Şahap Kavcıoğlu'ndan 'makroihtiyati' tedbirler açıklaması: Yatırım, ihracat ve KOBİ'lerin kredilerini kapsamıy

Şahap Kavcıoğlu'ndan 'makroihtiyati' tedbirler açıklaması: Yatırım, ihracat ve KOBİ'lerin kredilerini kapsamıy

Şahap Kavcıoğlu'ndan 'makroihtiyati' tedbirl... 'Makroihtiyati' tedbirler ve kredilere erişim finans ve iş dünyasında tartışılıyor

Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu, tartışılan 'makroihtiyati' tedbirler konusunda "Yatırım, ihracat ve KOBİ'lerin kullandığı krediler makroihtiyati tedbirlerin dışındadır" dedi.

Şahap Kavcıoğlu, Anadolu Aslanları İş Adamları Derneği (ASKON) tarafından düzenlenen toplantıda konuştu. Kavcıoğlu, 'makroihtiyati' tedbirler konusunda yönetilen eleştiriler için "Yatırım, ihracat ve KOBİ’lerin kullandığı tüm krediler almış olduğumuz makroihtiyati tedbirlerin dışındadır. Bankalarca bu kapsamda kullandırılıp iktisadi faaliyetle buluşacak tüm krediler Merkez Bankası tarafından desteklenmektedir" ifadelerini kullandı.

Merkez Bankası olarak, uyguladıkları hedefli kredi kullanımının en önemli sonuçlarından birini KOBİ kredilerinde gözlemlediklerini ifade eden Kavcıoğlu, "Ocak-eylül döneminde KOBİ’ler tarafından kullanılan kredi, 2021 yılının aynı döneminde kullanılan kredinin 10 katından fazladır" diye konuştu.

Kavcıoğlu, reeskont kredisi kullanan firmaların geçen yılın ilk 9 ayında 3 binin altında olduğunu, bu yılın ilk 9 ayında ise 6 bine yaklaştığını aktararak, şunları kaydetti:

"Yatırım taahhütlü avans kredisi programının 100 milyar liralık bölümü sanayi yatırımlarına, 50 milyar liralık bölümü ise turizm yatırımlarına ayrılmıştır. Şu ana kadar toplamda 400’e yakın firmaya yaklaşık 60 milyar lira tutarında yatırım taahhütlü avans kredisi tahsis edilmiştir" değerlendirmesini yaptı.

Aldıkları kararların 2023 yılı içinde ekonominin dayanıklılığını artırarak arzın, yatırımların ve ihracatın sürekliliğine önemli ölçüde katkı sağlayacağını öngördüklerini belirten Merkez Bankası Başkanı, "Türkiye ekonomisi için uyguladığımız ve enflasyonu kalıcı olarak yenecek liralaşma stratejimiz önümüzdeki dönemde giderek daha yoğun bir şekilde uygulama alanı bulacaktır" ifadelerini kullandı.

İş Bankası Genel Müdürü eleştirmişti

'Makroihtiyati' tedbirler bir süredir ekonominin gündeminin ön sıralarında yer alıyor. Bu hafta açıklamalarda bulunan İş Bankası Genel Müdürü Hakan Aran, makroihtiyati tedbirler kaldırılmalıdır dedikten sonra "Makro ihtiyati tedbirler yeni ekonomi modelini desteklemek için değil, yeni ekonomi modelinin bir yan etkisi olarak çıkan enflasyonu kontrol etmek için alınan kararlar. Şimdi enflasyonu kontrol altına almaksa amacımız açık oynayalım. Onun kuralı böyle değil. Faizi indirmek zaten, öteki tarafta, enflasyonu ben göze aldım demek, modeli desteklemiyor" demişti.

İş dünyası da kredilere erişim konusunda sıkıntılar yaşadıklarını belirtiyor. Bugün konuşan MÜSİAD Başkanı Mahmut Asmalı “Kredi maliyetlerinin ucuzlamasını savunmaya devam edeceğiz ancak son aylarda krediye erişim noktasında ciddi sorunlar yaşanıyor" demiş, Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, “Kredilerdeki söylemlerinizi haklı ve doğru kabul ediyoruz. Talepleriniz haklı" şeklinde yanıtlamıştı.

