Sağlık Bakanlığı’nın Ulusal Hazırlık Planı'nın detayları ortaya çıktı: Hızlı tanı kitleri de yetersiz kalacak

Sağlık Bakanlığı’nın Ulusal Hazırlık Planı'nın detayları ortaya çıktı: Hızlı tanı kitleri de yetersiz kalacak

Sağlık Bakanlığı’nın Ulusal Hazırlık Planı'n... Sağlık Bakanlığı öncülüğünde 2019'da hazırlanan "Pandemik İnfluenza Ulusal Hazırlık Planı’na ilişkin detaylar ortaya çıktı. Pandemi ilan edilen influenzanın bir daha ortaya çıkması ihtimaline karşı hazırlıkların...

Sağlık Bakanlığı öncülüğünde 2019'da hazırlanan "Pandemik İnfluenza Ulusal Hazırlık Planı’na ilişkin detaylar ortaya çıktı. Pandemi ilan edilen influenzanın bir daha ortaya çıkması ihtimaline karşı hazırlıkların yer aldığı raporda, hastalığın yayılmasını önlemek için termal kamera taraması yapmanın etkili bir yöntem olmadığının yazılması dikkati çekerken, hızlı tanı kitlerinin yetersiz kalacağı belirtildi.

Independent Türkçe'den Cihat Arpacık'ın haberine göre, Türkiye'nin 2019 yılında hazırlanan "Pandemik İnfluenza Ulusal Hazırlık Raporu'nda “Termal kameralar ile tarama yapmanın, damlacık yoluyla yayılan bir enfeksiyon için çok fazla etkili olmayan bir yöntem olduğunun bilindiği” ifadeleri yer aldı.

Raporda, termal kameralarla yapılan taramanın risk iletişimi açısından Şiddetli Akut Solunum Yolu Sendromu (SARS) salgını sırasında Güney Asya ülkelerinde tecrübe edildiği belirtilerek, Influenza salgını sırasında Türkiye’deki giriş kapılarında ateş taraması yapılmasında kullanıldığı ifade edildi.

Şu anda dünya genelinde 700 bini aşan vakanın yaşandığı Koronavirüs (Covid-19) salgınında da Türkiye dahil pek çok ülkenin aldığı önlem termal kameralarla tarama yaptı. Termal kameralar vücut sıcaklığını ölçelerek ateşi olan kişileri tespit edebiliyor. Ama hastalığın kuluçka süresinde henüz semptom vermeyenleri tespit etmesinin zor olduğu biliniyor.

"TERMAL TARAMA ETKİNLİĞİ SINIRLI"

Ulusal Pandemi Hazırlık Planında, çok riskli ve yurt dışından bulaşacak bir hastalığa karşı bir an önce önlem alınmasına yönelik termal tarama yönteminin kullanılmasının etkinliği sınırlı da olsa kullanılabileceği belirtildi.

DOMUZ GRİBİ SALGINI

'Domuz gribi' olarak da bilinen influenza salgını 12 Nisan 2009’da tespit edilmiş, Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) bu durumu pandemi olarak ilan etmesinin ardından Türkiye’deki ilk vaka 2 ay sonra, 18 Haziran 2009’da görülmüştü.

2009-2010 arası Türkiye’de toplam 13 bin 691 domuz gribi vakası tespit edildi. Hastalananlardan 656’sı ise hayatını kaybetti. 40. haftadan itibaren hastalığın arttığı gözlenirken hastalık 47. haftada ise pik yaptı.

"HIZLI TANI TESTLERİ YETERSİZ KALACAK"

Geçen yıl hazırlanan raporda hızlı tanı kitlerinden de bahsedildi. Bu testlerin çok fazla kullanıldığının belirtildiği raporda “Özellikle özel sağlık kuruluşlarının bir kısmı tarafından kullanılan bu hızlı tanı testlerinin validitesi (duyarlılık ve özgüllükleri) yetersiz olup influenza virüsünün alt tiplerini belirlenmesinde faydalı olmamıştır. Yeni bir pandemi durumunda, yeni bir virüs 16 alt tipi ortaya çıkacağı için hızlı tanı testlerinin duyarlılık ve özgüllükleri net olamayacaktır. Bu nedenle Sağlık Bakanlığı tarafından belirlenmiş kriterlere sahip hızlı tanı yöntemleri yayımlanan algoritmalara uygun olarak kullanılmalıdır” denildi.

