen Yaşar Alptekin 4 katlı evini gösterdi
  15. 08:32 Film çekimleri başlamadan durdu: Kerem Bürsin koronavirüse yakalandı
  16. 08:25 Borcun çoğu AK Parti'de: Belediyelerin verileri, Bakan’ı yalanladı
  17. 08:21 Depremzede çadırda, Diyanet yöneticileri lüks salonda orucunu açtı
  18. 08:17 Bir polis görevden alındı: Ayhan Bora Kaplan dosyasında ‘köstebek’ skandalı
  19. 08:10 İsmail Saymaz: ‘Solüsyonu kestik’ deyip kesmemişler
  20. 08:06 Fehmi Koru yazdı: Cumartesi akşamı seçim yasakları başlayacak, fakat şapkadan tavşan hala çıkacak
Gündem Haberleri