(AA)

"Şahap Kavcıoğlu'ndan 'makroihtiyati' tedbirler açıklaması: Yatırım, ihracat ve KOBİ'lerin krediler." haberi, 02 Kasım 2022 tarihinde yazılmıştır. 02 Kasım 2022 tarihinde de güncellenmiştir. Ekonomi kategorisi altında bulunan Şahap Kavcıoğlu'ndan 'makroihtiyati' tedbirler açıklaması: Yatırım, ihracat ve KOBİ'lerin krediler.. haberi 2022 yılına aittir. Bu haberin yanı sıra sayfamızda birçok güncel bilgi ve son dakika haberler yer almaktadır. Şahap Kavcıoğlu'ndan 'makroihtiyati' tedbirler açıklaması: Yatırım, ihracat ve KOBİ'lerin krediler.. 2024 konusundaki bu haber içeriği objektif bakış açısının yansımasıdır. Ekonomi konusunda 09 Mayıs 2024 tarihlidir, bugüne ait güncel gelişmelerden haberdar olmak için bizi Twitter ve Facebook sayfalarımızdan takip edin.

Ezgi Bozkurt Editör

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON HABERLER
  1. 16:30 İngiliz rock grubu Wishbone Ash, İstanbul'da konser verecek!
  2. 15:53 Arka Sokaklar Kadrosuna Bir Yıldız Oyuncu Daha!
  3. 15:31 Pelle Duveblad: Irak'tan Bisikletle Diyarbakır'a Unutulmaz Bir Yolculuk
  4. 15:25 Boeing'in Tedarikçisi Spirit AeroSystems'te Ciddi Kalite Kusurları İddiaları
  5. 15:21 41 Işık Yılı Uzaklıkta 'Süper Dünya' Keşfedildi
  6. 15:17 Nikola Jokic, Üçüncü MVP Ödülüyle NBA Tarihine İsim Yazdırdı
  7. 15:13 NASA'nın Psyche Uzay Aracı: Uzaydan Dünya'ya Lazer İletişimiyle Çığır Açıyor
  8. 15:08 Dış Ticaret Haddi Yükseldi, İhracat ve İthalat Miktarlarında Düşüş Devam Ediyor
  9. 15:07 THY'den Jose Mourinho'lu o reklam, gösterildi!
  10. 15:05 Kayserispor'a FIFA'dan Transfer Yasağı: Kurallara Uyum İhlali
  11. 15:00 ABD'de Ticari Ham Petrol Stokları Düşerken Üretim Azaldı
  12. 14:54 Özhaseki: Hatay'daki Deprem Sonrası İnşaat Çalışmaları ve Kentsel Dönüşüm Hakkında Açıklamalar
  13. 14:46 Real Madrid Bayern Münih Maçında Tartışmalı Ofsayt Kararı
  14. 14:41 İlk Kez Uygulanan Gen Tedavisiyle Opal Sandy İşitme Duyusunu Kazandı
  15. 14:37 Mahant Amar Bharti: Dünya Barışı İçin Sonsuz Kararlılık
  16. 14:26 Ergin Ataman'ın Panathinaikos'taki Zaferi: Yunan Basketbolunda Devrim!
  17. 14:16 Britanya, Rusya'nın "Kötü Niyetli Faaliyetleri"ne Karşı Sert Tedbirler Alıyor
  18. 14:11 Ogün Şanlısoy, 'Gelgit' Albümüyle Dorock XL Kadıköy'de Unutulmaz Bir Lansman Konseri Verdi
  19. 14:07 Apple, Yeni iPad Modellerinde Şarj Adaptörünü Kutudan Çıkarıyor
  20. 14:02 Amsterdam'da Binlerce Ayakkabı, İsrail'in Gazze Saldırılarına Tepki Olarak Bırakıldı
Ekonomi Haberleri