GÖNÜLLÜ KARANTİNA

Raporda, sosyal mesafeyi arttırmak için alınacak önlemler de sıralandı. O önlemlerden biri “Hastalık belirtileri olan kişilerin gönüllü olarak evde kalmalarının sağlanması."

Raporda yer alan diğer önlemler ise şöyle:

Çocukların bir araya gelmesini azaltacak diğer önlemlerle birlikte (okul sonrası aktiviteleri kısıtlama) eğitim ve öğretime ara verilmesi. Erişkinlerin bir araya toplanmasını azaltmak için toplum tabanlı önlemlerin alınması.

Halka açık alanlarda hastalık belirtileri olan kişilere cerrahi maske dağıtılması. Etkilenen bölgedeki toplumun tamamının günde en az bir kez ateş ölçmeleri konusunda teşvik edilmesi. Ambulans destekli acil çağrı telefon hatlarının kullanılması. Bulaşma riskini azaltmak için ayrı girişi olan influenza poliklinikleri kurulması.

"Sağlık Bakanlığı’nın Ulusal Hazırlık Planı'nın detayları ortaya çıktı: Hızlı tanı kitleri de yeter." haberi, 30 Mart 2020 tarihinde yazılmıştır. Sağlık kategorisi altında bulunan Sağlık Bakanlığı’nın Ulusal Hazırlık Planı'nın detayları ortaya çıktı: Hızlı tanı kitleri de yeter.. haberi 2020 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Sağlık Bakanlığı’nın Ulusal Hazırlık Planı'nın detayları ortaya çıktı: Hızlı tanı kitleri de yeter.. 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Sağlık konusunda 08 Mayıs 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 02:04 Beşiktaş'a Dev Transfer Bombası Geliyor: İtalyan Devi'nin Yıldızı Yolda!
  2. 01:41 Mantık Dedektifleri Hazır Mı? Bu Resimde Gizli Mantık Hatasını 4 Saniyede Bulabilecek Misin?
  3. 01:26 Caner Erkin Fenerbahçe Taraftarını Ayaklandırdı! "Asla Olmayacak!"
  4. 01:22 Yoğurt ve Bir Kaşık Baharat: Sindirim Sorunlarından Kalp Sağlığına Her Şey Birebir Çözüm!
  5. 01:19 Tamamen yapay zeka görüntüleriyle üretilmiş en uzun klip!
  6. 01:17 Yapay zekayla beraber hayatımıza girecek metal yaka kavramı
  7. 01:14 Tüm meslekleri etkisi altına aldı: İşte yapay zekayı en çok kullanan sektörler!
  8. 01:11 Profesör Bektaş'tan deprem uyarısı: Doğu Karadeniz 3 riskli fay ortasında yer alıyor
  9. 01:08 Bir litre atık yağ 1 milyon litre içme suyunu kirletiyor!
  10. 01:05 İnek sütünden değil mercimekten yapılıyor: İşte en lezzetli peynir!
  11. 01:03 Çamaşır makinesine koymamanız gereken 8 şey!
  12. 01:01 Zehir saçıyor: Soğanı sakın böyle yemeyin!
  13. 00:59 Resmi Gazete'de yayımlandı: İşte Hukuk mesleklerine giriş sınavı yönetmeliği!
  14. 00:48 Bilinmeyen koronavirüslere karşı koruyucu bir aşı geliştirildi!
  15. 00:35 İlk 100'e giren bir başarı hikayesi birden bitti: 2 tekstil devi konkordato taleplerini sundu
  16. 00:25 TBMM Genel Kurulu'nda dört adet uluslararası anlaşma kabul edildi
  17. 00:24 ABD'nin Gazze kıyısına inşa ettiği iskele tamamlanmış durumda
  18. 00:20 Şampiyonlar Ligi'nde büyük bir sürpriz yaşandı! PSG'yi deviren Dortmund finale yükseldi!
  19. 00:20 Feyyaz Uçar'dan Beşiktaşlıları üzecek sözler geldi
  20. 00:16 Kızılcık Şerbeti'nde kötü haber: İzleyenler gidecek diye seviniyordu
Sağlık Haberleri